FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-23

Kíméletes, vaslovas közelítési módszer bemutatása

A fokozatos felújítóvágások és a természetközeli erdőgazdálkodás módszerei egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a Tolnai-hegyháttól a Tengelici homokvidékig - az állami erdőkben - gazdálkodó Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőterületén.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Fotók: Antli István

Ezzel párhuzamosan megnövekedett annak igénye, hogy olyan kíméletes faanyag közelítési módszereket ismerjenek meg az ott dolgozó szakemberek, amelyekre a nagyüzemi erdőgazdálkodás során eddig nem volt lehetőségük.

Olyan helyeken, ahol nagyobb erdészeti közelítőgépek már nem tudnak dolgozni a talajban, vagy az erdőállományban okozott komolyabb károkozás nélkül, ahol még most is lovas közelítést kell alkalmazni a terep- és az állományviszonyok miatt, ott felmerült a lehetőség a vaslovas közelítés alkalmazására.

Mivel ennek a módszernek Tolna megyében nincs történelmi előzménye, ezért a helyi szakemberek terepi bemutató és üzemi kísérlet céljára fogadták a Husqvarna cég magyarországi képviseletének szakembereit, június 9-én a Hőgyészi Erdészet egyik legváltozatosabb erdőtömbjében, a "papdi szálasok" meredek oldalak szabta, elegyes erdeiben. Erre a napra a társaság erdészeteinek szakembereit és a közeli fakitermeléssel foglalkozó vállalkozókat hívta meg a társaság, közel 40 fő részvételével.

Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntötte a jelenlévőket, ismertette a problémafelvetést és az eddigi üzemi tapasztalatokat. A Husqvarna cég részéről Volonics Zoltán műszaki igazgató és Held Norbert sales manager mutatta be a cég tevékenységi körét, a jelenlévő területi képviselőt, a saját dolgozóikat és a kiállított eszközöket.

 

Az erdőterületet, a kijelölt mintaterület adottságait, a jelölési és a fakitermelési feladatokat rövid séta keretében ifj. Berg Péter műszaki vezető mutatta be. A kijelölt terület egy 44 éves, törzskiválasztó gyérítés korú elegyes bükkös, meredek oldalakkal, vízmosásokkal szabdalva. Élőfakészlete bruttó 262 m3/ha volt, melyből bruttó 55-60 m3/ha gyérítendő fatömeget kell kitermelni nehéz körülmények között.

A bemutatón egy 9 LE-s, Honda motoros vaslovat figyelhettek meg munkavégzés közben a helyi szakemberek 2 m-es sarangolt választék kiközelítésével, majd méretes rönkök vonszolását, csörlős felterhelését mutatták be. A kézi és motoros csörlő, a változtatható rakonca és a gerenda miatt változatos választékot képes megmozgatni a vasló, melynek kezelése, felépítése nem túl bonyolult, így meghibásodás, vagy üzemzavar esetén könnyen szerelhető.

A gépkezelés bemutatása után a Husqvarna cég által forgalmazott termékeket, erdészeti kisgépeket, védőfelszereléseket, biztonságtechnikai és baleset megelőzési fejlesztéseket ismerhették meg az erdészek és a vállalkozók. A vasló üzemi körülmények között történő kipróbálása tesztelése miatt az erdészetnél marad egy hónapig a vasló, melyet a vállalkozók munkájuk során korlátlanul használhatják.

 

Az üzemi kísérletről normaszámítás, költségelemzés készül, melynek ismeretében könnyebben dönthető el a további fejlesztés, gépbeszerzés sorsa.

 

Gál László erdőművelési- és közjóléti ágazatvezető
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.