FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-05

2012-ben Napkoron volt a MEGOSZ nagyrendezvény

"A Mi Erdőnk az Öné is." Ez volt az idei jelmondat. Magánerdő a közjó szolgálatában központi gondolatkör mentén szervezte idei, szeptember 28-án tartott nagyrendezvényét a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a napkori Kerekerdő Turisztikai Központban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Közel 300 fő részvételével, élénk érdeklődés mellett tartotta meg a MEGOSZ idei nagyrendezvényét. A Rimler Pál díjat 2012-ben Soós Gyula erdőmérnöknek ítélte oda a MEGOSZ elnöksége. A szakmai konferencián és a terepi bemutatón a résztvevők tájékozódhattak az erdészeti jogcímek jelenlegi helyzetéről és jövőbeni változásairól, a magánerdő növekvő közjóléti, közcélú szerepéről, a Szövetségünk által elért fontosabb eredményekről és a PEFC erdőtanúsítás magyarországi bevezetésének lehetőségeiről. A nemrég átadott Kerekerdő Turisztikai Központban, a Harangodi Erdei Iskolában és annak tanösvényén megtartott rendezvény méltó keretet adott a XVI. Erdők Hete megnyitójának is.

 

A rendezvény két fényképsorozata itt érhető el:

Ártéri Ebt. galériája és Mőcsényi Miklós

 

Magánerdő a közjó szolgálatában központi gondolatkör mentén szervezte idei, szeptember 28-án tartott nagyrendezvényét a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a napkori Kerekerdő Turisztikai Központban. A házigazda szerepét betöltő Napkori Erdőgazda Zrt. által biztosított Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszín, a méltán ismert Harangodi Erdei Iskola működési területe is egyben.

Tudatos együttműködés és a kölcsönös szakmai partnerség jegyében a rendezvényhez kapcsolódva nyitotta meg a MEGOSZ nagyrendezvény részeként az Országos Erdészeti Egyesület a XVI. Erdők Hete programsorozatot. A vidékfejlesztési miniszter 2012. október 1-7. közötti hetet jelölte meg a rendezvénysorozat időpontjaként. A "Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!" idei jelmondat értelmében országosan több mint száz helyszínen, az állami és magán erdőgazdálkodók, mint az erdők legjobb, szakavatott ismerői mutatják be a magyar társadalomnak az erdők és fák világát.

Az Erdők Hete 2012-ben három kiemelt témára hívja fel a figyelmet: az erdők munkahelyteremtő képességére, az erdészek által kezelt NATURA 2000 kijelölésű erdők révén vállalt európai természeti örökség szakszerű megőrzésére és a hazai faanyag, mint megújuló energiaforrás energetikai célú hasznosításában rejlő lehetőségekre.

 

Az ünnepélyes megnyitó alkalmával Támba Miklós a Napkori Erdőgazdák Zrt. elnöke, a MEGOSZ alelnöke köszöntötte a szép számban egybegyűlt meghívottakat, vendégeket. Ezután a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár nyitotta meg beszédével az eseményt, melyben kiemelte, hogy a mezőgazdaság, a vadgazdálkodás és az erdőgazdálkodás a nemzetgazdaság olyan alappillérei közé tartoznak, amelyek nemcsak a vidéki Magyarország jólétét, hanem az egész nemzet vagyonának gyarapítását szolgálják. Mint megfogalmazta az idei jelmondat jól hangsúlyozza az erdészek szerepének fontosságát az erdőkkel kapcsolatos ismeretek átadása során, mivel napi kapcsolatban vannak az erdővel és a legtöbb ismerettel is ők rendelkeznek e fontos természeti kincsünkről.

Ezt követően Zambó Péter, az OEE elnöke nyitotta meg a XVI. Erdők Hetét, melyben kiemelte, hogy e programsorozat rendezvényeinek küldetése a társadalom, a média, a szaktudományok és a döntéshozók figyelmének felhívása az erdők, a szakszerű erdőkezelés társadalmi hasznosságára. Mint elmondta össztársadalmi szinten el kell fogadtatni, hogy az erdőről komplex tudással az erdészek rendelkeznek és e szakmai közösség az erdőket érintő természetkezelési feladat legfőbb letéteményese.

Kiemelte, hogy az idei év nyitórendezvényének helyszíne és a MEGOSZ nagyrendezvény jelmondata jól példázza, hogy elmúlt időszakban a magánerdő ismét a magyar erdészet szerves része lett, országos szervezete pedig az OEE mértékadó partnerévé, természetes szövetségesévé vált.

