FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-24

Mérnöki jogosultságok erdő- és faipari mérnökök részére

A mérnöki jogosultságokkal kapcsolatban a FAGOSZ-MMK konferencián sikerült előrébb jutni. A tanúsítások rendszerének alkalmazási módja kidolgozás alatt van. A jogosultságok rendszerét a Szakosztály kidolgozta.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

A FAGOSZ és az MMK Erdészeti és Faipari Szakosztálya 2012. május 16-ra hirdette meg közös konferenciáját a mérnöki jogosultságokkal kapcsolatban.

 

Az 1/2010. (I. 14.) FVM rendelet az agrárgazdasági és agrár-vidékfejlesztési szakterületeken a szakértői tevékenység végzésének feltételeiről tartalmazza a Vadgazdálkodás és vadászat, a Halászat és az Erdészet szakterületeket. A faanyagvédelem és faipar azonban ebből kimaradt. Az 1961. évi Erdőtörvényben még benne volt a faanyagvédelem, és a faiparra is voltak utalások. Az 1996. évi Erdőtörvényben és különösen a legújabb 2009. évi Erdőtörvényben azonban e szakterületek már nem szerepelnek. A MÉM-ben még Erdészeti és Faipari Hivatal volt, ahol a faiparnak és a faanyagvédelemnek is helye volt. 1990. után is az Erdészeti és Faipari Főosztály, majd ennek utódai foglalkoztak e témákkal is, de a VM mai szervezetében se a faanyagvédelemnek, se a faiparnak nincs embere, egyik szervezeti egység sem felelőse ezeknek. Az FVM, majd VM azonban nem átadta valamely más szakhatóságnak e szakterületeket, hanem törölte saját felelősségi területei közül, így főhatósági szinten a faanyagvédelem és a faipar "hontalan".

E szakmák mérnökei így manapság egyik főhatóságnál sem kérhetik szakértői névjegyzékbe vételüket.

 

Ennek természetesen hamarosan hatása lesz arra is, hogy az igazságügyi szakértői névjegyzékben szerepelhessenek.

 

A Magyar Mérnöki Kamara 2007. évi Építésügyi tervezői- és szakértői jogosultságok szabályaiban az erdészeti és faipari szakmák is szerepeltek még. (A szabályzat forrása.)

Az MMK által 2009. novemberében kiadott "Segédlet az egyes jogosultságokkal végezhető mérnöki tervezői és szakértői tevékenységekről" című anyagból (A Segédlet forrása) e két szakterület az agrár és élelmiszeripari és más szakmákkal együtt már kimaradt és ezen segédlet 2011-ben megújított anyagában sem szerepel.

 

Az MMK Agrár tagozata e problémák és más ügyek megbeszélésére konferenciát szervezett 2011. novemberében, melyről a FATÁJ-ban így számoltunk be:

Magyar Mérnökkamara, Erdészeti és Faipari Szakosztály, Erdészeti Szekció ülése

Beszámoló az MMK Erdészeti és Faipari Szakosztály november 25-i konferenciájáról

 

 

A FAGOSZ segíteni kívánt e probléma megoldásában, ezért a két szervezet, az MMK Erdészeti és Faipari Szakosztálya és a FAGOSZ közös konferenciát hirdetett meg 2012. május 16-ra a Lignonovum-Woodtech szakvásár idejére és helyére. Így a résztvevők a vásárt is meg tudták nézni.

Az eseményt Mőcsényi Miklós a FAGOSZ főtitkára nyitotta meg, majd Dobó István a Szakosztály elnöke ismertette a tavaly novemberi konferencia óta folytatott konzultációkat. Németh László alelnök bemutatta a faipari okleveles mérnöki végzettséggel végezhető műszaki szakértői jogosultságok bevezetni javasolt rendszerét. Bejó László a Faipari Kar dékánhelyettese áttekintést adott az egyetemi faipari oktatás helyzetéről, változásairól. Dobó István bemutatta javasolt okleveles erdőmérnöki jogosultságok rendszerét.

Több hozzászólás után Szöllősi Gábor, a MMK főtitkára reagált az elhangzottakra, amit ismét több hozzászólás követett.

A Németh és Dobó által most ismertetett szakanyagot az Agrár Tagozat elnöksége korábban megvitatta, elfogadta és 2012. márciusában átadta Magyar Mérnöki Kamara elnökének és főtitkárának. Az MMK elnöksége ezt a javaslatot változtatás nélkül elfogadta. Most, a május 16-i konferencián Szöllősi Gábor főtitkár jelezte, hogy ez a szakanyag változtatás nélkül beilleszthető az MMK tanúsítási rendszerébe.

A tanúsítások rendszerének alkalmazási módja (végzettség, képzés, stb) kidolgozás alatt van, elkészülte után arról a MMK részletes tájékoztatást bocsát ki.

 

A FAGOSZ részéről úgy látjuk, hogy segítségünk jelentősen előrébb vitte az ügyet, de a MMK-n belül még sokat kell munkálkodni az erdőmérnökök és faipari mérnökök jogosultsági rendszerének ismét működésbe hozása érdekében.

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.