FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-09

Javuló erdészeti támogatások

Változott az erdészeti potenciál helyreállítása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések és az erdőszerkezet-átalakítás jogcímrendelet. Nőttek a támogatások, javultak a feltételek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az MVA IH 43/2012. (V. 4.) Közleménye:

 

Az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatósága felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy 2012. május 3-án megjelent

• az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatások részletes szabályairól szóló 32/2008. (III. 27.) FVM rendelet,

• az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet, valamint

• az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet

módosítását tartalmazó 44/2012. (V. 3.) VM rendelet.

 

A legfontosabb változások a következők:

 

- Az "Erdészeti potenciál helyreállítása" intézkedés támogatási összegei jelentős mértékben emelkedtek. Hektáronként az eddigi 873 euró támogatási maximumot 2365 euró maximálisan igénybe vehető támogatás váltja fel.

- "Erdő-környezetvédelmi kifizetések" támogatási jogcím esetében a támogatási összegek 40%-os megemelésére került sor, amelyeket a 2011-ben támogatási kérelmeket benyújtó erdőgazdálkodók is megkaphatnak, ha a támogatandó intézkedéseket saját felelősségükre a rendelet hatálybalépéséig még nem kezdték meg.

- Szakmai megfontolásból az "Erdő-környezetvédelmi kifizetések" esetében a szálaló erdőgazdálkodás és a mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogram együttesen is támogathatóvá vált.

- "A közjóléti célú erdők fenntartása" célprogramnál már nem csak a rendelet 1. számú mellékletében támogathatóként feltüntetett erdőállományok részesülhetnek támogatásban, így például az akácerdők is támogathatók lettek az intézkedés keretében, ha ott szabadon látogatható közjóléti létesítmények vannak és a rendelet egyéb feltételei teljesülnek.

- Az "Erdőszerkezet átalakítás" intézkedés esetében a módosítás értelmében a támogatásnak már nem feltétele, hogy a tarvágás a támogatási kérelem benyújtása előtt megtörténjen. Ez azt jelenti, hogy az erdőgazdálkodó megvárhatja a támogatási határozatot, amelynek birtokában kockázat nélkül dönthet a véghasználat elvégzése mellett.

 

Búsi Lajos

 

FATÁJ kiegészítés:

A fenti kapcsolókon már a jogszabályok 2012. 5. 4-től hatályos szövege olvasható, a bal szélen piros csík jelzi a változott szövegrészeket.

A fenti támogatásokat az erdő-környezetvédelm esetében csak a magánerdőre, míg az erdészeti potenciál helyreállítása és az erdőszerkezet átalakítás esetén az összes erdőgazdálkodó, így az államiak is igénybe vehetik.

 

A változáshoz a MEGOSZ észrevétele:

"A fenti módosításokat a MEGOSZ hosszú ido óta szorgalmazta, többet maga kezdeményezett, ezért  külön is nagy öröm számunkra, hogy a Fiatal erdok ápolása és az Erdo-Natura jogcímek megnyitását követoen ezek a magánerdo szempontjából rendkívül pozitív változások is életbe léptek. Külön köszönet illeti a szakmai és jogszabályalkotó stábot! Kérjük mindenki figyelmesen tanulmányozza át a megjelent rendeletet és minél többen pályázzanak, éljenek a bővülő lehetőségekkel!"

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.