FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-03

Hatvanéves Közép-Európa egyik legnagyobb koporsógyára

A gazdasági nehézségek és a kulturális változások miatt egyre inkább átalakul a kegyeleti termékek piaca Magyarországon, nincs ez másként az egyik legfontosabb temetkezési kellék, a koporsó esetében sem.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Koczkanics Szabolcs a raktárban tolja a szállításra váró koporsókat a Keletfa Kft. koporsógyárában. Fotó: MTI

A közép-európai térség piacvezető koporsógyártója, a nyíregyházi Keletfa Faipari és Kegyeleti Termékeket Gyártó Kft. tulajdonos-igazgatója szerint bár az itthoni kereslet az olcsóbb koporsók és a hamvasztásos szertartások felé tolja a piacot, Európa nagyobbik részén továbbra is népszerű a koporsós búcsúztatás a gyászolók körében.

 

A Lujza utcai épület külsőre nem tűnik a fenti kegyeleti termék fellegvárának a látogató számára, a kapun betérve azonban a fűrészüzem és a sürgő-forgó targoncák elárulják, hogy itt a legősibb anyaggal, a fával foglalkoznak, amely - a mondással éve - a bölcsőtől a koporsóig kísér el. Az irodába belépve az MTI-Press munkatársát Hegedűs László fogadja, aki az éppen hatvanéves nyíregyházi koporsógyár történelmének felidézésével kezdi a beszélgetést.

 

A műhelyből kinőtt vállalat

- A cég kis magánvállalkozásként, egy asztalosipari műhelyként kezdte a termelést a múlt század derekán - meséli. - Az 1949-es államosítási hullám után 1952-re vált fő profillá a koporsógyártás, a nyíregyházi üzem másik két-három gyárral együtt gyakorlatilag az egész ország ellátásáért felelt. A kezdetben a belvárosban működő üzemet az 1970-es évek elején költöztették át a jelenlegi helyére. A termelés gyakorlatilag a nyolcvanas években érte el a csúcsot, ekkor 190 alkalmazott dolgozott a vállalatnál, amely már nagyon komoly, több tízmilliós profitot ért el évente.

Tájékoztatása szerint a rendszerváltás után lehetőség nyílt a privatizációra, a koporsógyár helyzete azonban a magángazdaság térnyerésével tarthatatlanná vált; a racionalizálási lépések a dolgozók nagyobb részének az elbocsátásával jártak, de továbbra sem jelentettek megoldást a vállalat nehézségeire. Kisebb-nagyobb tulajdonosváltások után egy pénzügyi befektető vásárolta meg a Keletfát, 1997-ben azonban ismét az eladás sorsára jutott a nagy múltú társaság. A többségi tulajdont megvásárló Hegedűs család komoly beruházásokat és piacváltást hajtott végre a következő években, aminek eredményeképpen a vállalat termelése a többszörösére nőtt.

- Piac- és technológiaváltást próbáltunk meg véghezvinni, a konkurencia miatt pedig elsősorban a nyugat-európai államokat céloztuk meg - hangsúlyozta a ügyvezető. - A fejlesztések eredményeképpen a cég mára az ország és a térség egyik legjelentősebb koporsógyártójává és értékesítőjévé nőtte ki magát. Főként Franciaországba, Spanyolországba, Németországba, Szlovákiába, Ukrajnába, Olaszországba és Romániába szállítjuk termékeinket. Jelenleg több mint hetvenen dolgoznak a nyíregyházi üzemben, amely évente 24 ezer darab koporsót gyárt le.

 

Különleges megrendelések

Hegedűs László szerint Magyarországon a gazdasági nehézségek és a kulturális változások miatt megcsappant az eladható koporsók mennyisége, és ezt a kegyeleti kelléket választó gyászolók is inkább az olcsóbb árfekvésű termékeket választják.

- Nőtt a hamvasztásos temetések aránya, a koporsók átlagára viszont csökkenő tendenciát mutat - ecsetelte. - A tapasztalatok szerint Európa más országaiban ennek az ellenkezője igaz: a temetési hagyományaikat jobban gyakorló, vallásosabb katolikus és ortodox vallású népek többet áldoznak erre, magasabb igényeik vannak a koporsókkal szemben. Németországban például a hamvasztás került előtérbe, a komoly temetkezési kultúrával rendelkező országokban - ilyen Olaszország, de Spanyolország és Franciaország is - többet áldoznak a koporsókra. Lengyelországban és Romániában emellett a társadalombiztosítás segíti a temetkezéseket.


Hegedüs Sándor egy amerikai tipusú koporsó fedelén próbafestést készít a Keletfa Kft. koporsógyárában. Fotó: MTI

Magyarországon az olcsóbb, nyárfából készült, hatszögletű, magas fényű, úgynevezett olasz formájú koporsók felé megy el a kereslet. A koporsók túlnyomó többsége egyébként fából, kisebb része pedig laminált lapból készül. A kilencvenes évek elején őrölt mogyoróhéjporból is préseltek koporsót, a Spanyolországból származó technológia azonban az évek során annyira megdrágult, hogy már nem éri így gyártani.

Havonta mintegy kétezer darab koporsó jön le a nyíregyházi üzem gyártószalagjáról. Egy koporsó elkészítése a sorozatgyártási technológiával körülbelül két óra, a különleges megrendelések teljesítésére nemritkán húsz munkaórát is fordítanak.

A termékpalettán fehér színű koporsók gyártása is szerepel, ezeket például inkább a fiatal elhunytak számára rendelik meg a hozzátartozók. A legnagyobb kihívást azonban Puskás Ferencnek, minden idők egyik legnagyobb futballistájának a búcsúztatása jelentette a cég számára: a 2006 decemberében megtartott szertartásra - díjmentesen - két különleges koporsót készítettek, ezek közül az egyik állandóan készenlétben volt.

A másik emlékezetes megrendelés Rapcsák Andrásnak, Hódmezővásárhely korábbi polgármesterének temetésével kapcsolatban érkezett, de a társaság által készített tölgyfakoporsóban helyezték végső nyugalomra Makovecz Imre építészt és Szász Endre festőművészt is.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.