FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-21

Fa, OSB, MDF: mikor, melyiket érdemes használni?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen munkához melyik anyagot érdemes használni, és egyáltalán, mi a különbség árban, felhasználási helyüket tekintve, vagy éppen fizikai tulajdonságaikat illetően. Ezen szempontok alapján vizsgáljuk ma meg a fát, az OSB lapot és az MDF lapot.

Az ügyes kezű ezermesterek és a hobbi barkácsolók is előszeretettel használják a fát, és annak különböző formában feldolgozott változatait, mivel viszonylag könnyen és gyorsan megy velük a munka, remek fizikai tulajdonságaikról nem is beszélve.

 

Fa

A fát - a szárazépítészet ősi építőanyagát - szinte nem is kell bemutatni senkinek. Széles körű felhasználhatósága és természetet idéző mintázata miatt - amely egyedi arculatot ad minden darabnak - mind a mai napig az egyik legnépszerűbb anyag. A fa megfelelő kezelés mellett csaknem 600 évig képes megőrizni eredeti fizikai tulajdonságait, ennek köszönhetően előszeretettel alkalmazzák építmények tartóelemeként is. A korszerű szárazépítő anyagok megjelenése miatt azonban a fa megítélése alapos változáson esett át az elmúlt néhány évtizedben, egyre inkább az exkluzivitás irányába mozdul el. Ezt nem csak szemet gyönyörködtető természetes mintázatának köszönheti, hanem annak a ténynek is, hogy 100 m3 élő fából körülbelül 6-8 m3 minőségi faanyag nyerhető ki. Ez egyértelműen hatással van a termék árára is, ami miatt elsősorban a módosabb réteg használja a belső- vagy külső épített környezete kialakítására. Mindemellett a fa csak korlátozott módon képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, ezért ahhoz, hogy hosszú évekig megőrizze eredeti állagát, nem szabad elfeledkezni a rendszeres ápolásról. A nedvesség, az UV-sugárzás, valamint számos kártevő ellen is kezelni kell a faanyagot, ami minden évben költséget jelent a tulajdonos számára. A minőségi faanyagok árát elsősorban a fafajta határozza meg. Az egyik legolcsóbb és egyben legnépszerűbb fajta a fenyő. A 15-16 mm vastag, minőségi fenyőlambéria négyzetméterét körülbelül 2000-2500 forintért tudjuk megvásárolni, a 20 mm-es hajópadlóból pedig 3000-3500 forintba kerül ugyanennyi. Ha viszont az OSB-hez hasonló nagyságú táblákban szeretnénk például fenyőt venni, azért már 4-5 ezer forintot is elkérnek a kereskedők négyzetméterenként. A vörösfenyő majdnem kétszer annyiba kerül, mint a borovi, de ha nem fenyőben gondolkodunk, hanem például tölgyet vagy bükköt szeretnénk vásárolni, akkor ne lepődjünk meg a 10-szeres, 20-szoros árkülönbségen sem!

 

OSB

A rendkívül közkedvelt, rétegelt OSB lapot elsősorban könnyű kezelhetősége, jó terhelhetősége és viszonylag kedvező ára miatt választják a vásárlók. Az esztétika nem tartozik az erősségei közé, ezért magánszemélyek leggyakrabban melléképületek vagy ideiglenes választóelemek anyagaként használják, bár az ízlések különböznek. Felületi kezelésének köszönhetően jól ellenáll a nedvességnek, de a vágások mentén fokozott figyelem szükségeltetik a felhasználó részéről. A szélek kezelésére általában vizes paraffint, vagy lenolaj és vastaglazúr együttesét szokták alkalmazni. További előnye a formatartósság, ami miatt zsindely alá tökéletesen használható, kiváltható vele a régi, deszkás megoldás. Nagy teherbírásának köszönhetően pedig melléképületek, garázsok belső falaként is funkcionálhat, illetve járható felület alakítható ki belőle. Ára kedvezőbb, mint a fáé: egy 15 mm vastag OSB-táblának 1500-1800 forint körül mozog négyzetmétere. Kapható belőle nútféderes - azaz egymásba illeszthető - kivitel is, ebből körülbelül 2000-2300 forint egy négyzetméter.

MDF

Az MDF lapok elsősorban a bútoriparban használatosak, valamint beltéri ajtók alapanyagaként találkozhatunk velük. Természetesen saját célra is lehet vásárolni, és előszeretettel teszik is ezt az ügyes kezű barkácsolók. Legszembetűnőbb előnye az OSB-vel szemben a teljesen sima felület, amelynek köszönhetően jól festhető vagy laminálható. Még otthoni vágás esetén is sima élt kapunk, ugyanis jóval kisebb darabok préselésével állítják elő, mint az OSB-lapot. Rendkívül könnyen és pontosan fúrható, többek között ennek köszönheti népszerűségét a bútoriparban. Hátránya az OSB-vel szemben a kevésbé jó teherbírás, valamint az időjárással szembeni csekély ellenálló képesség, ezért kültéren ritkán találkozunk az MDF-lappal.

Anyagának és gyártási technológiájának köszönhetően sokféle felület képezhető általa, és a felhasználói igényeknek megfelelően többféle MDF-lap is létezik. Vásárolhatunk például teljes keresztmetszetében színezett lapot, vagy hajlítható kivitelt a lekerekített formák kialakításához. Természetesen az ilyen különlegességekért mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

A hagyományos MDF-lap ára alig különbözik az OSB árától: körülbelül 1700-2000 forintért kapunk egy négyzetméteres, 16 mm vastag táblát.

Természetesen nem csak az ár szól az OSB és az MDF - vagy egyéb forgács, préselt, rétegelt - lap mellett, hanem az is, hogy ezek gyakorlatilag faipari hulladékból készülnek, így pedig jelentősen hozzájárulnak környezetünk védelméhez is.

Forrás: IngatlanMagazin

Ha tetszett a cikk, oszd/ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.