FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-18

Az új termékdíj-rendszer növeli a bútoripar költségeit is

Az adminisztrációt és a költségeket is jelentősen növeli az új termékdíjas szabályozás a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló ÖKO-Pannon Kft. szerint. Ez fontos szempont a bútoripar gyártó cégei számára is.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb vállalkozást érint a bevallási, illetve a termékdíj-fizetési kötelezettség.

 

Az ÖKO-Pannon tájékoztatása szerint 35, elsősorban az élelmiszeriparban, a vegyiparban és a bútoriparban tevékenykedő cég bevonásával készült a felmérés, amely a 2012. január 1-jétől hatályos környezetvédelmi termékdíjas szabályozással kapcsolatos véleményeket vizsgálta.
     A megkérdezett cégek szinte mindegyike úgy nyilatkozott, hogy az új termékdíj törvény nagyobb fizetési terhet ró rájuk, ugyanakkor az adminisztráció sem csökkent, a csomagolási katalógus megjelenésével inkább tovább bonyolódott a feladatuk. Többen is említették, hogy a jogszabály gyakran nem egyértelműen fogalmaz, értelmezési kérdések esetén pedig a hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem tud használható választ adni - közölte az ÖKO-Pannon.  
     A legtöbb cég úgy látja, hogy a megemelkedett termékdíj előbb-utóbb áremelkedést okoz, mert kénytelenek a többletköltségeket az áraikba beépíteni - derült ki a felmérésből.
     A válaszadóktól kapott adatokat összesítve a cégeknek átlagosan mintegy 250 százalékos díjtétel-növekedéssel kell számolniuk - írta közleményében az ÖKO-Pannon.

 


Egyes cégeknek valóban több adminisztrációt, ezzel munkát és költséget jelenthet az új szabályozás, nemzetgazdasági szinten azonban lényegesen kevesebb vállalkozást érint a bevallási, illetve a termékdíj-fizetési kötelezettség - közölte az MTI megkeresésére az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A szervezet szerint százezres azoknak a gazdasági társaságoknak a száma, amelyek az új szabályozásnak köszönhetően teljes egészében kikerültek a kötelezetti körből és az adminisztrációból.

Az OHÜ közlése szerint a fizetési kötelezettség mértéke eltérően változott. Egyes termékkörök, például a PET-palackok, alumínium italos dobozok esetén a növekedés körülbelül 10 százalékos. Bizonyos termékek esetében kifejezetten környezetvédelmi célból drasztikus volt a díjemelés, a reklámhordozó papírnál kétszeres, a műanyag reklámszatyornál háromszoros. A szervezet szerint a termékek fogyasztói árához viszonyítva a termékdíjból eredő teher aránya legfeljebb 1-2 százalék, így a megnövekedett díj sem jelent túlzottan magas részarányt a fogyasztói árban.

Az OHÜ szerint a termékdíj-köteles termékek döntő hányada könnyen és gyorsan beazonosítható. Az első negyedév tapasztalata alapján valóban van néhány speciális termék - például a mezőgazdasági fólia - amelyek egyértelmű azonosítására volt szükség. Az ügynökség közölte: továbbra is várja a katalógus használatával kapcsolatban felmerült észrevételeket a piac részéről.


Forrás: MTI

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.