FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-30

Az akác a Nyírség aranya - X. jubileumi konferencia volt

Hagyományosan Baktalórántháza volt a helyszíne Az akác a Nyírség aranya elnevezésű konferenciának. A szervezők (a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyi csoportja) az idei, tizedik szakmai fórumot az állami kezelésben levő akácosokban folyó gazdálkodás bemutatásának és kiértékelésének szentelték.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


"Amit szeretünk, amit tisztelünk, amiből élünk, annak kell évente egy napot szentelni; az akác iránti tisztelet vezet minket minden évben Baktalórántházára. Akácország egyik fő temploma ez a település lett, ezért hálával tartozunk az elődöknek. Az akác nem egy hivalkodó fafaj, egyszerű, közel áll az alföldi emberhez. Kemény, állékony, próbál abból megélni, ami körülveszi - hasonlóan az alföldi erdészhez. A szakma még nem találta meg igazán az akác helyét, Nyugat-Európában talán nagyobb becsülete van, mint nálunk" - mondta megnyitó beszédében Juhász Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese.

Az akáctermesztés megkerülhetetlen, a nemesítői munka még a kezdeti szakaszban tart, kihasználatlan lehetőségek várnak hasznosításra. A gazdálkodók, az oktatók és a kutatók összefogására van szükség. A nemesítési programokat korrekt biológiai alapokon, gazdaságossági elemzések után kell végrehajtani - jelentette ki dr. Bach István, NYME EMK Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet Erdészeti Szaporítóanyag-gazdálkodási Tanszék vezetője.

 

Lengyel László, közönségkapcsolati vezető az Ipoly Erdő Zrt.; André Zoltán, erdészeti igazgató a NEFAG Zrt.; Spingár Péter, erdőgazdálkodási osztályvezető és Horváth Szilárd, kereskedelmi osztályvezető a SEFAG Zrt.; Dr. Bárány Gábor, kutatási osztályvezető-helyettes pedig a KEFAG Zrt. akácgazdálkodási tapasztalatairól számolt be.

Kenyerünk az akác címmel Sári Zsolt, a NYÍRERDŐ Zrt. osztályvezetője foglalta össze gondolatait az akácgazdálkodásról. (Betegsége miatt szavait Száva Tamás, a Baktalórántházi Erdészet igazgató helyettese, a rendezvény házigazdája tolmácsolta a közönségnek.) Nem csak kenyerünk, de sorsunk is az akác, mert ezen a száraz, humuszban szegény, laza szerkezetű nyírségi homok termőhelyen nagyon is otthonára talált ez a fafaj úgy, hogy közben egyre inkább megélhetési forrásává vált, válik az itt élőknek.

Az akác termékek ára mára elérte a tölgy választékok árszintjét, egyeseké még meg is haladja azt. A mai árszintek elegendő fedezetet nyújtanak az erdő felújításához, és a megélhetéshez. Ennek ellenére az évtizedes fáradozással kivívott piaci pozíciók veszélyben vannak.

Az akác kiirtására fordított energiát inkább az akác minőségének javítására, a kiszolgálás biztonságának megteremtése érdekében kellett volna felhasználni, már az elmúlt húsz évben is. Az akác korlátozása máris komoly veszteségeket okoz, és ha ez folytatódik, kenyerünk elvesztésével is számolnunk kell - hívta fel a szakma figyelmét Sári Zsolt.

 

Video:

Akác a Nyírség aranya - az akácgazdálkodást bemutató film

Forrás: Nyírerdő Zrt.

FATÁJ kiegészítés:

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.