FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-13

Faépítészet és Nyugat-Európa, egy kis Kelettel színesítve - A10

Az A10 folyóirat legújabb, 42. számában Közép-Kelet-Európa látványosan háttérbe szorult, főként a tervezett és megvalósult projektek bemutatását illetően. A lapszám fókusztémája a fa, mint anyag sokrétű építészeti felhasználása.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az A10 folyóirat legújabb, 42. számában Közép-Kelet-Európa látványosan háttérbe szorult, főként a tervezett és megvalósult projektek bemutatását illetően. A viszonylag kevés példát felvonultató Start rovat egyetlen "balkáni" eleme a szarajevói vár - azon belül is az ún. Fehér Bástya (Bijela Tabija) - újraértelmezése. A régészeti feltárások és konzerválások 1999-ben fejeződtek be, a tervezés 2004-ben kezdődött el. Zlatko Ugljen, Nina Ugljen Ademović és Husein Dropić építészek az erődítmény területére kőtárat, szarajevói építészeti múzeumot és félköríves szabadtéri színpadot álmodtak. Utóbbi felett egy hatalmas, felhőhöz hasonló léggömb vagy vászon lebegne - éjjel kivilágítva - markáns jelként.

 

A Ready rovatban is ezúttal döntően nyugat-európai példák szerepelnek. A franciaországi Aubervilliers lécburkolatú iskolája Vincent Parreira (AAVP architecture) tervei alapján készült el, a Párizs környéki település barnamezős beruházásaként. Az egykori elektronikai gyárból csak a hatalmas téglakémény maradt meg, az új épületben a fa az uralkodó anyag. Hasonló ihletettségű a hollandiai Ökológiai Intézet új épülete Wageningenben: a Claus en Kaan Architecten iroda célja minél kisebb energiafelhasználású, fenntartható épület tervezése volt, az intézmény funkciójához illően.

A velencei lagúna közlekedését immár egy 19. századi raktárházból irányítják, amely Carlo Cappai és Alessandra Segantini (C+S Associati) tervei alapján született újjá. Az Arsenal területén álló épület szerkezeteinek nagy részét megőrizték: a nyers téglafalak közé fa osztóbordás üvegfalak kerültek, a tető az eredetihez hasonlóan épült újjá, de PV-cellákkal borítva. A puritán terek attrakciója a corten acéllemezekkel burkolt gépészeti mag, amely hatalmas "kazánhoz" hasonlóan jelenik meg.

A rovat egyetlen közép európai példája a lengyelországi Opolje Artpunkt nevű kortrárs művészeti galériája. Az M. i. A. Domicz iroda alkotása egy elhagyott és lepusztult épület újraértelmezéseként jött létre. A ház három homlokzatával egy 20. századi lakótömbök övezte térre tekint, tűzfalával pedig egy kései historizáló épülethez csatlakozik. Az áttetsző polikarbonát elemekből álló külső héj mögött éppen csak felsejlő raszteres nyílásrendszert éjjel LED-fényforrások emelik ki.

 

A lapszám "fókusztémája" a fa, mint anyag sokrétű építészeti felhasználása. Ennek a jegyében olvashatunk két francia környezettudatos házról, mint a bioklimatikus gondolkodás kétfajta megközelítéséről. A PO Architectes jegyezte Maison 110 (Nantes, 2008) városi területen, 600 m2-es telken épült fel, két 90 m2-es lakással. A földszintes, teljes egészében zöldtetővel borított ház tömegét pációk tagolják, a homlokzatokat faburkolat borítja.

A Karawitz Architecture nevéhez fűződő Maison Passive (Bessancourt, 2009) az Ile-de-France első minősített "pozitív energiás passzívháza", archetipikus formáját napelemekkel teli tetőfelülete és kéthéjú, kezeletlen bambusz zsalutáblákkal borított déli homlokzata teszi karakterese maivá. A 177 m2-es épületnek nincsen szükséges fűtésre, a frisslevegő-ellátást hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja.

 

Csehországban nem megszokott az önálló teaházak látványa, mégis, az elmúlt években két ilyen kis faépület született Lenka Křemenová és David Maštálka (A1Architects) iroda tervei alapján. Bár az Ostrava és Česká Lípa településeken, kertekben álló építményeken erősen érezhető a japán hatás, a tervezők igyekeztek azokat a helyi környezethez és a kortárs formavilághoz igazítani.

Az On the Spot rovat egyik érdekes híre a belgiumi Borgloon "átlátszó temploma", amely Pieterjan Gijs és Arnout van Vaerenbergh tervei alapján készült el. A projekt neve "Reading Between the Lines", azaz "a sorok között olvasás" - ezt az érzetet erősíti az egymásra halmozott, 1 cm vastag szelvények között sorakozó 9 cm-es vízszintes rések látványa. Az acélszerkezet harminc tonnát nyom, ennek ellenére világos és légies megjelenésű. A 10 méter magas, archetipikus, egytornyos épületforma egyszerre érdekesnek és idegennek hat; kialakítása utalhat a templomok elnéptelenedésére és önkéntelenül is a szemlélőnek szegezi a kérdést: mit kezdünk gazdag vallási örökségünkkel?

 

A könyvajánlók között - az Építészfórumon korábban már bemutatott Wonderland Manual mellett - Hans Ibelings recenziója olvasható Roman Bezjak: Socialist Modernism (Szocialista modernizmus) című könyvéről. A német származású fotóművész képeivel óriási területet fog át földrajzi és tipológiai értelemben is. Az egykori keleti blokk szinte minden országából - Jugoszláviát is beleértve - mutat be példákat, egyedül Albánia, Románia és Bulgária maradt számára feltérképezetlen terület. Berlintől Tbilisziig, Észtországtól Szlovéniáig kalandozhatunk a különféle épülettípusok között. A túlexponált fotók színei arra irányítják figyelmünket, hogy nem pillanatképeket, hanem "állandóan fakuló emlékeket" látunk. A képkivágások általában kevés támpontot adnak a helyszínek azonosításához, így még szembetűnőbb a különböző országok egyes épületei közötti - sokszor kísérteties - hasonlóság.

 

Vesna Vučinić, Balkan Bigness című írásában Belgrád 31, általa legérdekesebbnek tartott kortárs építészeti alkotását gyűjtötte egy csokorba, mintegy virtuális - de a valóságban is három nap alatt teljesíthető - építészeti túraként, aki maga is szervez hasonló városi sétákat. A válogatás a 2002-2011 közötti időszakot öleli fel, a példák zöme az elmúlt pár évből származik. Az épületek léptéke változatos, többségük lakó-, iroda-, és kereskedelmi funkciójú, köztük egy két érdekességgel, mint a vár Nyebojsza-tornyának rekonstrukciója és az Arkabarka úszó diákszállója.

Forrás: Építészfórum

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.