FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-23

Fatolvajvadászat légi felderítéssel

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sok helyen szervezetten lopják a fát, és védett fajok élőhelyét veszélyeztetik vele.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Bár a zimankó mérséklődött, még tart a tél, így továbbra is van igény olcsó tűzifára - a legolcsóbb pedig az, amit ingyen lehet megszerezni. Ezért - annak ellenére, hogy már kis mennyiségű fa ellopása miatt is rács mögé lehet kerülni - sokan vannak, akik az erdők megdézsmálásával fedezik ilyen irányú szükségleteiket. Ezért megyénkben a fatolvajok elleni harcot a rendőrség is komolyan a zászlajára tűzte, az idei télen már a sokadik, falopások visszaszorítását célzó összehangolt akciót szervezték meg kedden.

 

Helikopterrel a levegőből

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának forgalom-ellenőrző alosztálya a bükki és az aggteleki nemzeti parkok, valamint az észak-magyarországi állami erdőket kezelő Északerdő Zrt. munkatársai közösen hajtották végre a kedden hajnalban kezdődött egész napos akciójukat, amiben nemcsak terepjárók és quadok voltak a segítségükre, hanem a légirendészet helikoptere is. Több csapat egyszerre több helyszínen ellenőrizte a két nemzeti parkhoz tartozó területeket.

 

Munkatársaink a Sajóbábony határában lévő erdős területre kísérték el a természetvédelmi őrökből és egy rendőrből álló triót. A fagyott föld már olvadásnak indult, és bár a nemzeti park terepjárója könnyűszerrel megbirkózhatott volna a dagonyával, az egyenruhások inkább egy kukoricaföld szélén leállították a járművet - nem jó az, ha a tilosban járó meghallja a terepjáró hangját -, és gyalog mentünk tovább. Az erődirtás nyomai már messziről jól látszottak, de a pusztítás mértékéről csak az kaphatott valódi képet, aki közel merészkedett; az erősen meggyérített erdőben mindenhol fatuskók mutatják, hol álltak hajdan a fák, melyek hátrahagyott gallyai hegyeket alkotnak - ki akar rőzsével tüzelni, ha kétarasznyi vastag fatörzsekkel is megteheti?

Ölyvre tekintettel

A pusztítás óriási, de mint kiderül, nem csak a vagyoni kár nagy; az erdőcskében áll egy fa, amin ölyv szokott költeni, ám ragadozómadarunk csak a háborítatlan erdőrészekben fészkel. Az élőhely így védelem alatt áll, a fatolvajok tehát nem csak loptak, de a terület megbolygatásával természetkárosítást is elkövettek. A fákat hozzáértő módon, tőből vágták ki, és teherautóval és szekérrel szállították el.

 

Az erdő széléről remek rálátás nyílik néhány faluszéli dombra, amelyek alacsony völgyecskében futnak össze. Az egyenruhások felfigyeltek egy alakra, aki az egyik domb tetejéről, tisztes távolból őket figyelte, majd irányából hamarosan felhangzott egy motoros fűrész hangja. Voltak hát tolvajok, ám most nem merészkedtek az erdőig, megelégedtek a völgyecske vegetációjának gyérítésével. Közben egy pótkocsis traktor is fel-, majd az erdő melletti földúton eltűnt. Az egyenruhások úgy döntöttek, mind a domb tetején leselkedőt és a völgyben fűrészelő társát, mind a traktorost leellenőrzik.

Forrás: BorsodOnline

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.