FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-02

Elaprózódtak az erdők

Az Európa felszínének közel felét kitevő erdők felülete egyre nő, de az irtások és az erdőtüzek miatti elaprózódás fenyegeti őket - figyelmeztetett az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

"A jó hír az európai erdősített térségek növekedése" - mondta el kedden Ivonne Higuero, az UNEP szakértője az európai erdők 2011-es állapotáról szóló jelentést ismertetve. Az ENSZ-szervezet adatai szerint Európában 1,02 milliárd hektárnyi erdőség van, azaz a világ erdőinek 25 százaléka. Az elmúlt 20 évben évente 800 ezer hektárral nőtt az erdővel borított felület.

 

A rossz hír viszont az, hogy ez a fejlődés nem egyenletesen oszlik meg a földrész országai között, azaz egyes térségekben, így Kelet-Európában csökken az erdősített terület - mutatott rá Ivonne Higuero. Az európai erdők növekvő elaprózódástól szenvednek, főként Spanyolországban, Közép-Európában és a Földközi-tenger északi partvidékén, veszélyeztetve e térségek biológiai sokszínűségét Az elaprózódás főként a fakivágás, az erdőtüzek, a mezőgazdasági művelésbe vétel és a növekvő urbanizáció következménye - tette hozzá a szakértő.

 

Az elaprózódás miatt az erdők jobban ki vannak téve az éghajlati változásoknak, és egyben romlanak a bennük élő állatok életfeltételei, növelve a kihalás veszélyét. Akadályozza a talajstabilizációt és az érintett ökoszisztémákban élő települések megfelelő vízellátását - mutat rá a jelentés. Megoldásként a UNEP a kis erdőparcellák közötti összeköttetés létesítését javasolja, "zöld folyosók" létrehozásával.

 

Az UNEP és az Európai Bizottság most dolgozik a legsérülékenyebb területek térképén, amelynek az erdészeti miniszterek június 14-16-án Oslóban tartandó értekezletéig kell elkészülnie. A tanácskozáson várhatóan kötelező jogi érvényű szabályozást fogadnak el az erdőgazdálkodás javítása érdekében.

 

Az UNEP adatai szerint évente 50 ezer, gyakran hanyag kezelés okozta erdőtűz következtében 500 ezer hektárnyi erdőség lesz a lángok martaléka a Földközi-tenger térségében. Az erdőgazdálkodás javítása nélkül a térség lakóinak vízellátása 2025-re évente 500 köbméterrel csökken. Gondot jelent a koncepciótlan magánosítás miatt az irányítás szétesése is, például a turistaáradat elöntötte Kárpátokban, ahol több faj, így a medve és a hiúz is veszélyeztetett állat lett.


Forrás: MNO

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.