FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-08

Egyre több az angol vadász a magyar erdőkben

Február végéig tart a vadászati szezon hazánkban, a legtöbb társaságnál azonban már majdnem befejezettnek tekintik az évadot. Ez abból is adódik, hogy a kilövési tervet többnyire teljesítették, a túllépéséhez pedig külön engedélyt kell kérni.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Német vendégvadászok avatása a lenti vadászháznál Fotó: Gyuricza Ferenc

A Parasza-Kerkamente Vadásztársaságnál a tél leghidegebb napját választották ki az egyik társas vadászatra, szombaton reggel -11 fokot mutatott a hőmérő. A 15 angol vendégvadász azonban nem hátrált meg, a csontig hatoló hideg szelet külön kihívásnak tekintették. Vaddisznóra mentek, de a szabályzat szerint rókát is ejthettek. Előbb a Szentgyörgyvölgy melletti területet járták át, ahol a megelőző napokban több vadkant is láttak helybéliek.

- Az angol vadászok közül egyre többen fedezik fel maguknak Magyarországot - tudtuk meg Mihael Safarictól, aki a horvát nemzetiségű, de Nagy-Britanniában élő Tomo Sveticcsel együtt invítálta Magyarországra a vendégeket. A szervezők azt is hozzátették: néhány napja Vas megyében vettek részt egy sikeres programon, majd onnan érkeztek Zalába, ahol a tervek szerint két napot töltenek el.

Zala megyében 52 vadászterület van, ennek többsége, mintegy 42 ezer hektár a Zalaerdő Zrt. öt erdészetéhez tartozik. A többi társaság eltérő nagyságú területeken végzi a vadgazdálkodási tevékenységét. Vasárnap a Lenti Szabadság Vadásztársaságnál is tartottak egy záró terelővadászatot, amire előzetesen 16 vadász jelentkezett, ám végül csak tizenegyen jelentek meg. A társaság fővadásza, Rákos Csaba azt mondja, érthető, hogy többen meggondolták magukat, az időjárás ugyanis alaposan megnehezíti a dolgukat, hiszen csak a szemükre hagyatkozhatnak, az erős szél teljesen elnyomja az állatok mozgásának zaját.

- Szarvasbikára január 31-ig lehetett vadászni, viszont a tarvad szezonja még tart, akárcsak a vaddisznóvadászaté - tette hozzá Rákos Csaba. - Eredményt ezért még nem tudunk mondani, a tervet azonban teljesíteni fogjuk. Egy hete is tartottunk kisebb terelővadászatot, ott két kan és három süldő került puskavégre.

A lenti társaságnál az elmúlt időszakban több társas vadászatot is tartottak. Az egyik legsikeresebben bajon vendégvadászok vettek részt, akkor 14 vaddisznó, valamint egy szarvastehén került puskavégre. A lentiek külön sikernek tartják, hogy öt vadászt is avathattak, azaz a vendégek közül öten a Zalában ejtették el első vaddisznójukat.

Balogh Ferenc két társaságnak is tagja. A férfi azt mondja, a vadászatot sportnak tekinti, számára kikapcsolódást jelent. A napi gondokról tudja elterelni a figyelmét akkor, ha kimegy a lesre.

- Akkor sem érzek csalódást, ha egyetlen lövést sem adok le - mondja. - A vadászat egy fura kapcsolat ember és állat között. Arról szól, hogy mikor melyik tudja legyőzni a másikat. Ha az állat túljár az eszemen, kicselez, akkor ő a nyertes.


Kondákor József elnök (balra) és Lenkei Pál a kapitális, 15,04 kilogrammos trófea társaságában Fotó: Gyuricza Ferenc

Balogh Ferenc hozzáteszi, legszívesebben vaddisznóra megy, de lőtt már szarvasbikát is, illetve az apróvadat, a nyulat vagy a fácánt sem veti meg. Azt mondja, a jó vadász egyik fontos tulajdonsága a mértékletesség, ő legalábbis ezt az elvet vallja.

- Darabszám tekintetében nekünk sincs okunk panaszra, tehát a kilövési tervet majdnem száz százalékban teljesítettük, csak a vaddisznóknál mutatkozik némi elmaradás - foglalja össze röviden a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság közelmúltban megválasztott elnöke, Kondákor József. - Anyagilag azonban elég rosszul állunk, egyrészt az előre prognosztizáltnál jóval nagyobb összegű vadkárfizetési kötelezettségünk miatt, illetve a kilőtt szarvasbikákból származó bevétel sem úgy alakult, mint azt reméltük.

A Kondákor József által említettek azért érdekesek, mert a szezon kezdetének szenzációja éppen a lovászi társasághoz kapcsolódott: az osztrák Paul Rachbauer a Szécsisziget és Iklódbördőce közötti területen egy 15,04 kilogramm tömegű trófeát viselő bikát sebzett halálra. Az agancs értéke több tízezer eurót tesz ki, ám a kapitális trófeát még mindig nem fizette ki a bika elejtője.

- Nem alakultak rosszul a súlyok, több esetben is a becsültnél jobb eredményt mutatott a mérlegelés, ilyen kapitális trófeájú vad azonban nem került több a puskavégre - sorolta tovább a társaság hivatásos vadásza, Lenkei Pál. - Az idei szezonban a második legnagyobb bikánk egy közel tíz kilós trófeájú volt, a többi inkább közepesnek tekinthető.

Lenkei Pál azt is elmondta, a lovászi társaságnál a szarvasok esetében a tervet egy kissé túl is teljesítették. Őzből nyolcvan darab kilövésére van engedélyük, amiből negyven lehet a bak. - Itt is jól állunk, tervezünk még egy társas vadászatot saját tagságunk számára, valószínűleg azzal teljesíteni tudjuk majd a tervet. Vaddisznóból eddig 210 példányt lőttünk ki - veszi vissza a szót a társaság elnöke, aki úgy látja, az idei szezonban a vaddisznó iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés. Ez talán annak köszönhető, hogy viszonylag sok a nagy vadkan, ami felkeltette a vadászok érdeklődését.

 

Vadászati idények

A vadászati szezon szeptember elsejétől február utolsó napjáig tart, ám a különböző fajokra eltérő időszakban engedélyezett a vadászat. Gímszarvasbikára általában október 31-ig szól a kilövési engedély, hibás trófeájú bikára azonban január 31-ig terjesztették ki azt. A tarvadra, vagyis a tehénre, ünőre és borjúra további egy hónapon át lehet vadászhatni. A Zalában igen ritka dámbika vadászati engedélye az október 1. és december 31. közötti időszakra szól, a hibás trófeájú bikát pedig január 31-ig lehet lőni. A tarvadra szóló engedély itt is február végéig érvényes. Őzbak az április 15. és szeptember 30. közötti időszakban lőhető, sutára és gidára október elsejétől február végéig engedélyezett a vadászat. Vaddisznó és róka egész évben vadászható.

Forrás: ZalaiHírlap

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.