FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-31

A "zöldek" XXI. Országos Találkozóján jártunk

Baján rendezték meg 2011. március 17-20. között a magyarországi Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozóját. A korábbi zöld találkozókon tapasztaltakhoz képest komoly elmozdulást érzünk az érdemi közös párbeszéd felé.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A rendezvénynek az Eötvös József Főiskola adott otthont. A felvezető gazdag terepi programokat követően a plenáris ülésen Dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mutatta be Magyarország új 10 éves Vidékstratégiáját, amelynek társadalmi vitája rövidesen megkezdődik és várhatóan április végéig tart. Az ország minden részéből érkező hallgatóság nagy érdeklődéssel követte a teljesen új szemléletű, az élhető, munkahelyteremtő- és megtartó vidéket, az önellátás irányába elmozduló kis- és közepes vállalkozásokat, általában az emberléptékű vidék támogatását megfogalmazó stratégiát. Sajnos a több mint 1 órás előadás során az erdő, az erdők ügye egyáltalán nem került szóba még áttételesen sem. Ennek ellenére reméljük a társadalmi vitára bocsájtott teljes anyagban megfelelő súllyal szerepel majd ágazatunk. A plenáris ülés további részében több előadást hallhattuk a magyar EU elnökség és a természetvédelem kapcsolatáról, valamint a Nemzeti Civil Alap (NCA) jövőjéről, a civil szektort érintő változásokról. Ez utóbbiak keretében megtudhattuk, hogy a civil szférára fordítható már eddig is szűkös pályázati keret tovább csökken és a következő pályázati kiírás körül is vannak még bizonytalanságok.

A következő napon zajló szekció ülések közül természetesen az Erdő szekción vettünk részt, amit Gyöngyössy Péter (Kerekerdő Alapítvány) és Deák József (Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete) vezetett le az alábbi témakörökben:

  1. Az erdőket érintő jogalkotás helyzetének áttekintése, civil sikerek értékelése
  2. Az erdészeti jogszabályok felülvizsgálata keretében várható erdőgazdálkodói törekvések értékelése
  3. A természetszerű erdőgazdálkodást elősegítő támogatási formák (erdő-környezetvédelmi és N2000 támogatások helyzete
  4. Társadalmi részvétel, civil érdekérvényesítés erdőügyekben, keretek, jogok, lehetőségek, eredmények
  5. Erdő és vad, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás: a természetszerű erdőgazdálkodás legnagyobb akadálya a túlszaporodott nagyvadállomány
  6. Fa tüzelésű hőerőművek hatása az erdőkre mecseki tapasztalatok alapján

 

Az egyes pontok előtt Gyöngyössy Péter adott korrekt, tárgyszerű felvezetést. Az Erdőtörvénnyel kapcsolatos első két pontban a kapcsolódó előadást is ő tartotta meg. A támogatások témakörében Lapos Tamás főosztályvezető-helyettes (VM Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály) szakszerű ismertetőjét hallgathattuk meg. Az egyes pontokat követő beszélgetést és vitát is a konstruktív hangnem és a problémák megoldására való törekvés jellemezte. A szekció ülésen elhangzottak alapján állásfoglalást (4 oldal, pdf) készítettek, amelyet mellékelünk. A szekció ülés után rövid egyeztetést tartottunk a civil természetvédelem és a magán erdőgazdálkodás közösen felvállalható további feladatairól, mint például a természetvédelmi korlátozások ellentételezésének kérdése, vagy az erdő Natura 2000 és az Erdő környezetvédelmi kifizetések jogcímek közös népszerűsítése, a témában szervezendő tájékoztatók, oktatások terén való együttműködés.

 

Összességében a korábbi zöld találkozókon tapasztaltakhoz képest komoly elmozdulást érzünk az érdemi közös párbeszéd felé és ezért arra buzdítunk minden erdészeti szövetséget és egyesületet, hogy a következő hasonló rendezvényeken lehetőség szerint ők is képviseltessék magukat.

Dr. Sárvári János
Dr. Somogyvári Vilmos
MEGOSZ

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.