FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-28

AEIM: A spanyol faipari szektor 2010. évi teljesítménye

Spanyolország 2010. évi fából és faszármazékból készült termékeinek összértéke 1 365 197 ezer EUR [~376 Mrd Ft*] (bútort nem sorolva ide), ami 2009-hez viszonyítva 6%-os növekedést mutat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Spanyol Faipari és Fakereskedelmi Egyesületbe (AEIM) tömörült tagvállalatok véleménye szerint ez a növekedés semmi esetre sem jelenti azt, hogy ez a tényleges fogyasztás növekedésével járt volna. Ezen az értéken belül a lapféleségek (faforgácslap, farostlemez és rétegelt-lemez) a teljes mennyiség 30%-ra tehető, 342 066 ezer EUR [94,2 Mrd Ft*] értékben. Miközben a farostlemez (+25%) termelése növekedést mutat, éppúgy, mint a faforgácslapé (+23%), eközben a rétegelt-lemez kismértékben (4%) csökkent (értékben megadva).

 

A helyzet következményeként a fából készült fürészipari termék 310 103 millió EUR [85,4 Mrd Ft*] értéket ért el, és 27%-os piaci részesedésre tett szert. A tűlevelűek körében a fenyő (főleg erdei és lucfenyő) mintegy 60%-ot képvisel.

 

A faparketta és burkolóanyag (tömörfából éppúgy mint többrétegűként) a teljes mennyiség 9%-át teszi ki, 100 128 millió EUR [27,6 Mrd Ft*] összértékre tehetően.

 

A rétegelt fatermék (fenyő és exóta) a piaci részesedés 8%-át jelenti, 60 180 millió EUR [16,6 Mrd Ft*] értékben.

 

A hengeresfa 5%-os részesedéssel rendelkezik (amelyben a legnagyobb részhányadot az eukaliptusz teszi ki, amit alapvetően a cellulózipar használ). A láda- és raklapgyártás ugyanilyen százalékarányt képvisel.

 

Más fatermék (a fentiekben részletezettek kivételével) a piac 14%-át jelenti, 213 947 millió EUR [58,9 Mrd Ft*] összértékben. Ebben a szegmensben a legfontosabbak - értékben kifejezve - a következők: Hordó- és dongagyártás, ajtó- és ablakgyártás.

 

Kétségkívül a 6%-os enyhe növekedés feltételezhetően nem jelenti a fa és faszármazékból készült termékek fogyasztásának tényleges növekedését 2010-ben - nyilatkozta Alberto Romero a AEIM főtitkára.

 

A tagvállalatoktól kapott tájékoztatás szerint ez a növekedés felvásárlásnak köszönhető, ami főleg készletfeltöltésből adódott. Egyebekben meg kell említeni, hogy 2009-ben a fából és faszármazékból készült termékek beszerzése igen nagymértékben, 50%-ban esett vissza.

 

AEIM

A Spanyol Faipari és Fakereskedelmi Egyesület (AEIM) 111 tagvállalatot tömörít (faipari vállalatok, faforgács/farostlemez gyárak, valamint fakereskedelmi vállalatok), és a spanyolországi fa és faszármazék termékpiac mintegy 70%-át képviseli. Fő tevékenységének körébe tartozik a fa (és faszármazék) gyártásának és kereskedelmének előmozdítása éppúgy, mint a természetes és megújítható alapanyag termelésének szorgalmazása a törvény megszabta keretek között és fenntartható módon.

 

* FATÁJ kiegészítés: 1 EUR=275,41 forint (az MNB hivatalos 2010-re vonatkozó átlagárfolyamát figyelembe véve)

Forrás: Madera Sostenible
Szakfordítás:
Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.