FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-15

A zalai magán-erdőgazdálkodók közel 14 százaléka nem teljesítette kötelezettségét

Zala megyében az ellenőrzés alá vont magán erdőgazdálkodók közel 14 százaléka nem tett eleget az erdő-felújítási kötelezettségének - tájékoztatta Jagicza Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője az MTI-t.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A cikk végén a MEGOSZ észrevétele is olvasható.


Illusztráció: Lencsés László favágó darabol egy kivágott fát, MTI Fotó: Balázs Attila

Az ellenőrzött 752 erdőgazdálkodóból 102 erdőgazdálkodóra összesen 14 millió 100 ezer forint bírságot szabott ki az erdészeti igazgatóság. Az erdőfelújítási kötelezettség alatt álló közel 11 ezer hektár területből az erdészeti hatóság több mint 6 ezer hektár ellenőrzését végezte el tavaly. Az ellenőrzések során megállapították, hogy az erdőgazdálkodók 945 hektáron teljesítették több éven át tartó munkával az erdősítés feltételeit, 430 hektáron viszont az ápolási munkák elmaradása, valamint a hiányos, üres területek miatt bírságot kellett kiszabni. A pénzbüntetés legmagasabb összege - amely tíz erdőgazdálkodót érintett - 400-860 ezer forint körüli volt, a többi tulajdonosnak 100-150 ezer forint körüli összeget kell befizetnie az állami kasszába - ismertette az igazgató.

Kiemelte: a legsúlyosabb mulasztásokat elsősorban a magánerdőgazdálkodó szektorban tapasztalták. A komoly szakmai háttérrel rendelkező, több mint 50 ezer hektár állami tulajdonú erdőben gazdálkodó Zalaerdő Zrt.-nél mindössze 3 hektáron merült fel minimális erdőfelújítási probléma.

Az erdőgazdálkodóknak a fakitermelést követően két éven belül kell "a sikeres első erdősítést produkálniuk", illetve - a fafajtól függően kitűzött határidő lejárta után - a befejezett erdősítés jogszabályban foglalt feltételeit biztosítaniuk. Az ellenőrzés alkalmával megállapított határidőtúllépés esetén kerül sor bírság megállapítására - magyarázta az igazgató.

Hozzátette, a jogszabályok szigorúak, nemcsak az elültetett csemeték minimális darabszámát, faját írják elő, hanem meghatározzák az elvárt minőségét, illetve a szaporítóanyag származásának hitelt érdemlő igazolását is.

Minden egyes fakitermelést előre be kell jelenteni; ez a kötelezettség azonban nemcsak az erdőkre, hanem zártkertekre, fásított területekre is vonatkozik, ellenkező esetben köbméterenként 30 ezer forint bírságot szabhat ki a hatóság. Az idén közel 400 hasonló bejelentés érkezett már az igazgatósághoz. Az igazgató szerint részben a szigorú jogszabályoknak, a folyamatos ellenőrzéseknek, a mulasztások miatt kiszabott büntetéseknek is köszönhető, hogy Zalában az elmúlt években visszaszorult a jogosulatlan fakitermelés.

Zalában évente a 110 ezer hektárnyi erdőség 10 százalékán végeznek erdőtervi előírásokkal összhangban fakitermelést. Az "élőfakészlet" meghaladja a 30 millió köbmétert; az élőfakészlet az akácosokban legalább 150 köbméter hektáronként, míg az őshonos bükkösökben, ugyanakkora területen elérheti a 800 köbmétert is. A tíz évre előre tervezett erdőgazdálkodás adatai szerint évente 937 ezer köbméter fával gyarapszik az erdő. Az erdőtervek alapján évente körülbelül 750 ezer köbméter fát termelnek ki, ennek jelentős hányada október és március közötti, azaz a téli időszakra esik. Így évente több mint 150 ezer köbméter élőfával lesz több az erdőkben - hangsúlyozta Jagicza Attila.


Illusztráció: Nagy Zoltán favágó dönt ki egy fát, MTI Fotó: Balázs Attila

Hozzátette: Zalában gyakorlatilag nincs környezetszennyezés, ami veszélyeztetné az állományt, de az aszályos éveket, a csapadékhiányt, a hőséget az erdők is "rosszul viselik". Tavaly például a Zalaerdő Zrt. területén 42 ezer köbméter fenyőt kellett "egészségügyi termeléssel" kivágni, elsősorban hótörés miatt, és 2012-ben arra számítanak, hogy erősödik az állományok szúkárosítása. A bükkösökben 2003-2005 között az extrém száraz időjárás és a zöld karcsúdíszbogár okozott hasonló gondokat, akkor csak a zalaegerszegi Erdészet területén több mint 100 ezer köbméter bükköt kellett kivágni. A tölgy viszonylag ellenállóbb, és a mediterrán jellegű cseresekben sem okozhat károkat az aszály.

A zalai erdőségek közel 27 százaléka tölgyes, 14-13 százaléka bükkös, valamint erdei fenyő. Viszonylag magas, közel 20 százalék az agresszívan terjedő akácosok aránya is.

Forrás: MTI


 

A FATÁJ megkérdezte a MEGOSZ-t, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségét a fentiekkel kapcsolatban, amire ezt az észrevételt kaptuk:

A hírben leírtakhoz csak annyit tennénk hozzá, hogy az erdészeti szakirányítói hálózat támogatásának megszüntetése - reméljük csak átmeneti felfüggesztése -  jelentősen hozzájárul a hasonló jelenségekhez országosan is. Az erdőfelújítási kötelezettségek elmulasztása, a nem működő magánerdők területcsökkenésének lelassulása, az uniós pályázati kedv visszaesése mind ebbe a körbe sorolhatók. Félő, hogy hasonló híradásokkal mind gyakrabban találkozhatunk majd országszerte.

Sárvári János

ügyvezető elnök

MEGOSZ

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.