FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-19

Jelentés Magyarország erdőállományairól a 2010. végi állapot szerint

2010-ben az erdőterület 5 ezer ha-ral nőtt, az erdősültség az év végén 20,7% volt. E majdnem 2 millió ha-nak 42%-a magán-, 57%-a állami 1% egyéb tulajdonban van. A kormányzat 27%-ra kívánja növelni az erdősültséget a továbbiakban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság tette közzé a jelentést Magyarország edeiről.

 

 

A hazai erdőállapot változásának, illetve az erdőgazdálkodás teljesítményének vizsgálata és értékelése elengedhetetlen az erdészeti politika és stratégia kidolgozásához.

Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Hazánkban akácfaállományból van a legtöbb, e fajt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfajta alkotta fenyvesek nagysága is.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok (mint például a tölgy és a hazai nyár) javára a támogatás mértékének megváltoztatásával szorgalmazná a minisztérium. Ez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete fenyők, az erdei fenyők és az akácosok vannak.

A jelentés szól a falopásokról is. 2010-ben több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára.

Mindezek mellett a tájékoztató bemutatja az erdőket ért károkat és az erdőgazdálkodási feladatok (például a fakitermelés vagy az erdőfelújítások) alakulását is.

(Vidékfejlesztési MInisztérium Sajtóirodája) 2012. január 19. 12:48

FATÁJ kiegészítés:

A 2010. évi erőállapotot bemutató miniszteri tájékoztató (14 oldal) a 2009. évi Erdőtörvény 21.§ (9) bekezdése előírása alapján készült.

További és részletesebb adatok találhatóak 2010-re vonatkozóan az MGSZ Erdészeti Igazgatóságának 2010 évi mérlegében (32 oldal), melynek címe: Beszámoló az erdősítésekről és a fakitermelésekről a 2010. évben.

Mindezek 4 (A4) oldalas összefoglalása a leporellóba hajtogatott, színes és grafikonokkal is ellátott nagyon praktikus áttekintő anyag az Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon, 2011., melynek címében a 2011. a kiadás évére utal, benne pedig a 2010. évi záró adatok láthatóak.

 

Néhány gondolat a miniszteri tájékoztatóból:

 

A tulajdonosi megoszlásban minimális a változás. A magán és nem ismert tulajdonú erdők aránya emelkedett az állami tulajdon 0,3% pontos csökkenése mellett. A magántulajdonú erdőterület nagyságának, és arányának évről-évre történő folyamatos növekedése döntően a magántulajdonban lévő területeken történő erdőtelepítéseknek köszönhető, de szerepet játszik benne az állami erdőterületek apránkénti értékesítése is.

 

A fafaj(csoport)ok közül a legnagyobb területet az akác foglalja el 24%-kal. A fafajok közötti megoszlásban, a megelőző évekhez hasonlóan, tovább folytatódott az akác arányának növekedése és a fenyő arányának csökkenése. Kis mértékben emelkedett még az egyéb kemény lombosok aránya. Az akác térnyerése meghatározóan a magán-erdőgazdálkodásban betöltött kiemelkedő szerepének köszönhető, hiszen mind az erdőtelepítések, mind az erdő-felújítások során az egyik legkedveltebb fafaj.

Az őshonos fafajok aránya 59,2%, az idegenföldi, meghonosodott fafajok (akác, fenyők) illetve a klónozott fajták (nemes nyárak) aránya 40,8%-ot tesz ki. Az őshonos fafajok aránya az elmúlt évekhez képest tovább növekedett, az utóbbi három évben már 1,9% pontot, mely elsősorban az erdőtelepítéseknek, másodsorban a csereerdősítéseknek, állo-mánycseréknek köszönhető.

 

Az adattári adatok szerint a 20 évnél fiatalabb állományok aránya tovább csökkent. A csökkenés jól mutatja az erdőtelepítési kedv hanyatlását.

 

A 2010. évi 7.424 millió m3 összes kitermelt fatömeg 8,7%-kal több a 2009. évinél.

 

Az erdőtervezési körzethatárok megváltozása és a bejelentés alapú rendszer miatt az egy évre jutó fahasználati lehetőség számítása már nem oldható meg. Ezért az egy évre jutó fahasználati lehetőségeket 2010-től a statisztikákban már nem lehet megjeleníteni és nem is lehet összehasonlításokat tenni az adott évben elvégzett fahasználatok mennyiségével.

 

2010. évtől az erdőfelújítások vonatkozásában az első kivitel fogalma megszűnt. [Helyette: sikeres első erdősítés.]

 

Összességében megállapítható, hogy Magyarországon 2010. évben a 2009. évi XXXVII. törvény előírásainak megfelelően folyt az erdőgazdálkodás, az erdőterület és az erdők élőfakészlete növekedett, a haszonvételek mértéke a hosszútávra tervezett lehetőségeken belül marad.

MM

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.