FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-11-16

Leállították a mezőpaniti Oltványerdő kitermelését

Pár hete körülbelül 60 tiltakozó mezőpaniti lakos kivonult az Oltványerdőbe, az erdővágás helyszínére, ahol kérték a kitermelő cég illetékeseit, állítsák le a kitermelést, és fogadják el a falu akaratát: hagyják meg az erdejüket - posztolták nemrég az erdővédő civilek Facebook-csoportjának oldalán a friss információkat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Kivonultak a mezőpanitiak erdejük védelmében. Fotók: Mezőpanitiak! Vágják az Oltványerdőt! nevű Facebook-csoport

"A rendőrségnél tett korábbi feljelentés eredményét telefonon közölték a helyszínre érkezett körzeti rendőrrel, aki továbbította a kitermelést irányító erdésznek: ma dél körül a rendőrség ideiglenes leállította a fakivágást további kivizsgálásokig. De ez csak ideiglenes részeredmény! Tovább folytatjuk a harcot. Délután 4 órakor ismét összegyűlünk" - áll a Bodó Előd Barna helyi aktivista által írt bejegyzésben.

 

A tegnap, október 16-án este tartott falugyűlésen elhangzott, a mezőpanitiak nem engedik kivágni erdeiket, ezért készek minden törvényes eszközt bevetni. Több mint 250-en gyűltek össze megvitatni, hogy mit tehetnének, hiszen a falu határában már elkezdődött a fakitermelés - áll Bodó Előd Barnának a TOTB-hez eljuttatott beszámolójában.

 

A közel 28 hektáros Oltványerdő most az állami erdészet gondozásában és tulajdonában van, az intézmény engedélyezte a kivágást és írta ki a versenytárgyalást. A nyertes cég kedden több autónyi fát kivágott és elvitt. A panitiak azonban magukénak érzik az erdőt, és azt szeretnék megvédeni.

Az egyik 86 éves paniti lakos elhozta a falugyűlésre a nagyapja és a helyi gróf között kötött korabeli adásvételi szerződést is. Könnyes szemmel mondta el, hogy papírja ma mitsem ér, és egy "fakanálnak való" ágat sem mer elhozni abból az erdőből, melyet nagyszülei megvásároltak, de aztán az állam elvette. Most pedig a kivágás fenyegeti az erdőt.

Bartha Mihály, Mezőpanit polgármestere a gyűlésen elmondta, jelenleg szakaszos kitermelést kezdett el az erdészet, ami azt jelenti hogy sávokban vágnák ki az erdőt. Amikor a kivágott részen a fiatal fák felnőnek, kivágnák a többit is. Erre úgy tűnik, minden engedélyük és törvényes joguk megvan, így a helyi önkormányzatnak nincs beleszólása. Ám az is elhangzott, hogy a kitermelés törvényes lépéseinek betartásánál felfedezhetőek hibák, amelyeket meg lehetne támadni. A polgármester azt is elmondta, hogy az elmúlt években többször el akarták kezdeni a kitermelést, ám ezt eddig sikerült megakadályoznia az önkormányzatanak és Kelemen Atilla Maros megyei RMDSZ-es képviselőnek. Most azonban elfogytak az eszközeik.

Többen felvetették, hogy miért nincs rendezve az Oltványerdő visszaszolgáltatásának ügye? A polgármester azt válaszolta, a korábbi tulajdonosok kellett volna visszaigényeljék, de nagyon sokan nem tették meg ezt, amikor erre lehetőség volt.

 

Számos ötlet elhangzott, hogy mit tehetne a falu lakossága az Oltványerdő kivágásának megakadályozása érdekében. A békés tiltakozó felvonulások célja felmutatni a közösségi akaratot. Emellett többek közt szakértő véleményét kérik majd ki az erdő flórájának és faunájának állapotáról, hiszen az erdészet éppen erre hivatkozva rendelte el a kivágást, állításuk szerint az erdő megújítása érdekében. Ennek jogosságát szeretnék szakmai indokokkal megcáfolni, hiszen itt található meg például a térségben egyedül a védett kockás liliom.

A felszólalók arra biztatták egymást, hogy akinek területe volt az Oltványerdőben, indítson pert az állam ellen a visszaszolgáltatás érdekében, még akkor is, ha nincs sok esélye a győzelemre. A gyűlésen kezdeményezték egy helyi lakosok által alapított természetvédő egyesület vagy alapítvány bejegyzését is, mely az ilyen és hasonló ügyekben fel tud lépni - áll Bodó Előd Barna beszámolójában.

 

Az aktivista a TOTB-nek elmondta, hamarosan elkészül a petíció szövege is, emellett megfogalmaztak egy-egy kérést a prefektúrához és az erdészeti hivatalhoz, amelyben tájékoztatják az intézményeket a lakossági fórum döntéséről, miszerint az emberek nem akarják az erdő kivágását. Arra kérik a hatóságokat, vizsgálják ki az ügyet, és állítsák le végleg a kitermelést.

 

Forrás: TransIndex

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.