FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-13

Civiltörvénybe olvad az egyesülési jog, a közhasznúak és az NCA törvényei

Az összes egyesületnek és alapítványnak (civil szervezet) a leendő tv alapján 2012. június 30-ig újra be kell majd jelentenie nyilvántartási adatait. Sokaknak kell majd alapszabályaikat e tv-hez igazítani.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A kormany.hu helyen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dokumentumai között június 22-én jelent meg a tervezet, melyet minden tudományos vagy más egyesület, szakmai szövetség, alapítvány és egyéb, tovább összefoglaló néven civil szervezet irányítóinak, működtetőinek érdemes lesz mielőbb alaposan tanulmányoznia. Az egyesületek különös formái a szövetségek (pontosabban egyesületek szövetségei, azaz föderációk), pártok, szakszervezetek és tömegmozgalmak.

 

A Civil Információs Portálon a szakterületünk érintettjei, a találatok száma:

"vadász" 2913

"erdő"       270

"erde"         94

"erdész"      75

"faip"           38

"bútor"         28

"asztalos"      8

"fafarag"        4

"parkett"        3

"tetőf"            2

"faeszterg"     1

"fűrész"          1

E találati csoportok között vannak átfedések, valamint a találatok között nem csak a létező és működő, hanem a már megszűnt szervezetek is szerepelnek, de így is mintegy 400 erdészeti és faipari, valamint közel 3000 vadásztársaság az érintett szakterületünkön.

 

Az új törvénnyel tervezett főbb változások:

  • Megszűnne a társadalmi szervezet fogalma, helyette a civil szervezet az átfogó fogalom, amin belül egyesület (illetve annak különös formái) és alapítvány van.
  • A szervezet legfőbb szervét (közgyűlés, kongresszus, stb) a korábbi legalább 5 év helyett legalább évente össze kell hívni.
  • A 105. § (1) szerint 2012. június 30-ig valamennyi civil szervezetnek újra be kell jelentenie nyilvántartási adatait, illetve ezzel párhuzamosan feltehetően sok ilyen szervezetnek kell majd alapszabályát az új törvényhez igazítania. Az újrabejelentés elmulasztása jogutód nélküli megszűntetéshez vezet (105.§ (2)). Költségvetési támogatást a törvény hatálybalépése után csak az e szabályoknak megfelelő civil szervezetek kaphatnak (105.§ (7)).
  • Részletesebben beleszólna a szervezetek gazdálkodásába azzal, hogy felsorolja milyen kiadásai és bevételei lehetnek egy szervezetnek.
  • Míg a jelenleg hatályos egyesülési törvény 2/3-os, ez feles törvény lesz.
  • A leendő Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) csak a törvénynek megfelelő egyesület (kivéve tömegmozgalom, szakszervezet és párt) és alapítvány kaphat támogatást. Meghatározza ennek módját, részleteit.
  • Létrejön majd a NEA Tanács és a Kollégiumok, melyek segítik a NEA forrásainak felhasználásához kapcsolódó döntések meghozatalát.
  • A közhasznú jogállás megszerzésének feltételeit írja le az 57.§ és az 58. §. A feltételeknek megfelelés lényegében a könyvelési adatokból vezethető le.

 

A Civiltörvény tervezete és annak Előzetes hatásvizsgálata e kapcsolók segítségével olvasható.

 

A kormany.hu helyen a Civiltörvény tervezetét június 22-én tették közzé. július 4-i, majd július 11-i véleményezési határidővel és az alábbi kísérőszöveggel.

 

"A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előkészítette az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatát, mely a civil szféra sajátosságaira figyelemmel kíván stabil, átlátható jogi környezetet kialakítani a nonprofit szektorban tevékenykedők számára. A jogszabálytervezetet a kormány még nem tárgyalta meg, ezért nem tekinthető a kormány álláspontjának, az jelenleg a közigazgatási egyeztetés folyamatában van.

A kormány célja, hogy egy olyan keretjogszabály jöjjön létre, amely korszerű jogi keretek biztosításával támogatja a civil szektor további erősödését, valamint elősegíti a civil szervezetek működési környezetének fejlődését.

A törvénytervezet további célja, hogy irányt mutasson a bíróságok és egyéb állami, önkormányzati szervek, - civil szervezetekkel kapcsolatos - egységes jogalkalmazói gyakorlatának kialakításához, valamint csökkenteni kívánja a civil szervezetek adminisztrációs terheit, a jogi környezet átláthatóbbá, valamint alkalmazhatóbbá tételével egyidejűleg. Mindez, a jelenleg szerteágazó, különböző törvényekben fellelhető szabályok életben tartása helyett, egyetlen, jól strukturált keretjogszabályba történő integrálással érhető el.

A kormány szándéka, hogy a szabályozással a civil szervezetek számára egy új támogatási rendszer kialakítását kezdődjön meg. A cél, hogy a 2012-es költségvetési évtől kezdődően a Nemzeti Civil Alapprogram civil támogatási rendszerének helyébe lépve az új civil törvénnyel létrehozott, Nemzeti Együttműködési Alap útján költségvetési forrásokat biztosítson a civil szervezetek számára. A forrást a szervezetek működéséhez, szakmai programjaik megvalósításához, valamint a szomszédos, európai uniós tagállamok társadalmi szervezeteivel folytatott együttműködés, illetve a Kárpát-medencében kifejtett civil társadalmi aktivitás támogatására biztosítja.

A kormány elkötelezett a jogalkalmazás és jogkövetés emberközpontúvá tétele mellett, ezért pontos, világos, időszerű szabályok útján kívánja biztosítani a polgárok számára az alapvető egyesülési szabadság védelmét és gyakorlását.

Civil szervezetek véleményei, valamint a kormányzati elképzelések nyomán szakértői munkacsoportok dolgoztak ki a törvény végleges koncepcióját. A törvény célja, hogy az egyesülési jog körébe tartozó kérdéseket - a több mint húsz éves szabályozás helyett - egy új, a mai kor igényeinek megfelelő és a rendszerváltás óta eltelt időszak tapasztalatait és jogfejlődését is tartalmazó norma rendezze. A törvény az európai uniós gyakorlatot is figyelembe véve foglalja össze az egyesülési jogra, és ez alapján létrejött szervezetekre vonatkozó általános és speciális szabályokat egyaránt."

 


 

A tervezethez a FAGOSZ nem írt véleményt, mivel erdészeti vagy faipari, fakereskedelmi specialitása nincs. Ugyanakkor sok más szakmai szövetséghez, tudományos egyesülethez, szakszervezethez és más civil szervezethez hasonlóan nekünk is alkalmazkodnunk kell majd ehhez a - várhatóan 2011. őszi parlamenti ülések egyikén véglegessé váló - Civil törvényhez.

Végül az ördög majd itt is a részletekben lakik, tehát a végrehajtási rendeletek és más részletszabályok szövege és alkalmazása, a NEA, annak Tanácsa, Kollégiumai, a Civil Információs Centrumok mindennapi működése mutatja majd meg milyen lesz ez az új civil szervezeti rendszer. Továbbá lesznek miatta változások más jogszabályokban is.

 

Ha bárkinek van észrevétele, javaslata a Civiltörvény tervezetéhez, azt a FAGOSZ titkárság köszönettel veszi.

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.