FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-29

Erdészeti bemutatkozás a Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyad várban

Több ezer látogatója volt a Vajdahunyad várban, a Mezőgazdasági Múzeum házigazdaságával az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából rendezett VM Minisztériumi Nyílt Napnak. Az erdőgazdálkodók és szervezeteik sokoldalúan tudtak bemutatkozni a nagyközönségnek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

 

 

A FATÁJ 2011-06-23 cikkben tettük közzé előzetesen a június 24-i, budapesti Múzeumok Éjszakája erdészeti eseményeinek programját, melynek címe ez volt:

Az Erdők Nemzetközi Éve 2011 - Minisztériumi Nyílt Nap

 

 

 

 

Mintegy 2700-an vettek részt idén Budapesten, a Vajdahunyad várban tartott Múzeumok Éjszakája című rendezvényen, amelyet Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár nyitott meg: a múzeum színes programjainak bemutatása mellett beszámolt a jelenlevőknek az EU soros magyar elnökség ideje alatt az erdőgazdálkodás terén elért eredményekről, valamint a jövőbeli tervekről.

Az ENSZ januárban tartott kilencedik ülésszakán a Föld erdeinek legfontosabb problémáit tárgyalták a tagországok képviselői, és javaslatokat tettek azok megoldására. A kéthetes megbeszélésen kitértek a zöld gazdaság támogatására, a nemzeti erdőprogramok kialakítására, az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelemre, valamint az erdő fontos szerepére a klímaváltozásban és a biodiverzitásban.

Fontos kérdés volt az EU 2011. első félévi elnökség ideje alatt az erdei fa és fatermékek ellenőrzött piacra jutása, és az EU erdőstratégiájának megújítása is.

Az államtitkár biztosította a jelenlévőket arról, hogy a 2013-as ülésszak központi témái ismét az erdők és a fenntartható erdőgazdálkodás globális finanszírozási kérdései lesznek.

"Június 16-án Oslóban (Norvégia) az európai erdészeti miniszterek konferenciáján, melynek neve Forest Europe, az EU, és annak tagállamai, így hazánk is aláírta azt a határozatot, amely alapján megkezdődik a leendő jogi kötőerővel bíró Forest Europe erdészeti egyezmény kidolgozása. (Részletek: FATÁJ 2011-06-14) Ez az egyezmény a világ erdeinek 25 százalékára vonatkozik majd és 46 európai, illetve részben európai országot is érinthet. Európa ezzel egyedüli kontinensként az erdőt, mint természeti erőforrást hasonló fontossággal kezeli a jövőben, mint a biodiverzitást, a vízügyet, a klímaváltozást, vagy az elsivatagosodást" - számolt be a fejleményekről az államtitkár.

A megnyitón dr. Fehér György a Mezőgazdasági Múzeum igazgatója örömmel köszöntötte az érdeklődőket és hívta fel minden látogató figyelmét a program eseményire.

Előzetes becslések szerint idén több mint 11.000 látogatója volt a Múzeumok Éjszakájának, amely kilenc éves múltra tekint vissza. A Mezőgazdasági Múzeum programjaira is kíváncsi volt a közönség, hiszen a Vajdahunyad vár jegyszedői mintegy 2.700 jegyet adtak el. Mivel a bármely múzeumnál megvett karkötő-jeggyel az összes többihez is be lehet lépni, így a Vajdahunyad vári események látogatói száma ennél nyilván jelentősen több volt. Az itt megrendezett esemény az Erdők Nemzetközi Éve 2011-hez kapcsolódott, ezért a programokkal a hazai erdőket, erdőgazdálkodást igyekezett bemutatni a múzeum és a vidékfejlesztési tárca, amely már három éve támogatja az intézményt.

 

Interaktív erdei élménypálya, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, gyógynövény bemutatók, színes, ismeretterjesztő előadások, erdei állatok, ízletes ételkülönlegességek és zenés műsorok fogadták a látogatókat a Vajdahunyad várban, a Múzeumok Éjszakáján. Az Erdő Szentélye számtalan felnőttet, gyereket, családot vonzott az erdei miliőt idéző gótikus épületbe, ahol múlt hét szerda óta az "A ló" című időszaki kiállítás is látható. A tárlat a lovakkal kapcsolatos összes kérdésre választ ad, ám szenzációja mégis Kincsem és Imperiál, a két világhírű magyar versenyló kiállított csontváza.

