FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-20

Az erdészeti szakirányítás támogatásának elmaradása szerepelt a Kossuth Rádióban

Az erdészeti szakirányítás nemzeti forrásból támogatott 10 éves sikeres működését 2011-től az Erdőtörvény által kötelező, de erre célzott támogatási forrás nélküli időszaka követi most.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Közel fél órát szentelt a Kossuth Rádió 2012. január 17-én délelőtt az erdészeti szakirányítás témakörének. A műsor felvezetőjében ismertették azokat az adatokat és tényeket, amelyek bizonyítják a korábban erdészeti integrátori, majd erdészeti szakirányítási rendszer elmúlt 10 évének sikeres és hatékony működését, továbbá a 2011. és 2012. évi támogatás teljes elvonásának várható következményeit.

 

A műsorban interjú hangzott el Poór Péter és Borkó Károly erdőgazdálkodókkal, illetve Dobos Arnold szakirányítóval. A stúdióbeszélgetés két résztvevője Mocz András a MEGOSZ alelnöke és Lapos Tamás a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese voltak. A beszélgetésbe telefonon bekapcsolódott Lomniczi Gergely az OEE főtitkára.

A műsor során sajnos nem került közelebb a megoldáshoz a szakirányítás finanszírozásának kérdése. Abban viszont valamennyi megszólaló egyetértett, hogy az erdészeti szakirányításra feltétlenül szükség van és támogatásának hiánya komoly működési zavarokat okozhat a magánerdő gazdálkodásban. Az erdőgazdálkodók megerősítették, hogy a magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók zömét kitevő kistulajdonosok különösen nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a jogosult erdészeti szakszemélyzet alkalmazását, az Erdőtörvény által előírt feladatok ellátását saját zsebből nem lesznek képesek megfinanszírozni.

 

A műsor során azért jó hír is elhangzott a minisztérium illetékesének szájából. Lapos Tamás ugyanis ígéretet tett arra, hogy a MEGOSZ részéről már évek óta szorgalmazott és a magánerdősök által nagyon várt Erdő-Natura kompenzációs és a Fiatal erdők állománynevelése (befejezett ápolás, tisztítás, nyesés) jogcímek ez év februárjában végre megnyitásra kerülnek.

 

Dr. Sárvári János, ügyvezető elnök

2012. január 20.

MEGOSZ

 

FATÁJ kiegészítés:

 

Az műsorról beszámoló OEE cikkben a hanganyag kapcsolója is megtalálható, amit ide másoltunk:

A riportműsor és stúdióbeszélgetés teljes hanganyaga ide kattintva hallgatható meg. Az MR1 Hangtárában a közzétételtől (január 17.) számítva 3 hétig (február 7.) érhető el a felvétel.

 

A szakirányítás jövőbeni finanszírozásával kapcsolatban a két legfontosabb elhangzott rész leírva (MM) pedig az alábbi:

 

Lapos Tamás a VM főosztályvezető-helyettese az erdészeti szakirányítás jövőbeni támogatásával kapcsolatban az alábbi konkrétumokat mondta el:

 

A riporter "Milyen előrelépésről tud?" kérdésére:

Végeredmény van, nem előrelépés, költségvetési törvény van, amely elfogadásra került. Azt kell kihangsúlyozni, hogy 2011-ben a 2012. évi költségvetési törvény előkészítésekor a minisztérium teljes meggyőződéssel támogatta a szakirányítási rendszer fennmaradásának szükségességét. Tehát azt tudom röviden elmondani, hogy a minisztérium gyakorlatilag szakmailag meg van győződve arról, hogy ezt a rendszert fönn kell tartani. A rendszernek a finanszírozása azonban - ahogy említettem beszélgetésünk elején is - nem kizárólag egyetlen költségvetési sorról, forrásból kell hogy történjen a jövőben, hanem gyakorlatilag az egész ágazatba történő pénzjuttatás lesz ennek a forrása.

Természetesen sokkal könnyebb és egyszerűbb hogyha egy forrásból történik egyfajta tevékenység támogatása. Mindenképpen nehezített pálya, hogyha a későbbiekben több helyről kell összeszedni ennek a szakirányításnak a támogatását. Meg kell erősítenem még egyszer, a minisztérium kiállt szakmailag e mellett a rendszer mellett és továbbra is úgy gondolja, hogy minden segítséget meg kell adni, az legyen adminisztratív, ahogy az elébb mondtam, vagy akár egyéb más módon is ennek a rendszernek a fenntartásához.

 

A riporter "Az uniós támogatások megléte és kiutalása tehát létkérdés" kijelentésére:

Ahogy említettük korábban, egyre inkább az uniós támogatásokra kell helyezni a hangsúlyt. Azt is megerősítem, hogy a minisztérium a szakirányítási rendszer fennmaradását fontosnak tartja. Tehát ha ilyen formán a kettőt összecsúsztatjuk, azt kell mondjuk, hogy a nemzeti forrásokról a hangsúlyt egyre inkább át kell helyezni az uniós forrásokra és az ágazat egészének támogatását kell figyelni. Amennyiben az ágazatba több pénz csorog, nyilvánvalóan az erdőgazdálkodók is nagyobb anyagi potenciállal rendelkeznek és gyakorlatilag így áttételes módon meg kell tudják előbb-utóbb fizetni a szakirányítási költségeket. Természetesen nem azt mondom, hogy egyik napról a másikra ez működik és azt gondolom egyébként most itt napi bajokról beszélünk és ezek itt az igazán problémák.

Tehát ahogy látjuk, februártól két új uniós támogatási jogcím fog beindulni reményeink szerint: a fiatal erdők ápolása és a Natura 2000 erdő támogatása. Nyilván itt a kérelem beadás és a kifizetés mind-mind egy éves időhorizonton belül történik, tehát nem azonnali segítség.

Ez tehát azt jelenti, hogy az ágazatba egyre több pénz fog csorogni, egy-két-három-négy év múlva valószínűleg ez önmagától meg fogja oldani vagy nagymértékben javítani fogja a szakirányítás támogatását. Nyilvánvalóan itt most az a kérdés, hogy ezt az egy-két-három évet hogy lehet átvészelni. Én azt gondolom, hogy pont az igazgatási eszközökkel, adminisztratív eszközökkel és az új uniós támogatások indításával erre mindent megtesz a minisztérium.

Mőcsényi

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.