FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-05

Odooproject - magyar diákok nemzetközi sikere

Az Odoo egy olyan ikonikus épület, amely megjelenésével a fenntarthatóság, energiatudatos tervezés és a szoláris gondolatkör szimbóluma. A sötét külső héj, világos belsőt rejt, pavilonszerű, átlátható, nyitott terekkel. [Most épül pontosan...]

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-onMi az az Odooproject? 

Egy ház, amit a Budapesti Műszaki Egyetem diákcsapata hihetetlen munkabefektetéssel tervezett a Solar Decathlon nemzetközi, egyetemek közötti innovációs versenyre, ahol a cél a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. Nem akármilyen ház ez...

 

Az Odoo egy olyan ikonikus épület, amely megjelenésével a fenntarthatóság, energiatudatos tervezés és a szoláris gondolatkör szimbóluma. A sötét külső héj, világos belsőt rejt, pavilonszerű, átlátható, nyitott terekkel. A ház, a magyar népi építészetre jellemző, ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra, vagyis azt, amikor az udvar az évszaknak megfelelően a lakótér kiegészítéseként szolgált. Az Odooproject házba a lakóhelységgel szemben egy zárt udvar terveztek, ahol a napi tevékenységek, a megszokott komfortérzet mellett, a szabadban is elvégezhetővé válnak.

 

Indíttatás

Napjainkban egyre népszerűbb a környezettudatos otthonteremtés és a fenntartható építészet gondolata. Nem csak a gombamód szaporodó napelemes házak bizonyítják ezt, de az oktatásban is egyre többször kerül szóba az innovatív, fenntartható építészet. Ez utóbbi nem csak a legújabb technológiákat alkalmazva könnyíti meg mindennapjainkat, de az energiatakarékos berendezésekkel és építési technikákkal hosszútávon a pénztárcánkat, a csökkentett károsanyag-kibocsátással pedig környezetünket kíméljük.

Az építészetben megjelenő zöldtechnológiák népszerűsítésére már egy évtizede futó Solar Decathlon nemzetközi innovációs verseny európai és amerikai egyetemek legjobbjainak tudását méri össze. A pályázat kiírása szerint a jelentkező csapatoknak olyan környezettudatos, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet kell tervezniük, a legjobbaknak pedig felépíteniük, aminek kivitelezését az építőipar piaci szereplői támogatják. Az idei, Madrid központú versenyben először indult magyar csapat, és a közel 50 indulóból bejutott a legjobb húsz csapatba, így kapva meg a lehetőséget a madridi szereplésre, és ezáltal a ház felépítésére. A Budapesti Műszaki Egyetem közel hetven fős csapatában az összes szakról találunk hallgatót: építész-, építő-, gépész-, villamos-, vegyész-, mechatronikai mérnök, közgazdász és kommunikáció szakos hallgató együtt tervezi az Odoo névre keresztelt projekt minden apró részletét.

Az építkező csapatok versenyműveit tíz szempont alapján értékeli a zsűri: építészeti- és mérnöki minőség, kivitelezés, energiahatékonyság, villamosenergia mérleg, komfort, energiatakarékos háztartási berendezések, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, ipari megvalósíthatóság és piacképesség, innovációk, és végül, de nem utolsósorban, fenntarthatóság.

 

Odoo ház belülről

Az épületet természetesen a verseny kiírásának megfelelően kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületnek tervezte a BME hét karát integráló hatvanfős diákcsapata. A ház különlegessége, hogy a téli időszakban függőleges felületei aktív és passzív módon is hasznosítják a nap energiáját. A nyári időszakban pedig a magasabb napállás mellett, a tetőbe integrált napelemek termelik az energiát. Emellett a mobil árnyékolás a külső térben eltölthető időt maximalizálja. A minimalista, letisztult formák természetes, környezetbarát, jó minőségű anyagok használatával párosulnak.

Ennek a korszerű, és fenntartható design-szemléletnek megfelelően mind a homlokzatburkolat, mind a kültéri és beltéri borítások fából készülnek, amelyek a Jaf Holz anyagválasztékából kerülnek ki.

Forrás: Odoo

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.