FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-16

Fából készült víz alatti híd? A holland Mózes-átkelő ilyen.

Mindenki egy kicsit Mózesnek képzelheti magát, ha ellátogat a hollandiai Roovere erőd várárkához. A műtárgyat teljesen vízzáró fából ácsolták össze.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Főleg a tenger felől érkező katonai támadások kivédése miatt kezdte el a XVII. század elején Hollandia kiépíteni a Nyugati-Brabantnak hívott erődvonalát. A várakat és városokat összekötő több száz kilométer hosszú vizesárok-rendszert úgy tervezték meg a kor mérnökei, hogy gyalogos támadás esetén a katonáknak elég mély, ám a La Manche felől behajózó vitorlásoknak elég sekély legyen a védművekkel megerősített ártérhálózat. Mivel a vonal a XIX. századra nemcsak üzemképtelen, hanem korszerűtlen is lett ­ így a műtárgyak technikai és műszaki védelmével senki sem akart foglalkozni már. Városvédők kezdeményezésére az ezredforduló környékén több önkormányzat úgy gondolta, hogy európai uniós támogatással érdemes lenne megmenteni ezeket a helyi értékeket képviselő műszaki objektumokat. Hasonlóan vélekedtek az 1997-ben önálló közigazgatási funkcióját elvesztő Halsteren község előjárói is, akik Bergen op Zoom város tanácsával tavaly úgy döntöttek, hogy megmentik az 1628-ban átadott Roovere nagyerődöt és annak várárkát.


Az egykori katonai objektum rekonstrukciója során különös figyelmet szenteltek a terület rekreációs fejlesztésére. Mivel az erőd "meg nem közelíthető város volt városban", így a pályázatot elnyert RO & AD építészei elsősorban arra törekedtek, hogy valamiféle közlekedési korridort alakítsanak ki a Roovere és a falu között, ami nem autóutat, hanem gyalogos és kerékpáros folyosót jelentett.


Megbízói feltétel volt az is, hogy a hatalmas várárkot áthidaló hídnak tájba kell majd simulnia, annak műszaki megvalósítása nem ronthatja az egyébként cseppet sem látványos vár sziluettjét. Innen jött az iroda azon ötlete, hogy a történelmi pontosság ellenére, a várhidat úgy építsék be a várárokba, hogy az "láthatatlan" legyen a vízfelszínt szemlélőnek. A víz alatti hidat nemes egyszerűséggel a Biblia után szabadon csak Mózes-hídnak hívták a RO & AD munkatársai.

A műtárgyat bár teljesen vízálló fából ácsolták össze, az építészek még arra is gondoltak, hogy árvíz esetén a La Manche túlcsorduló vízszintjét két szivattyú segítségével rögtön "lecsapolhassák" ha annak hulláma eléri az erőd várárkát.

Forrás: TervLap

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.