FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-18

Jön a támogatott kazáncsereprogram - titkos részletek

Az állami támogatások alacsony szintje, illetve a lakosság rossz anyagi helyzete a piac pangásának, folytatódó zsugorodásának fő oka - vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett, energetikai munkálatokat végző építőipari vállalkozások és érdekképviseleteik.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A szakma a támogatási programokra vár, a Bencsik János korábbi energiaügyi államtitkár által bejelentett 120 milliárd forintos közintézményi programról továbbra sincs hír, de várhatóan az önkormányzatok forráscsökkenése is visszaveti az elérhető energetikai támogatásokat.

 

Semmi jóra nem számít az energiahatékonysági támogatások kapcsán Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület (MATA) elnöke, az Ablakcentrum Kft. ügyvezetője sem, aki szerint tavaly nyáron a néhány száz lakást érintő, családi házak felújítására megjelent pályázat 1,6 milliárd forint keretösszege alacsony volt; a panelprogram 2009-es pályázatának újabb része adott ugyan némi lendületet a piacnak, mára azonban "kezd bepánikolni" a szakma, a keresleti oldal gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Mind az egyéni, mind a társasházi felújításokban elindult egy trend, amely azon alapul, hogy a 30-40 százalékos állami támogatásra nem érdemes várni, az ebből adódó előny egy most végrehajtott felújítással néhány év alatt kigazdálkodható - véli Prohászka. Megfelelő felújítással 30-60 százalékos energiamegtakarítás érhető el, ami a számlákban is 30 százalék feletti mínuszt hozhat - ez pedig 10 évnél rövidebb megtérülési időt jelent. A szakember szerint az európai forrásokból olyan pilot projekteket kell indítani, amelyekkel az elért energiamegtakarítás nagyobb részben fedezné a törlesztőrészletet - ilyen kezdeményezések már zajlanak az országban. A lakás-takarékpénztári, illetve kamattámogatással együtt a lakóknak a beruházási összeg 50-55 százalékát kell önrészként kifizetniük: az 1,6 millió forintos felújítás így nagyjából 600-700 ezer forintba kerül, miközben a lakás értékét sok esetben ennek kétszeresével növeli meg.

Lapunk információi szerint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) hamarosan meghirdeti a kazáncsereprogramot, amit már az otthonteremtési stratégia is megfogalmazott - egyéb részletek azonban egyelőre nem ismertek. A 20-40 százalékos megtakarítást hozó kondenzációs kazánok beszerelését a stratégia 20-30 százalékos utófinanszírozással támogatná, a kétmillió gázkészülék lecserélése pedig évi 1,2-1,3 millióköbméterrel csökkentené a gázfogyasztást.

Fontosak a kormány otthonteremtési és energiatakarékossági programjai, azonban az ezekhez rendelt források nem elegendőek, így egyelőre az érzékelhető pozitív hatás roppant csekély - véli Koji László, az ÉVOSZ alelnöke. Ráadásul az energetikai felújítást tervezők jellemzően csak másfél-kétéves előtakarékosság után képesek bekapcsolódni a programokba. Koji szerint a még le nem kötött több ezer milliárd forint EU-forrás egy részét is energetikai programok finanszírozására lehetne fordítani, de a költségvetési tartalékokból is át lehet csoportosítani e célra. Jelenleg a kívánatos 200 ezerrel szemben csupán évi 55-60 ezer lakást újítanak fel Magyarországon.

 

Forrás: Napi Gazdaság

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.