Az Egyesület elnökének ünnepi nyitóbeszéde után a MEGOSZ vezetése nevében Luzsi József elnök köszöntötte a résztvevőket, a megjelent iskolásokat külön is kiemelve. Beszédében annak az erdész házaspárnak a mindennapjait villantotta fel, akik egykor az erdőben, az erdő javaiból éltek, nem törve meg a természet harmóniáját. A mai kor emberének, mindannyiunknak ezt kell újra megtanulnunk: az erdőből, az erdővel élni, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük már gyermekkorban meg kell ismerni, szeretni és tisztelni az erdőt.

 

A megnyitó során vette át Czifra Szilvia, a Kossuth Rádió kiemelt szerkesztője az Országos Erdészeti Egyesület és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának sajtódíját. Az ötödik alkalommal átadott "Kétmilliomodik hektár magyar erdő" díjat az erdők világát, erdőgazdálkodást hitelesen bemutató újságírók munkájának elismerésére alapította a két szervezet. Szintén a rendezvény keretében adták át a NÉBIH által adományozott "A szakszerű erdőgazdálkodásért" díjat. Idén Polyefkó István borsodi erdész vehette át az elismerést, aki jelenleg 34 erdőgazdálkodónál, 1.500 hektáron végzi a jogosult erdészei szakszemélyzeti feladatokat.

 

A hivatalos megnyitó zárásaként a Napkori Iskola diákjai a Harangodi Erdészeti Erdei Iskola díjait vehették át Támba Miklóstól, a Napkori Erdőgazdák elnökétől, a MEGOSZ alelnökétől.

Az Erdők Hete megnyitását követő MEGOSZ nagyrendezvényen a megjelent közel 300 fő előtt elhangzott, hogy az idei év kiemelkedő jelentőségű volt a magyar magánerdő gazdálkodásban mind a vidékfejlesztésben elfoglalt helyének, mind közjóléti szerepének erősödése szempontjából.

 

 

A tavaly decemberben átadott Kerekerdő Turisztikai Központ nagytermében Dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke üdvözölte a megjelenteket.. Dr. Spinyhért Zsolt, a böllérversenyeiről is híres Napkor polgármestere köszöntötte a vendégeket. Örömének adott hangot, hogy a MEGOSZ nagyrendezvény 2006 után ismét Napkort választotta helyszínéül.

 

 

Ezt követően a 2012. évi Rimler Pál emlékérem átadására került sor, amelyet Soós Gyula erdőmérnök, a Debreceni Erdőfelügyelőség nyugalmazott igazgatója vehetett át Luzsi Józseftől, a MEGOSZ elnökétől. Soós Gyula egész munkásságát az erdők szolgálata és a szerény, de magabiztos hozzáállása jellemezte. Minden problémához megoldáscentrikusan közeledett. Nagy kihívást jelentett a rendszerváltást követően megjelent magántulajdonú erdők jogszerű, mégis gazdálkodást segítő hatósági igazgatása. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint a tényszámok felsorakoztatása. 1994. évben az Észak- Alföldi Régió összes erdőterülete 208.065 ha volt, ugyanez 2005. évben 238.963 ha. Ez közel 31.000 ha területnövekedés, gyakorlatilag erdőtelepítést jelent. Működési időszakában a 386 fős erdőgazdálkodói létszám 2005. évre 5238 főre duzzadt úgy, hogy a gazdálkodók tevékenységét a hatósági leterheltség növekedése nem hátráltatta. A térségben az erdők 2/3 része magánerdő, ami sok aprólékos szakmai feladatot ró az Erdészeti Hatóságra, melyeket irányításával sikeresen oldottak meg a hatóság dolgozói. Mindez nem valósulhatott volna meg az erdészeti szakirányítókkal kialakított korrekt szakmai és emberi kapcsolatok nélkül, amellyel példát mutatott munkatársainak is. Az Ő munkássága alatt nőtt ki a földből az Erdészeti Információs Központ Nyíregyházán, amely a régió magán-erdőgazdálkodását segítő egyesületnek ad otthont. Komoly, szorgos munkássága és példás emberi magatartása mindvégig segítette a térség magán-erdőgazdálkodásának fejlődését, melyet ezzel a díjjal ismert el az ország magán-erdőgazdálkodása.

