FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-25

Metropol Parasol - a világ legnagyobb faépülete

Különleges építménnyel gyarapodott Sevilla városa. Március végén hivatalosan is átadták rendeltetésének a városképet alaposan átformáló - a Finnforest faanyagából készített - Metropol Parasolt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A spanyol hivatalnokok tudják, hogy mivel dobják fel vidéki városaik köztereit. Amíg nálunk a városvezetők díszburkolattal és szökőkúttal próbálnak életet lehelni ásító unalmat csempészni vidéki városainkba, Spanyolországban szabadon szárnyalhat a FAntázia.

 

A Sevilla új főterén (Plaza de la Encarnacion) álló Metropol Parasol sokkal több, mint egy műtárgy.

 

Az a funkciója, hogy felhőtlen boldogságot idézzen elő a spanyolokban és a turistákban. Hogy olyan szociális és kulturális központ legyen, amely mágnesként vonzza az embereket a város megújult főterére.

 

A levegősen kialakított legyező vagy korona formák nagyszerűen illenek Sevilla történelmi belvárosához - a zsúfolt és sűrű városi szövethez.

A fa, mint alapanyag is tökéletes választás. Van benne valami mélyen archaikus, ami a mai technicizált világban üdítő kivételként hat.

A négy szintes építmény teteje is bejárható, a földszinten galériáknak, kávézóknak, éttermeknek adnak otthont. A 18 ezer négyzetméter alapterületű építményt a német J. MAYER H. Architects iroda tervezte.

A berlini Jürgen Mayer-Hermann építész még csak 45 éves, ami ebben a szakmában igazán ifjonti kornak számít, rajzai és makettjei azonban máris megtalálhatók a New York-i MoMA gyűjteménéyben. 2003-ban a Mies van der Rohe díjat is elnyerte az ostfilderni (Németország) városháza épületéért, épületek mellett azonban más területekre is szívesen kalandozik, tervezett például divatshow-t Calvin Kleinnek. A Metropol Parasol tervei 2005-ben megkapta a Holcim Awards bronzérmét. Mayer képzőművészként kezdte pályafutását, innen igazolt át az építészet területére, a két műfajt azonban nem választja el szigorúan egymástól. Hatalmas lehetőséget lát a digitális világban; létesítményei a számítógéppel segített tervezésnek és kivitelezési módszereknek köszönhetően kapják különleges, komplex, egyszer sem ismétlődő formák halmazából álló tömegformálásukat.

Az újonnan felépített szerkezet egy organikus gombához képest meglepően változatos szolgáltatásokat kínálva hoz újra pezsgést a környékre: egy régészeti bemutatótér és múzeum, a hajdan itt működött és megszüntetett elődjének újjáélesztéseként létrejött őstermelői piac, a környezetéhez képest pódiumra emelt köztér, valamint éttermek és bárok várják az erre járókat, a gomba kalapjában és tetején pedig egy további étterem mellett kilátósétány és panorámaterasz létesült.

A szerkezet napjaink egyik leginnovatívabb rétegelt-ragasztott fatartójának számít, a faszerkezethez kapcsolódó speciális szerkezettervezési munkák a Finnforest nevét dicsérik. A régészeti emlékekkel is tarkított területen emelt létesítmény kapcsot szeretne teremteni a múlt és a jelen között. Az építészt a tervezéskor a tér fölé emelt hatalmas napernyők gondolata ihlette (erre utal a Parasol név is), amelyek a forró klímán igencsak jól jönnek egy mediterrán városban; építészeti előképet adtak továbbá a város katedrálisának pompás ívei is.

Az épület szerkezeti faanyagát - Kerto-Q LVL - a Finnforest cégcsoport németországi üzemében készítették, Aichach-ban. Több mint 3000 egyedi méretű építőelekhez, közel 2500 m3-nyi Kerto-Q LVL faanyagot használtak fel.

Az építmény méreteiről: kb. 150 méter hosszúságú, 75 méter széles és 28 méter magas.

 

A régészeti emlékek miatt a szerkezetet a nagyméretű tetőszerkezethez viszonyítva minimális mennyiségű tartóoszloppal kellett kialakítani, aminek köszönhetően - az Arup szerkezettervező iroda munkájával - mérnöki bravúr született. A vasbeton oszloptörzsek elég vastagok ahhoz, hogy azokba liftek és lépcsők kerülhessenek, az általuk hordozott rácsszerkezet pedig acélból és rétegelt-ragasztott faanyagból áll össze, méghozzá egy különleges ragasztó segítségével: utóbbit számos tesztnek vetették alá, hogy biztosan kibírja a majdani magas hőmérsékletet is. A Metropol Parasolra aggatott számos nagyzoló jelző mellett az egyik, hogy ez a világ legnagyobb, ragasztóanyag által összetartott épülete.

Bár kétségtelen, hogy esélyes napjaink egyik legtetszetősebb építészeti jelképe címére, ellentmondásokat is hordoz magában a sevillai gombacsoport: a múzeumot és piacot magában foglaló pódiumot egy másik építész tervezte, és annak mintha nem sok köze lenne a felette burjánzó organikus formákhoz - pedig fontos lenne szerepe abban, hogy összekapcsolja a nyüzsgő városi életet az új létesítménnyel. Ráadásul ezen a területen a részletek kivitelezése is hagy maga után kívánnivalót.

 

Problémákat okozhat a jövőben az is, hogy a PPP (Public-Private Partnership) konstrukcióban létrehozott Parasol üzemeltetésének jogát az elkövetkezendő 40 évre a Sacyr Vallerhermoso cég kapta meg; így nem feltétlenül garantált, hogy a közösségi funkciók mindig akadálytalanul, nyilvánosan hozzáférhetőek legyenek. Mindezek tükrében mintha a forma kapta volna a főszerepet, elszakadva és erősen háttérbe szorítva a funkciót - mégis vitathatatlan, hogy a város látványos voksot tett le a történeti épületállomány kortárs vérfrissítése mellett.

 

Tények és adatok:

Építési terület: 18 000 négyzetméter

Létesítmény alapterülete: 5000 négyzetméter

Össz-alapterület: 12 670 négyzetméter

Szintek száma: 4

Épületmagasság: 28,50 m

Szerkezet: beton, fa és acél

Tervezés: 2004-2005

Építés: 2005-2011

Beruházás költsége: 90 millió Euro

Kapcsolódó cikk a FATÁJban:

Finnforest ragasztott tartók és Kerto-Q tetőszerkezeti panelek (2011-03-08)

 

Forrás: Finnforest Hungary Kft; hg.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.