FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-11

Erdőt is letarolt az orkán

Az egészséges, kitermelésre váró fákat sem kímélte a Kecskemét környékére két hete lecsapott vihar. Egy borbási nyárfás teljesen tönkrement, a derékba tört fák, égnek meredő facsonkok látványa most is megdöbbentő.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Olyan a borbási erdő, mintha egy egész King Kong család tiporta volna le

Mint a gyufaszálakat, úgy törte ketté az orkán erejű szél a 25-30 éves nemes nyárfákat a Kecskemét-Borbás településhez tartozó, magántulajdonban lévő erdőben. A 45 hektáros területen még tart a kárfelmérés. - Két hete húzódik a kárbecslés, a kidőlt fák miatt helyenként megközelíthetetlen az erdő - tudtuk meg Fölfödi Sándortól, aki résztulajdonosa az osztatlan közös tulajdonú erdőnek. - Még készítjük a kalkulációt, előreláthatóan 50-100 millió forintos veszteség ért bennünket. Kár adódik abból, hogy leginkább értékcsökkent faanyagot termelhető ki a letarolt erdőből, részben, mert a vihar nyomán más erdőkben is kitermelnek, így hamar telítődik a piac. Az árudömping lenyomja az árakat, a sérült fák kitermelése viszont drágább, mint egy ép erdőé. Az erdőgazda eddig kétszer élt meg hasonlót, a 90-es évek elején egy Jakabszállás környéki hazai nyarasát pusztította ítéletidő, néhány éve egy Helvécia környékit. Az ideihez mért viharkár még nem érte, a nemes nyár ugyanis jóval értékesebb, ráadásul a véghasználati korú erdőről van szó, amit idén ősszel, jövő tavasszal készültek kitermelni. A borbási erdő nem volt biztosítva.

 

A vihar számos egyéb helyen is okozott kisebb-nagyobb károkat úgy állami mint magántulajdonú erdőkben. A megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságához folyamatosan érkeznek a bejelentések.

 

- Az eddigi jelzések alapján 200 hektárnyi az az erdőterület, ahol a viharkárok nyomán egészségügyi beavatkozásra van szükség, egyharmadrészt magánerdőkben, kétharmadrészt állami erdőkben - tájékoztatott dr. Szabó Tibor József, az erdészeti igazgatóság vezetője. - További mintegy ötven hektáron akkora mértékben károsodtak a fák, hogy le kell vágni az erdőt, majd felújítani. Az érintett terület zömmel magántulajdon, csupán tíz százaléka állami erdő. Kizárólag ott számíthatnak kártérítésre, ahol rendelkeznek erdőbiztosítással.

 

Száz évnél idősebb tölgyek is áldozatul estek a Nyíri erdőben

A Kecskemét-Hetényegyháza közeli Nyíri erdőben is sok fa kidőlt, összetört a viharban, leginkább a 100 évnél idősebb tölgyek estek áldozatául. A kárfelmérés szerint ezen a területen 300 köbméter sérült fát kell kitermelni. - A Nyíri erdei Vackor Vár Erdei Iskola környezetében is több koros tölgy megsérült, az épületekben szerencsére nem esett kár - tudtuk meg Koczka Zoltántól, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetőjétől. - Idén végeztük el azon fák állapotvizsgálatát, ágvágását, melyek veszélyt jelenthettek volna az erdei iskolára, amivel megelőztük a bajt.

 

Forrás: BAON

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.