FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-03

Az ideális konyha tervezése - 6/8

Az ergonómia az emberi munka tudománya, tana (Ergon = munka, fáradozás; Nomos = törvény, szabály), mely a konyha esetében az ember és a technikai rendszerek kapcsolatát, összefüggéseit vizsgálja. Ezen tudomány célja az emberi munka leggazdaságosabb megszervezése legkisebb erőkifejtéssel. Minden egyes embernek más az ergonomikus, gondoljunk csak bele, a Formula-1 versenyautókban is a pilótákhoz igazítják az üléseket, kapcsolókat, de ha mi beülünk egy autóba, első dolog, hogy beállítjuk az ülést.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A legkevesebb mozgással járó munkát az a folyamat biztosítja, amikor a munkavégző személy állóhelyzetből karnyújtáson belül elér mindent. Tehát a konyha számára a kör alaprajz mutatkozna a legelőnyösebbnek, ez a megállapítás sajnos csak elméleti, mivel gyakorlatilag rendkívül körülményes volna a kivitelezés mind bútorozási, mind építészeti szempontból.

Mindenkinek más-más munkapult-magasság az ideális. Az optimális munkapultmagasság az, ha az álló ember könyökben behajlított alsó karja alatt 15 cm-rel helyezkedik el a munkapult, mert így laza kéztartásban van a kézfejünk a munkapulton anélkül, hogy hajolnunk kéne.

Ideális esetben három különböző munkapult magasság lenne a célszerű. Ha a feldolgozás/tálalás zónában dolgozik az ember (mondjuk hagymát pucol), akkor a kézfeje a munkapult magasságában van, ha viszont a mosogatás zónában vagyunk (pl.: káposzta megmosása), akkor a dolgozó kézfej a munkapult szintje alatt van amikor mosogat, ha főzünk, akkor viszont a kézfej munkamagassága valahol a fedő és az edény fogantyúja magasságában van.

A felső szekrény munkapulttól való távolsága, magassága, mélysége szintén meghatározható ergonómiai szempontok alapján. Egyenes álló testhelyzetből rá kell tudni látni a kinyitott szekrény alsó lapjára, ugyanebben a helyzetben be kell tudni látni a teljes munkalapmélységet, és a szekrény legfelső polcán is kényelmesen el kell tudni érni a tárgyakat.

Felső szekrénynél kerülni kell a 30 cm szélességnél szélesebb oldalnyíló ajtók alkalmazását, mivel ezen ajtóknál ha nyitva van az ajtó, már túlságosan előre lóg a munkapulthoz képest, ami sajnos a gyakorlatban azt jelenti, ahhoz, hogy nyitott ajtónál oldalra menjünk, közben hátra is kell lépni.

Lehetőleg inkább az oldalnyíló ajtók helyett felfelé nyíló, emelkedő ajtókat válasszunk. A legmodernebb vasalatok lehetővé teszik a harmonikában felfelé nyíló ajtókat, melyeknek előnye, hogy munka közben is nyitva tarthatók anélkül, hogy munka közben zavarna minket.

Ergonómiai okok alapján kerül a modern konyhákban az alsó szekrényekbe minél több fiók, mivel így csak lehajolni kell és nem kell leguggolni és előrehajolni, de szintén ergonómiai okokra vezethető vissza az is, hogy miért építik be magas szekrénybe a sütőt, mert itt se kell leguggolni, vagy előre hajolni miközben a tepsit a sütőbe tesszük, vagy az étel állapotára vagyunk kíváncsiak.

Fontos szerep jut a fogantyúknak a konyhában, mivel ezen tárgyakon keresztül gyakorolunk hatást az ajtókra, fiókokra nyitáskor.

A jó fogantyú jól megfogható, könnyen tisztítható (munka közben gyakran koszos kézzel fogjuk meg), nem okoz a kéz számára felesleges erőkifejtést a megfogása.

Kerüljük a 2-3 ujjal megfogható gombfogantyúk használatát. A széles, nagyfiókokhoz használjunk jól megfogható rúdfogantyúkat.

A legfőbb munkazónában (mosogató és a főzőlap között) törekedni kell arra, hogy egyhelyből állva kényelmesen a lehető legfontosabb ételkészítés közben használatos eszközöket elérjük (ez általában 1 méter széles munkazónát jelent).

Kerülni kell, hogy sarokba, fal mellé kerüljön közvetlenül a mosogatótálca vagy a főzőlap, mert ezekben az esetekben munka közben az ember könyöke beleérhet a fal síkjába, ami zavaró lehet.

Szintén célszerű a konyhabútor lábazatát minimum 70 mm-rel beljebb elhelyezni a munkapult síkjához képest, mert így kényelmesen hozzáférhetünk a pulthoz anélkül, hogy a lábfejünk beleérne a lábazatba.

 

Antropometria: az antropometria az emberi test méreteivel foglalkozó tudományág. Az emberi test méretei közül konyhabútor méretezéséhez a legfontosabbak: testmagasság, szemmagasság, felemelt könyökök közötti távolság, könyökmagasság, az előre nyújtott kar hossza.

 

(Folytatjuk!)


Macsali Zsolt

A cikksorozat előző részei:
Ideális konyha tervezése - 1.
Ideális konyha tervezése - 2.
Ideális konyha tervezése - 3.
Ideális konyha tervezése - 4.
Ideális konyha tervezése - 5.

(Folytatjuk.) A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2009/9. számában

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.