FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-08-24

Fából épített kilátó avatás Pannonhalmán

Szent István ünnepén a Pannonhalmi Főapátság 9 órakor kezdődött ünnepségsorozatának részeként, kora délután fölavatták a KAEG Zrt beruházását, a Boldog Mór kilátót a Szent Márton hegyen.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Fotók: Forestpress

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját beruházásban teljesen új kilátót épített a korábbi építmény helyébe.

Az impozáns, vadonatúj létesítmény avatásán megjelent Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója, Orbán Tibor, a KAEG Zrt. vezérigazgatója, valamint Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Bagó Ferenc, Pannonhalma város polgármestere, Ráfael Csabáné, a KAEG Zrt Felügyelő Bizottságának elnöke.


Az alkalmat megtisztelte jelenlétével a társerdőgazdaságok több első számú vezetője is.

 

Iványi Ákos közönségkapcsolati vezető köszöntötte a megjelenteket, és emlékeztetett, hogy egy szép kis erdőben, fából épült kilátónál állunk, amelyet erdészek építettek.

Az országlakóknak.

Nem üzemi kilátót, nem ipari megfigyelőhelyet, hanem egy magaslati pontot, ahonnan belátható a gyönyörű Pannónia északi panorámája. Az erdészek tehát nemcsak környezetbarát nyersanyagot biztosítanak a társadalom számára, hanem a közjót szolgáló létesítményekkel is gazdagítják az országot.

Orbán Tibor vezérigazgató köszöntő beszédében elmondta, hogy a korábbi kilátó avatását is a Pannonhalmi Főapátsággal együtt, személyesen Várszegi Asztrik főapát úrral közösen tartotta.

Sajnos az akkor épített szerkezet fő tartó oszlopai két évtized alatt oly mértékben károsodtak, hogy a kilátót 2011. decemberében le kellett bontaniuk. Mivel azt a parkerdőt nagyon sok kiránduló látogatja, úgy gondolták, hogy a közérdeket szem előtt tartva mindenképpen fontos lenne mielőbb pótolni az építményt. Ezért nem vártak arra, hogy pályázati lehetőségük adódjon, hanem megoldották az újjáépítést saját erőből. A munkálatok a hatékony munkaszervezésnek köszönhetően mindössze néhány hónap alatt lezajlottak.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a felépítmény összeállítása során többek között felhasználtak mintegy 45 m3 saját tölgy és fenyő fűrészárut, valamint ragasztott lucfenyő fűrészárut, több mint 1,6 tonna vasalatot és több mint 7500 db csavart és kötőelemet. Mindezen alkatrészek összeszerelése mintegy 1500 munkaórát igényelt.

Az eredeti építmény 14 méter magas volt, de időközben az erdő - az erdészek jó munkájának is köszönhetően - megnőtt, ezért most magasabb, 18,5 méteres kilátót építettek, amihez a statikai számításoknak megfelelően az alapot is meg kellett erősíteniük.

Az új kilátót a Pannonhalmi Főapátság modern épületegyüttesébe beleillő stílusban, Benes Gábor vezető tervező irányítása alatt Kakas Bea, Horváthné Korinek Judit és Nagy András építészek tervezték.

A kivitelezés lebonyolítását az építést finanszírozó Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. végezte. A fa felépítményt a Faép Ház Kft készítette; a felületkezelésben a Szintech-Ép Kft, a kilátó felááításában a Daru Unió Kft közreműködött.

Orbán Tibor Anonymus Gesta Hungarorum béli szavaival bízta a létesítményt a látogatókra:

"Fölmenének a hegyre, és Pannónia szépségét látva igen megörülének."

Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója avatóbeszédében arra hívta föl a figyelmet, hogy augusztus 20-a kettős ünnep, nemzeti ünnep és az építés ünnepe. Államalapító Szent István messzire tekintett és cselekedett is. Nemcsak az államszervezetet hozta létre, hanem annak lelki alapjait is megteremtette - emelte ki a vezérigazgató.

Ebben a hatalmas munkában egyik segítője volt az a Boldog Mór apát, aki később pécsi püspök lett.

A bibliából idézve ezeket mondta: "Mert, ha közületek valaki tornyot akar építeni, nemde először leülvén felszámítja a költséget, van-é mivel elvégezze? Nehogy, minekután fundamentumot vetett, és elvégezni nem bírja, csúfolni kezdje őt mindenki, aki látja, ezt mondván: Ez az ember elkezdette az építést, és nem bírta véghezvinni."

A mai ünnep a gyarapodás szerencsés ünnepe, mert az építést jól szervezték, pontosan számolták, a költségeket tartották, és időben befejezték.

Az elkészült kilátó lehetőséget nyújt a gyönyörködésre, az elmélyülésre és az elmélkedésre is. Az MFB elnök hangsúlyozta, a kilátó jelkép is, a névadója miatt a múltunk nagyszerű örökségére emlékeztet, de abból a szempontból is, hogy a fák fölé magasodva a mindennapi valóságot, a gondjainkat se tévesszük szem elől, ugyanakkor a távolba is tekinthetünk. Meg kell pihennünk ezen a gyönyörű helyen, ahol összeölelkezhet a múlt, a hagyomány, a közös értékek, a jelen gondjai és eredményei valamint a jövő reménysége.

Emlékeztetett, hogy Boldog Mór és a pannonhalmi szerzetesközösség évezredes története biztos eszmei és erkölcsi alapokat biztosít a mindennapi munkához: tanítással, lelki segítséggel, a hit ápolásával, a gazdálkodás eredményességével, a lelki és anyagi megújulással, tisztességgel, erénnyel, kitartással, munkával és alázattal. Majd Pál apostolt idézte: A hit, a remény és a szeretet közvetítése. Végül köszönetet mondott a kilátó alkotóinak a messzire tekintés élményének megteremtéséért.

Várszegi Asztrik főapát arra hívta föl a figyelmet, hogy Szent István baráti körében mozgunk, amikor Mór szerzetesre, az első magyar bencésre, a második pannonhalmi apátra, majd pécsi püspökre emlékezünk. A főapát azt kívánta, akik fölkapaszkodnak a kilátóba gyönyörködni, és széttekintenek, nyerjenek boldogító látomást és távlatot a mindennapjaikhoz is. Majd megáldotta és fölszentelte a építményt.

A kilátót ezek után a nemzeti színű szalag átvágásával Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója, Várszegi Asztrik főapát és Orbán Tibor, a KAEG Zrt. vezérigazgatója avatta föl, és adta át a nagyközönségnek.

Forrás: Forestpress


Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.