FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-09

A fába szorult kápolna

A fa egyidős lehet Nagy Károllyal. A kápolna túlélte a Nagy Francia Forradalom megpróbáltatásait. De most épp nem a nagyságról van szó: a gloire nemzete apró dolgokra is képes. Például falusi kápolnát építeni egy ezer éves fába.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-onA felső-normandiai Allouville-Bellefosse község szerencséjére nem világhírű látványossága ez a kis építmény.

 

A 800 és 1200 év körüli, tehát igen tisztes életkorra becsült tölgyfa végigélte Európa kivirágzását a sötétnek nevezett középkortól a kora újkoron át a 20. és 21. század különböző mértékű válságait.

 

Hogy mi a különleges ebben az öreg fában?

 

A 17. században, élete teljében belecsapott a villám, ami kiégette szinte az egész fa belsejét. A tűz azonban lassan elaludt, és a fa újraéledt: a csapás után is évről évre kizöldült. A jámbor parasztok csodás jelként tekintettek az esetre, és a helyi papok, Du Detroit és Du Cerceau atyák is úgy vélték: szent célból történt a fa újjászületése. Így hát zarándokhellyé nyilvánították az öreg tölgyet, és 1696-ben, a Napkirály uralkodása idején elkészült a kiégett fa belsejébe épített kápolna, és a fölé beépített remetekunyhó is, amit Du Detroit atya egy barátjának készített.

Száz évvel később azonban fordult a világ kereke, és a forradalomtól nekihevült helyi népek fáklyákkal akartak nekimenni a gyűlölt klerikális reakció építményének. A helyi tanító, Jean Baptiste Bonheure azonban észbe kapott, és a fába szorult kápolnát az Ész Szentélyévé nyilvánította. A szekuláris ráció embere így csillapította az elnyomott osztályok dühét, a kápolna pedig fennmaradhatott az utókor számára. Rá fél évszázadra III. Napóleon, a zseniális kalandorcsászár felesége, Eugénia császárné ajándékozott egy Mária-szobrot a kegyhelynek. A fát és kápolnáját ma nagy becsben tartják a helyiek, olyannyira, hogy még vígjáték is készült Allouville lakóinak harcáról a fára törő rohamrendőrökkel.

 

Sok száz év után ma oszlopokkal, kötelekkel tartják egyben az ősöreg építményt, az örökké egymással küzdő természet és az ember, a ráció és a hit közös alkotását.

 

Forrás: TervLap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.