FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-24

A zöld kontinens: az EU a világ jelentős erdészeti nagyhatalma

Az Európai Unióban van a világ hatodik legnagyobb erdőterülete, amely évente több mint 450 ezer hektárral nő, miközben a Föld erdei évente 15 millió hektárral csökkennek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az EU erdészeti öröksége összességében egészséges, de figyelembe kell venni a globális veszélyeket - Fotó: Orosz Péter

Bár az Európai Unió területén az erdőket is egyre jobban fenyegetik a globális veszélyek, az EU erdészeti öröksége összességében egészséges. Az európai erdők több mint 85 százaléka gondozott, és 50 százaléka minősített. Az európai erdők több mint kétharmada természetközelinek minősül, mintegy 12 százalékuk védett, a Natura 2000 területek 30 százaléka erdőben található.

[Kapcsolódó FATÁJ cikk: Európában nő az erdők területe 2011-02-10]

 

Az EU erdészeti nagyhatalommá válásában az első nagy ugrást Svédország, Finnország és Ausztria 1995-ös csatlakozása jelentette, ekkor megkétszereződött a közösség erdővel fedett összterülete, elérte a 113 millió hektárt, ebből 87 millió hektár gazdasági erdő volt. Ezáltal az erdősítés átlagos mértéke 21 százalékról 31 százalékra emelkedett. A 2004-es bővítéssel - amelynek során hazánk is csatlakozott - az EU 25 erdőterülete 20 százalékkal nőtt, a gazdasági erdők területe meghaladta a 148 millió hektárt, az összes erdő és fás terület kiterjedése pedig a 160 millió hektárt. Az EU 25 tagállama összesen már a hatodik legnagyobb erdőterülettel rendelkezett a Földön, elérte Kína vagy Indonézia erdeinek nagyságát. A 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária megközelítőleg további 10 millió hektár erdővel gazdagította az immár 27 tagú uniót.

 

Az EU adja jelenleg a világon a fakitermelés, -felhasználás és -feldolgozás 20- 25 százalékát, egyben a második legnagyobb trópusifa-felhasználó Japán után. A világ többi részével való fakereskedelemben hagyományosan negatív a kereskedelmi mérlege.

 

Az EU fontos szereplője a nemzetközi erdészeti együttműködésnek. Világszinten a legjelentősebb hozzájárulást adja az erdészeti szektornak nyújtott fejlesztési együttműködés keretén belül. A fenntartható erdőgazdálkodásra évente összességében nyújtott több mint 600 millió euró 40 százalékos fejlesztési támogatás. Az EU 33 százalékos részvételi arányával a Trópusi Erdők Nemzetközi Szervezetének a legnagyobb csoportosulása is. Az EU hivatalosan részt vesz az erdők védelméről és a fenntartható erdőgazdálkodásról szóló páneurópai szintű strasbourgi és helsinki folyamatban. Közvetlenül és a tagállamok közvetítésével környezetvédelmi tárgyú nemzetközi egyezményeknek is tagja: ilyen például az ENSZ kormányközi fóruma az erdőkről, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC), valamint Kiotói Jegyzőkönyv. Ez utóbbinak megfelelően valamennyi tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy tiszteletben tartja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló célkitűzést. Az erdészeti szakemberek azóta is nehezményezik, hogy noha a globális erdőirtás az üvegházhatású gázkibocsátás megközelítőleg 20 százalékáért felelős, azóta sem sikerült előrelépni az erdőirtással szembeni küzdelmet és a fenntartható erdőgazdálkodást jutalmazó mechanizmus bevezetésében.

 

Az Európai Unió - bár élén áll a fenntartható fejlődést szolgáló összefogásnak - kezdettől fogva nem rendelkezik közös erdészeti politikával. Az Európai Parlament (EP) több alkalommal próbálta pótolni a hiányosságot, 1998-ban meg is született unió erdészeti stratégiájáról szóló állásfoglalása, majd készült egy ötéves cselekvési terv, amelynek alkalmazásáról 2005 márciusában számolt be a Bizottság. A következő, erdőkre vonatkozó cselekvési tervet 2006. június 15-én fogadták el. Az ötéves cselekvési terv (2007-2011) - amelyet a Bizottság javaslatára az unió a tagállamokkal közösen szándékozik végrehajtani - meghatározza a közös szemléletmódot és az általános és konkrét célkitűzéseket, amelyeket 18, négy csoportba felosztott kulcsfontosságú intézkedéssel valósítanak meg. A cselekvési tervben szerepelnek olyan kiegészítő intézkedések, amelyeket a tagállamok a rájuk jellemző sajátosságok és prioritásaik függvényében a meglévő közösségi eszközök segítségével hajthatnak végre, még akkor is, ha az adott állam saját eszközeit is igénybe kell venni. Az intézkedések több területhez kapcsolódnak, ezek közül az első és a legfontosabb a "vidékfejlesztési politika", amelyre a 2007 és 2013 közötti időszakban 88,29 milliárd eurót különítettek el.

 

Az EU kivételes helyzete az erdősítési és újratelepítési erdészeti politikának és az európai erdészeti szakértelemnek köszönhető - ismerik el világszerte. Az Európai Unió soros magyar elnöksége ideje alatt, március végétől napirenden van a 2011 végéig érvényben lévő erdészeti stratégia megújítása.


Forrás: VasNépe

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.