FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-23

Ablaktrendek - Rosenheimi Ablaknapok 2010

Az eseményen a résztvevő leszűrhette a fejlődés irányvonalait: energia-hatékonysági fejlesztések, károsanyag-kibocsátás kimutatás, különleges jellemzőkkel bíró szerkezeti megoldások, beépítés mód optimalizálás, CE-jelölés, energiacímke és a reagálás a piac állandó változására.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A nemzetközi kapcsolataink ápolásaként az ÉMI Nonprofit Kft. tagjaként meghívót kaptam a németországi rendezvényre.

Az első konferencia napon megállapítható volt a szakterület iránti nagymértékű érdeklődés, hiszen a ZÖLD ABLAK- TARTÓS ÉPÍTÉS ABLAKOKKAL ÉS HOMLOKZATI ELEMEKKEL cím is a kereslet jövőbeni fenntarthatóságát sugallta. A 860 résztvevő között csupán 4 fő képviselte hazánkat, azonban 74 az országunkban is érdekelt cég képviselői részt vettek a rendezvényen.

 

NEM CSAK ENERGIAHATÉKONYSÁG

A plenáris ülésen először Ulrich Sieberath, az IFT Rosenheim intézet vezetője tartotta meg a téma felvezető előadását "Zöld ablak- több mint csak Energiahatékonyság?" [Green Windows - mehr als nur Energieeffizienz?] majd a jövőképet felvázoló tudományos előadások következtek összesen hat témakörben, két részre osztott szekciókban. Az ajtók és ablakok termékszabványának bevezetésével, a tűzgátló ajtók témakörével kapcsolatos szekció előadásokon az IFT eljárás változását, a CE- jelölés kombinálás lehetőségeit ismertető "Gyakorlat és szabályok ablakoknál és homlokzatoknál" [Fenster und Fassaden in Praxis und Normen], majd az energia tanúsítás témakörét az ablakok vonatkozásában ismertető "Energia-címke ablakokra Európában" [Energy-Label für Fenster in Europa], előadásokat hallgattam meg. Ezek az információk nagyon hasznosak voltak, hiszen az európai előírások gyakorlatba ültetése nálunk is várható feladat, remélem hamarosan a magyar gyakorlatot is ismertethetem.


1. kép - Energia címke és tanúsított téli-nyári energiajellemző értékek ablaknál

 

FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK MEGISMERTETÉSE, PIACI ALKALMAZÁSA

A szünetekben a német szakszövetségek írásos beszámolóiba és a támogató szaksajtó kiadványaiba lehetett betekintést nyerni. A tűzvédelmi szakterületen a függönyfalak vizsgálatairól illetve a szabályozási kérdésekről esett szó a "Tűzvédelem a homlokzatoknál és üvegezéseknél" [Brandschutz mit Fassaden und Verglasungen] előadáson. A második nap a témák leginkább kutatási eredmények beszámolóiból, piac elemzésekből és minisztériumi szabályozás változás ismertetésekből álltak.

 

2. kép - Az energiatakarékossági rendeletek története és a határértékek változása Németországban

 

Meggyőződhettünk arról, hogy a minőségi termékek megfelelő alkalmazása és a kutatások rendszerbe foglalása szívügye a németországi piacnak. Érdekesnek tartottam a "Beépítés a 2009-es energiarendelet szerint" [Montage im Zeitalter der EnEV 2009] előadáson az energia rendelet szerinti beépítések problémáiról szóló, illetve a "Az építőanyagok VOC-kibocsátása" [VOC-emissionnen aus Bauelementen] előadáson a károsanyag kibocsátások mérési módszereit ismertető beszámolókat.

 

JÖVŐT MUTATÓ GYAKORLAT

És hogy az elméletet a gyakorlatba is megfelelően képesek átültetni, arról az IFT új irodaépülete és átépített laboratóriumi bázisának megtekintésekor győződhetünk meg, ahová három rétegű üvegezésű nyílászárókat, integrált árnyékolástechnikát és a homlokzatot teljesen kitöltő napelem paneleket építettek be.


3. kép - Energia nyerő homlokzat az IFT új irodaépületén, Forrás: www.ift-rosenheim.de

A szervezők színvonalas ellátásról gondoskodtak, az első napot záró fesztivál estén pedig a bajor vendéglátásból és zenéből kaptunk ízelítőt a városi fesztivál csarnokban.

 

IRÁNYVONALAK

Az előadásokból a hallgató leszűrhette a fejlődés irányvonalait. Energiahatékonysági fejlesztések, károsanyag-kibocsátás kimutatás, különleges jellemzőkkel bíró szerkezeti megoldások, beépítés mód optimalizálás, CE-jelölés, energiacímke és a reagálás a piac állandó változására. A konferencia előadások rövidített anyaga papíron rendelkezésre áll. Bármely érdeklődő kollégának szívesen nyújtok további tájékoztatást.

 

Papp Imre - vizsgálómérnök, ÉMI Nonprofit Kft.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.