 

A Mezőgazdasági Múzeum előtt faházakban állított ki a MEGOSZ, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, valamint az OEE, az Országos Erdészeti Egyesület. Mindkét szervezet olyan kérdőíveket töltetett ki a látogatókkal, ami alapján képet alkothattak a nagyközönség erdőgazdálkodással kapcsolatos ismereteiről. Ez várhatóan a közönség e téren csekély tájékozottságát fogja ismét visszaigazolni, ami egyben a hasonló megjelenések fontosságának visszaigazolása is. Számos ismeretterjesztő kiadvánnyal is a látogatók rendelkezésére álltak.


Folyamatosan nagy volt az érdeklődés az OEE és a MEGOSZ standjánál is.

 

Erre az alkalomra jelent meg a Barátaink a fák című könyv, melynek szerzői Molnár Sándor és Börcsök Zoltán (mindketten NYME-FMK). A kiadó pedig a Napkori Erdőgazdák Zrt, Támba Miklós. A könyv bemutatja a fa felépítését, életét, illetve hogy miért szeressük a fákat. Rövid áttekintést ad a fás szárú növények csoportosításáról, majd sorra veszi a fontosabb fafajokat és mindet bemutatja általában, de különösen a fája tulajdonságait és fája felhasználási területeit. A könyv a nagyközönséghez szól, sok színes képpel. Igényes kivitelű, szép kiadvány. Egyben oktatási segédletként is szolgál az egyetemi diákságnak, valamint az erdei iskolák tanulóinak. A könyv beszerezhető bruttó 2.700 Ft-ért a FAGOSZ-nál. Érdeklődjön a (1) 3556-539 telefonon, vagy a janos.toth@fagosz.hu e-levél címen. (A jobb oldali képen az egyik szerző, Molnár Sándor a frissen megjelent könyvekkel.)

 

Az erdőgazdaságok a múzeumi épület egyik termében mutatkoztak be, minden cégről érdekes leírást, fényképeket, térképet és más ismertetést adva a felállított tablókon. Ugyanakkor különböző játékos ismeretterjesztéssel (fafaj bemutató, kézműves-asztal, stb.) vonzották a közönséget kiállítási területükre.

 

A nemzeti park igazgatóságok nagyméretű képekkel, plakátokkal és számos ismertető anyaggal volt kelen szintén a múzeum épületében.

 

Úgy tűnik, hogy elsősorban a megfogható, kipróbálható dolgok és bemutatók iránt volt nagyobb az érdeklődés. Ahol valamit fúrni-faragni-fűrészelni-barkácsolni lehetett ráadásul hozzáértők vezetésével, segítségével, ott általában többen gyűltek össze. Így volt ez az egyik földszinti teremben az OEE szervezte virágkötő és koszorúkötő műhelyben is, ahol a gyerekek nagyon élvezték, hogy kipróbálhatják kézügyességüket, kreativitásukat.

 

 

Az emelet egyik terében pedig a FATÁJ 2011-06-23 cikkben felsorolt előadások tartottak délután fél öttől este tízig. Minden előadót itt nem tudok bemutatni, így három képpel illusztrálom ezt a blokkot.

Varga Béla a felső képen, a hallgatóságnak az "Erdők tarvágás nélkül" előadását tartja, bal alul Gerely Ferenc - OEE Sport Szakosztály elnöke - bemutatja, hogy: "Legnagyobb stadionunk: az Erdő", jobb alul pedig László János - elnök, Kerékpárosklub - látható, aki "Kerékpárral az erdőben" címmel tartotta meg előadását.

 

Mikor este 10 óra felé eljöttem, még igen nagy tömeg volt, az erdészetin kívüli számos egyéb bemutatónál is teltház volt. A kiállítók és standok szereplői végül éjjel 2-3 óra körül mentek haza. Remélhetjük, hogy a nagyközönséghez sok hasznos, első kézből való ismeret jutott el a hazai erdőgazdálkodásról, az e szakterületen dolgozókról.

Kép: Mőcsényi Miklós,
Szöveg: az umvp.eu sajtóanyagát is felhasználva: Mőcsényi Miklós

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.