FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-23

140 éves az Építéstani Intézet Sopronban

Az ünnepi konferencián kiemelték, hogy míg 1872-ben a műszaki oktatás vezérfonalát a nyersanyagok és energiahordozók kitermelése jelentette, amiért a föld mélyére kellett lemenni, addig 2012-ben az oktatást az informatika határozza meg, és ezért az intézet egy felhő alapú rendszer létrehozására törekszik.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


 

"A Selmeci Akadémia keretein belül létrehozott Építéstani Tanszék alapításának idején, 1872-ben húsz ország elhatározta, hogy a méterre és a kilogrammra új etalont készítenek, megteremtve ezzel az egységes metrikus rendszert. Ugyanebben az évben készítették el az első nyomógombos számológépet, ami a négy alapművelet elvégzésére volt képes, megkönnyítve a mérnöki munkát. Azóta sokat változott a mérnöki világ."

Erről, valamint az elmúlt 25.000 oktatási napról beszélt Szabó Péter intézetigazgató az Építéstani Intézet 140 éves fennállása tiszteletére tartott konferencia megnyitóján. Szabó Péter megnyitó előadásában ismertette az intézet keretein belül folyó kutatási, tervezési munkákat, valamint bemutatta az intézmény által kiadott tankönyveket, kiadványokat.

Ezt követően Seidl Gábor, az egyetem volt oktatója tartott egy rövid köszöntőt. Őt Winkler Gábor egyetemi tanár, volt tanszékvezető követte, aki a tanszék oktatóinak építészeti tervezési munkáit mutatta be a korstílusok fejlődésének tükrében. Külön kiemelte a Bauhaus és az 1960-70-es évek közötti építészetben végbemenő változásokat, illetve ezek hatását a kor építészeinek stílusára.

A tanszékvezetők sorát Kubinszky Mihály egyetemi tanár előadása zárta. Kubinszky professzor úr Sopron sajátos városrészének, a Lővernek a fejlődéstörténetét mutatta be egy hajdani képekkel és érdekes történetekkel színesített előadás keretében.

Somfalvi György, a tanszék volt oktatója a "Puding próbája." című előadásában az általa - hallgatók körében - készített kérdőív értékelését ismertette. A felmérés még az 1980-90-es években készült azzal a céllal, hogy az előadó megtudja, a hallgatók mennyire tartják fontosnak az általa oktatott tartószerkezeti tantárgyakat, illetve az építéstant.

Hantos Zoltán egyetemi adjunktus tartotta a konferencia utolsó előadását, amely egyfajta áttekintést adott az elmúlt évtizedekben az intézet keretein belül készített diplomamunkák és szakdolgozatok témáinak fejlődéséről, változásairól. Emellett ismertette az intézményben készült doktori disszertációkat és a hozzá kapcsolódó kutatásokat.

A rendezvényen több egykori oktató, doktorandusz, tanszéki mérnök, műszaki rajzoló és adminisztrátor vett részt, akik a délután tartott kötetlen beszélgetés során szívesen idézték fel az egykori egyetemi, tanszéki légkört, a valamikori közös munkát.

A konferencián kiemelték, hogy míg 1872-ben a műszaki oktatás vezérfonalát a nyersanyagok és energiahordozók kitermelése jelentette, amiért a föld mélyére kellett lemenni, addig 2012-ben az oktatást az informatika határozza meg, és ezért az intézet egy "felhő alapú" rendszer létrehozására törekszik. Ennek első lépéseként az intézet honlapjára feltöltésre kerültek Sobó Jenő selmeci professzor korábban reprint kiadásban megjelent, illetve még meg nem jelent művei elektronikus formában, valamint a konferenciára készült tanszék-történeti kiadvány (pdf, 14,5 MB) is.

Forrás: NYMEPRESS

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.