FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-12

Csapdákat állítanak a fatolvajok az erdészek terepjáróinak

Kiszuperált katonai járművekkel mennek fát lopni a zempléni erdőkben garázdálkodó tolvajok. Az erdészek terepjáróit, amelyek amúgy is gyengébbek, csapdákkal teszik tönkre.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Mintha ha egy hadjárat soron következő csatáját vívnák a zempléni erdőkben. A harcvonal egyik oldalán fa tolvajok állnak, míg a másikon az őket üldöző erdészek és rendőrök.

 

Zemplénben nem a napi fűtőanyagot szedegető, letört ágakat összegyűjtő emberek jelentik a legnagyobb gondot az erdőtulajdonosaknak, valamint az állami erdészetnek, hanem a fával üzletelő, szervezett csoportok. Sándor Zsolt, az Északerdő Zrt. sárospataki igazgatóságának vezetője azt mondta, a tolvajok kiszuperált UAZ terepjárókkal, illetve különböző forgalomból kivont katonai járművekkel mennek ki az erdőbe, ahol percek alatt kidöntenek egy fát, feldarabolják és már viszik is. "Ez eléggé kiépült hálózat. A gyerekek otthon arra figyelnek telefonnal, hogy mikor megy erdész vagy rendőr a faluba, és akkor riasztják őket. Tehát, nagyon nehéz a tettenérés" - mondta az erdészeti vezető, aki hozzátette, szerencse kell a tolvajok lefüleléséhez.

Sándor Zsolt hozzátette, szerencse vagy lakossági bejelentés kell a tolvajok lefüleléséhez. Ha ez sikerül, mint ahogy az elmúlt két hétben is előfordult, az erdészeknek akkor sincs könnyű dolguk. A tolvajok fiatalemberek, akik "úgy elszaladnak, hogy üldözőik csak bottal üthetik a nyomukat". Ha bűnözők épp járművel vannak, amikor összefutnak az erdőre felügyelő személyekkel, "egyből megfordulnak, padlógázzal menekülnek, közben dobálják le a fát".

 

Decemberben is volt hasonló eset, de akkor a tolvajok járművek elakadt. Így sem sikerült azonban elfogni őket, mert elszaladtak. A hatóság emberei szinte sosem tudnak elkapni elkövetőt, "mert nincs olyan tolvaj, aki helyben maradna és igazolná magát" - mondta Sándor Zsolt. Az erdész hozzátette, a fatolvajok ráadásul ellentámadásba lendültek: hegesztett ácskapcsokat helyeznek ki, hogy tönkretegyék a vagyonkezelők autóinak gumiját. Minden szemtelenségen túlmegy, hogy az erdészek mozgását csapdákkal akadályozzák - tette hozzá az az Északerdő Zrt. sárospataki igazgatóságának vezetője.

 

A nyomozó szerint ugyan nem könnyű elfogni a fatolvajokat, de az ügyben érdekelt szervezetek összefogásának köszönhetően sikerült eredményeket elérniük. Krucsai Gábor, a városi rendőrkapitányság munkatársa elmondta, a legdurvább esetek, amikor a bűnözők házilag átalakított parancsnoki UAZ terepjárókkal mennek ki olyan területekre, ahová még az erdészek sem tudnak eljutni, legfeljebb csak gyalog. Ezeken a területeken szokott akciókat szervezni a természetvédelmi őrség és a rendőrség az erdészettel karöltve. Ilyen akciók során értek már el sikereket, három esetben foglaltak le falopásra használt járműveket, amelyeket megpróbálnak beazonosítani. A négykerekűek gazdáit azonban nehéz megtalálni, mert a járműveken még alváz- vagy motorszám sincs. "Elszaladnak ezek az elkövető személyek és vagy sikerül beazonosítani őket, vagy sajnos nem" - mondta a sárospataki rendőrkapitányság nyomozója a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Forrás: hirado.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.