 

Ezután került sor a szakmai konferenciára, amelynek keretében először a vidékfejlesztés erdészeti jogcímeinek idei, jelentős és pozitív változásait, illetve a 2014. után várható irányokat mutatták be Román Gellért és Decsák Tamás erdészeti szakreferensek, a VM munkatársai. Előadásukban kiemelt szerepet kapott az idén megnyílt és sikeresen, 5 milliárd forintot meghaladóan pályázott Fiatal erdők ápolása és Erdő Natura jogcímek, illetve a több jogcímet érintő, egyszerűsítő, egységárakat emelő rendeletmódosítás. A KAP 2013. után megkülönböztetett figyelmet szentel az erdészetnek és alapvetően bővülő pályázati lehetőségeket kínál mind a támogatható feladatok, mint a támogatotti kör vonatkozásában.

Mocz András a Mocz és társa Magánerdészeti Kft. tulajdonosa, a MEGOSZ alelnöke rendkívül érdekes, színes előadás keretében ismertette a magánerdő egyre bővülő közjóléti szerepét a parkerdő fenntartástól, az erdei iskolák működésén keresztül a tavaly megindult magánerdős közfoglalkoztatási programig. Külön is bemutatta az idén megnyílt Somogyszobi erdei iskolát.

Luzsi József a MEGOSZ elnöke tájékoztatott a Szövetség eredményeiről, de felhívta a figyelmet azokra a hiányosságokra is, amelyek megoldása nélkül nem lehet sikeres a jövő magánerdő gazdálkodása. Aggodalommal szólt a vidékfejlesztés motorját jelentő szakirányítói hálózat támogatás hiányában történő széthullásáról, az erdőtelepítések katasztrofális jövőképéről, ami csak a jövedelempótló támogatások megőrzésével és az egységárak jelentős megemelésével tehető vonzóvá a pályázók számára. Kérte, hogy a magyar vidékfejlesztés 2014. utáni erdészeti jogcímeinek kialakításába vonják be a civil szervezeteket is.

Az ebédet követően Dr. Schiberna Endre intézet-igazgató és Horváth Kitti doktorandusz előadásában a PEFC magyarországi bevezetésnek eddigi eredményeiről számolt be. Úgy tűnik a tanúsítási rendszer bevezetési költségeire sikerült támogatást találni, de működtetéséhez a magánerdősök aktív összefogására van szükség. Egyértelműen az a magánerdő gazdálkodó lesz majd piaci előnyben, akinek tanúsított erdeje van. A külföldi vevők mind határozottabban kérik a megvásárolt faanyag, fatermék kapcsán a tanúsítás meglétét igazoló iratokat. A PEFC rendszer országos ismertetésére a MEGOSZ még két további rendezvényt szervez az idén.

Támba Miklós a Napkori Erdőgazdák Zrt-t ismertette a megjelentekkel. Bemutatta az idén 20 éves társaság fejlődését, a szerteágazó működést, ami átfogja az erdő és vadgazdálkodás szinte teljes vertikumát. Elmondta, hogy a szakirányítói támogatások elmaradása jelentős vérveszteséget jelentett  részvénytársaságuknak is.

 

Bodor László műszaki manager a STIHL Magyarország, míg Jócsák Attila kereskedelmi vezető a VALKON 2007 KFT, a MEGOSZ kiemelt partnereit és az általuk kínált gépek, felszerelések, szolgáltatások széles skáláját ismertette. A délutáni terepi program keretében a résztvevők erdei környezetben, működés közben is megtekinthették a gépeket.

 

Domina Norbert igazgató mutatta be a Harangodi erdei iskolát, az ott folyó programokat, oktatást. Ezt követően tanösvény bejárásra invitálta a nagyrendezvény résztvevőit. A visszatérőket vacsora várta a turisztikai központban, ahol a beszélgető csoportok még sokáig együtt maradtak felelevenítve a nap eseményeit.

 

A MEGOSZ 2012. évi nagyrendezvénye és az azt megelőző Erdők Hete megnyitó példaértékűen lett megszervezve, nívós szakmai programokban, érdekes előadásokban és bemutatókban lehetett részünk és megismerhettük a régió ízeit, figyelmes vendéglátását is. Köszönet érte házigazdánknak Támba Miklósnak és csapatának!

A beszámoló: Nagy László és dr. Sárvári János; Forrás: MEGOSZ
A fenti cikkszöveg nyomtatásban az Erdészeti Lapok
2012. októberi számában fog megjelenni.
Képek: Mőcsényi Miklós

FATÁJ kiegészítés:

 

Az esemény után, már átöltözve. János! Ezt a sört megérdemelted!

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.