FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-22

Környezeti Nevelés és Ökoturisztikai Kiállítás

Környezeti Nevelés és Ökoturisztikai Kiállítás volt 2012. május 12-13-án Lengyel-Annafürdőn. Interjú Gál Tamással, az eseményt vendégül látó Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetőjével.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ milyen programmal készült a turisztikai és erdei iskola szezon kezdetén, kérdezem Gál Lászlót a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetőjét?

Egész évben kiváló turisztikai és erdei iskola program lehetőséget kínál a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel-Annafürdő, a gróf Apponyi család egykor kedvelt üdülőhelye. A bükk és hárs elegyes tölgyerdők árnyában meghúzódó közjóléti objektum tavasszal különösen szép pompában tündököl, ezért kiváló alkalmat ad szabadtéri rendezvények megtartására. A dél-dunántúli régió erdészeti erdei iskoláinak tagjaként rendszeresen szervezünk a régió erdei iskoláival közösen környezeti nevelés és ökoturisztikai témában nyílt napokat, így idén május 12-13-án, a nemrég környezetbarát technológiákkal felújított Lengyel-Annafürdő mutatkozott be kiállítás formájában az érdeklődők előtt.

 

Kiket hívtak meg a rendezvényre és milyen érdeklődés mutatkozott?

Az első nap, szombaton elsősorban a környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusokat, osztályfőnököket és szabadidő szervezőket, második nap, vasárnap pedig inkább az ökoturizmus iránt érdeklődő magánszemélyeket, turisztikai szakembereket és a rendezvény szervezőket vártuk. A beharangozott rossz időjárás ellenére az ország különböző részeiről érkezetek vendégek, elsősorban Dél-Dunántúlról, de távolabbról pl. Budapestről és Nógrád megyéből is voltak érdeklődök.

Kik szervezték a kiállítást és a nyílt napot?

A régió erdészeti erdei iskolái minden évben közösen szervezik ezt a nyílt napot, de mindig váltott helyszíneken. Így idén a házigazda a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lengyel-annafürdői Erdei Iskolája látta vendégül a társszervezőket. A Mecsekerdő Zrt-től a Mókus Suli Erdei Iskola, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt-től a Sziágyi Erdei Iskola, a Gemenc Zrt-től a Pörbölyi Erdei Iskola és a Mocz és Társa Magánerdészet Kft-től a Somogyszobi Erdei Iskola volt a társszervező, de az egészséges és környezettudatos életmód népszerűsítésével foglalkozó VitaFutura Alapítvány is részt vállalt a szervezésben.

 

Milyen programokkal várták a vendégeket?

A szokásos megnyitó beszédet a csodás erdei világot idéző moldvai csángó ének és bukovinai székely mese színesítette, mivel a környék lakosai személyesen is sok szállal fűződnek ezen néphagyományokhoz. A megnyitót követően a terepi programon vehettek részt az idelátogatók. Lovas kocsival történelmi túrára invitáltuk az Apponyiak nyomában az érdeklődőket, vagy kerékpárral a közeli Szentkúti kunyhó-Ökoházhoz kerekezhettek le a vendégek. A gyalogtúrát kedvelők a Szarvasbogár- és a Hunyor Tanösvényen ismerkedhettek meg a környék természeti adottságaival, vagy épp a vadasparkkal. Az ebédet követően az erdészeti erdei iskolák pavilonjait, illetve a házigazda Lengyel-Annafürdő legújabb fejlesztéseit tekinthették meg. Közben kézműves foglalkozások (fafaragás, csuhézás) színesítették a programot. Távozóban az autóval érkező vendégek a Szentkúti kunyhó-Ökoháznál megpihenve ismerkedhettek meg az ökogazdálkodással, a házi állatsimogatóval és a "zöld" technológiák fortélyaival, miközben kemencében sült langallót és friss bodzaitalt fogyaszthattak.

Milyen eredménnyel zárták le a rendezvényt?

A Tolnai-hegyhát kicsit elfelejtett, vadregényes tája az aktív és a nyugodt pihenésre vágyó turistákat, vagy az erdei iskolai csoportokat is egyaránt várja. Itt mindenki megtalálja a neki megfelelő programot, kikapcsolódást, vagy épp a kalandot. A nagyközönség előtt még kevésbé ismert helyszínek és programok bemutatása a régió ökoturisztikai fejlődését segítik elő. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy az egyszer idelátogatók zöme később is visszatér, sőt jó hírünket is terjeszti, mivel meggyőző képet kapott. Véleményem az, hogy mindenképp pozitív képpel és jól eső szívvel zártuk a rendezvényt.

 

Köszönöm a tájékoztatást, kívánok munkájukhoz sok sikert és a biztató remények megvalósulását!

Mi is köszönjük a lehetőséget!

 

Forrás: Gyulaj Zrt.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.