FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-19

Sokat veszített a bérünk az értékéből

Az idei első négy hónapban 219 400 forint volt a bruttó, míg 141 900 forint a nettó átlagkereset - derül ki a KSH kedden közzétett gyorsjelentéséből. A bruttó 3,9, míg a nettó 1,1 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Mivel az infláció tartósan 5 százalék fölött van, ez azt jelenti, hogy a fizetésünk nagyjából 4 százalékkal kevesebbet ér, mint egy éve.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A közszolgák több mint fel rosszul járt az idei szja-változással, 57 százalékuk kapott bérkompenzációt. A foglalkoztatás a közmunka felfutása ellenére elmaradt a tavalyitól.

A KSH kedden közzétett jelentése szerint a teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete 219 400 forint volt; ezen belül a versenyszférában dolgozók 230 500, míg a közszolgák 195 600 forintot kaptak átlagosan. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit, olvasható a KSH jelentésében. Az átlagkeresetek a versenyszférában 6,4 százalékkal nőttek, a költségvetési szektorban 2,3 százalékkal csökkentek, ez utóbbit a csekély keresetet jelentő közfoglalkoztatás súlyának növekedése okozott.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, ahol 470 100 forint a havi átlag. Ezt az információ és kommunikáció követte 420 200 forinttal, majd jött az energiaipar követte 383 900 forinttal.

A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozók kerestek havi átlag 139 400 forinttal, majd jöttek a humán-egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók 148 000, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazatban dolgozók 156 800 forinttal.

 

Az idei első négy hónapban a költségvetési szférában a teljes munkaidősök mintegy 57 százaléka, átlagosan havi 10 500 forint bérkompenzációban részesült az idén hatályba lépett szja-szabályok kedvezőtlen hatásai miatt - vagyis a közszolgák több mint felét károsan érintette az idei adószabályozás. Idén januártól a nonprofit szervezetek egy részénél alkalmazásban állók is részesülhetnek kompenzációban, a nonprofit szervezeteknél a teljes munkaidőben dolgozók mintegy 8,3 százaléka 10 300 forintot kapott ezen a címen.

 

A rendszeres, tehát prémium, jutalom és egyhavi különjuttatás nélküli kereset január-áprilisban átla­gosan 5,8 százalékkal, ezen belül a versenyszférában dolgozóké 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetési intézményeknél dolgozók alapilletménye a közfoglalkoztatottak bére nélkül számítva 3,4 százalékkal emelkedett. A növekedés döntően a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágakban következett be a garantált bérminimum változása miatt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 141 900 forint volt, ami csupán 1,1 százalékkal magasabb az előző évinél. Mivel a fogyasztói árak áprilisban átlagosan 5,5 százalékkal emelkedtek, a reálbér 4,4 százalékkal csökkent, vagyis ennyivel kevesebbet ért az áprilisi nettónk az egy évvel korábbinál. A 142 ezres átlag úgy jött össze, hogy a fizikai foglalkozásúak 98 900, míg a szellemi foglalkozásúak 186 400 forintos átlagos kaptak.

A KSH jelentéséből az is kiderül: a versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 806 ezer fő volt az alkalmazásban állók száma, mely 26,6 ezer fővel alacsonyabb, mint 2011. január-áprilisban.

A költségvetési szférában 729 ezren dolgoztak (8,8 ezer fővel többen, mint egy évvel ezelőtt), közülük átlagosan 65 ezren köz­foglalkoztatás keretében.

 

A közszféra átlagkeresetének szintjét is befolyásoló teljes munkaidős közfoglalkoztatottak létszáma 2012 első négy hónapjában több mint négy és félszeresére nőtt (átlagosan 51,5 ezer fő volt). A megfigyelt nonprofit szervezeteknél 104 ezer fő állt alkalmazásban. Összességében a nemzetgazdaságban - az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - a közfoglalkoztatottakkal együtt 2639 ezer fő állt alkalmazásban, ami 15,5 ezer fővel maradt el az előző év azonos időszakától.

Forrás: index

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.