FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-27

Megnyílik a NATURA 2000 erdőterületek támogatása, határidő: 05. 15.!

Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló rendelet. Pályázat beadási határidő: május 15. !! A pályázati kérelmeket sürgősen el kell készíteni.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

2. § E rendelet alapján vissza nem térítendő kompenzációs támogatás vehető igénybe a Natura 2000 irányelveket érvényre juttató jogszabályok végrehajtásával érintett, az Országos Erdőállomány Adattárban nyilvántartott erdőrészlet területén felmerülő költségek és jövedelem kiesés ellentételezése céljából.

A MePAR-ban Natura 2000-re lehatárolt és a VM miniszter március 15-ig tett közleményében meghatározott fizikai blokkban lévő erdőrészletre igényelhető. Legalább 0,3 ha-os erdőrészletekből álló legalább 1 ha-nyi terület kaphat támogatást. Az állami és önkormányzati tulajdonú erdőkre nincs ez a támogatás. (4.§)

A támogatott erdőgazdálkodónak a támogatási határozattól 10 hónapon belül Natura 2000 oktatásban kell részt vennie, vagy igazolnia, hogy 2012-13-ban már volt ilyen oktatáson. A támogatottnak be kell tartania az erdőtervi előírásokat és korlátozásokat. (5.§)

A támogatási kérelmet 2012-től évente lehet benyújtani az egységes kérelemről szóló rendelet szerinti egységes kérelem* részeként, elektronikusan. (7.§)

 

A támogatás mértéke:

  Euró/év/ha  
kultúrerdő vagy faültetvény
40-200
(1.melléklet)
származék és átmeneti erdők
43-216
(2. melléklet)
természetes és természetszerű erdők
46-230
(3. melléklet)

 

 

 

 

 

 

 

 

A konkrét összeg függ a korcsoporttól és a faállomány típusától.

 

A VM tájékoztatása szerint a rendelet a Magyar Közlönyben ma, április 27-én, de legkésőbb május 2-án vagy 3-án megjelenik. Ugyanakkor megküldték a Natura 2000 erdő támogatási rendelet tervezeti szövegét, hangsúlyozva, hogy ez nem a végleges szöveg, de tartalmi változás már nem várható.


 

*A 7.§-ban rejlik a beadási határidő, ami elég szoros, tehát az érintetteknek sürgősen el kell készíteniük és beadniuk pályázati kérelmüket.

A 2012. évi egységes kérelem benyújtásáról szóló 53/2012. (IV. 3.) számú MVH Közlemény tartalmazza ezt. A 3. oldalon a II. pontban:

"Az egységes kérelem benyújtási határideje: 2012. május 15.

Az egységes kérelem az említett határidőt követően még 25 naptári napig (2012. június 9-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. Mivel 2012-ben ez a nap munkaszüneti napra esik, ezért még 2012. június 11-én 24 óráig is benyújtható a kérelem. A 2012. június 11. után benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja."

 

Az érintettek figyeljék a MEGOSZ honlapját, ahol hamarosan részletes segédanyag jelenik meg e pályázat benyújtásában érdekeltek segítésére.

 

A naturás területek áttekintése:

Natura 2000 területek - a különleges madárvédelmi területek és a különleges természetmegőrzési területek - mintegy 1,95 millió hektárt tesznek ki, amely az ország területének 21%-a (térképen világos zöld). A Natura 2000 hálózat részben a védett természeti területek már meglévő hálózatára épül (a területek 39%-a; térképen sötét zöld), Natura 2000 hálózat de eddig még nem védett területek is részét képezik. Forrás.

 

Azt hogy egy hazai erdőrészlet naturás-e vagy sem, hitelesen nyilván a erdészeti hatóság tuja igazolni. Ugyanakkor első, gyorskereséshez hasznos lehet az EU egész területére a NATURA 2000-rel érintett területeket meglehetősen nagy részletességgel megmutató térkép, melyben Magyarország részleteire is gyorsan rá lehet közelíteni: http://natura2000.eea.europa.eu

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.