FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-09

A Parkerdő természetesen projekt zárása

KEOP-ból 266 M Ft támogatással, összesen 296 M Ft ráfordítással sikeresen zárta a Parkerdő zrt a Parkerdő természetesen 2010-2012. projektjét általa kezelt természetvédelmi besorolású 201 erdőrészletben, 31 település határában.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül - közel két esztendő alatt - összesen 266 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Pilisi Parkerdő Zrt. "Parkerdő természetesen 2010-2012" című projektjéhez, melynek teljes költségvetése 296 millió Ft volt.

A Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság és a Kiskunsági homokhát (Dabas) területén 31 településen 201 erdőrészletet érintett e munka, melynek fő elemei ezek voltak:

  • tájidegen erdőállományok átalakítása (100 ha 1,82 millió csemete)
  • invazív fajok visszaszorítása (79 ha)
  • veszélyeztetett és ritka növény- és állatfajok, életközösségek védelme
  • ökológiai kapcsolatokat gátló kerítések bontása (32,2 km)
  • hulladékkal szennyezett élőhelyek helyreállítása, sorompók (59 db), útlezáró karók (211db)
  • Szemét elszállítás(200 m3)

A megvalósítási helyszínek országos jelentőségű védett és fokozottan védett és helyi védett, illetve Natura 2000 területek.

 

A projektzáró esemény megnyitása.

 

2012. május 8-án volt a projekt záró eseménye, ahol a sajtó képviselőinek a Parkerdő Zrt. az elért eredményeket, illetve a 201 erdőrészlet egyikét mutatta be.


Zambó Péter, vezérigazgató

A program sikeresen zárult, aminek különös jelentősége, hogy a korábbi, 2008-2010. közötti pályázat eredményeire építve, újabb nagy volumenű természetvédelmi fejlesztések elvégzését tette lehetővé.


Vígh Andrea kommunikációs előadó

A legköltségesebb projektelem az erdőszetkezet átalakítás (védett erdőterületek rehabilitációja) volt mintegy 168 M Ft költséggel, aminek keretében a száradó fekete- és lucfenyvesek, őshonos fafajú erdőtömbök melletti nemesnyarasok és akácosok voltak átalakíthatóak. 100 ha-on lehetett védett területek idegenhonos erdőit őshonos fafajúra cserélni, 1,1 M csemete és 2,25 t makk felhasználásával. Ezen erdősítések mindenhol sikeresek, a további ápolást a cég saját költségén folytatja.

Az agresszíven terjedő idegenhonos (akác, zöldjuhar, bálványfa) fafajokat 79 ha védett területen szorították vissza (irtották) többszöri,esetenként vegyszeres kezeléssel, 33 M Ft költséggel. 59 sorompót és 211 útlezáró karót helyeztek el az illegális erdőhasználat és hulladéklerakás megakadályozására 24 M Ft költséggel.

Védett területeken, mára funkcióját vesztett 32,2 km kerítést számoltak fel, hogy ne akadályozza az ökológiai kapcsolatot a korábban egymástól elzárt területek között. Ugyanakkor közel 1 km kerítést telepítettek egy fokozottan védett erdő védelmére. A kerítések bontása, illetve az építés 29 M Ft-ot tett ki.

Mintegy 200 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze és vittek ki védett erdőtereltekről közel 2,5 M Ft költség árán.

 

Csór Attila műszaki vezető, Magyar Ferenc erdészetvezető, Vígh Andrea kommunikációs munkatárs, Lomniczi Gergely szóvivő, Zambó Péter vezérigazgató.

 

Az esemény megnyitója és a projekt eredményeit ismertető beszédek után a Parkerdő Zrt. munkatársai terepjárón (ami az előző napi eső után igen hasznos volt) kivitték az újságírókat az egyik szerkezetátalakítási helyszínre. Itt a gyenge akácos helyére hazainyár, cseresznye, hárs, tölgy elegyes erdőt hoztak létre, aminek második éves sikeres erdősítését lehetett látni.

 

Csór Attila műszaki vezető bemutatja a sikeres szerkezetátalakítást.

 

 

 

 

A helyszín érdekessége, hogy éppen itt (a fenti kép bal szélén) fut Csörsz árkának egy szakasza. Csörsz árkának egy részletét mutatja a baloldali kép.

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.