FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-18

A mi erdőnk - új magazin az erdőért

Kikapcsolódás, a természet szeretete, ezek harmóniája, egészséges környezet, egy különleges és állandóan változó egység, valamint az egyik legtisztábban megújuló nyersanyagforrás, mindez egyet jelent az erdő fogalmával. Az erdő és az erdőgazdálkodás népszerűsítésére a 22 állami erdészeti társaság elhatározásából született e magazin.

 

Tisztelt Olvasók!

 

Kikapcsolódás, a természet szeretete, ezek harmóniája, egészséges környezet, egy különleges és állandóan változó egység, valamint az egyik legtisztábban megújuló nyersanyagforrás, mindez egyet jelent az erdő fogalmával.

 

Hazánk ugyan folyamatosan növekvő, de mégis szerény nagyságrendű erdőterülettel rendelkezik. A tulajdonviszonyok szerkezete kialakult, az úgynevezett köztulajdonú erdők aránya megközelíti a 60 százalékot, amelynek meghatározó részét a 22 állami erdészeti társaság kezeli. E közösség elhatározásából született e magazin.

 

A szerkesztőbizottság nevében:

dr. Jung László

 

Ízelítő az első lapszám tartalmából:

2011 - Az erdők nemzetközi éve

Az ENSZ 2008-ban meghirdetett "Ültess a Bolygóért - Milliárd Fa Kampánya" elnevezésű programja remélt, de nem várt sikert aratott. Az összefogásban 200 ország, köztük Magyarország is részt vett. Mi 100 000 facsemete elültetését ígértük, és ezt a Bükki Nemzeti Park területén meg is valósítottuk.
A program eredményességére való tekintettel az ENSZ tovább folytatja a nyilvánosság bevonását az erdőink védelme érdekében és ezért a 2011-es évet az Erdő Nemzetközi Évének nevezte.

Az életet adó erdő

Az erdők több mint fele állami tulajdonban van, és ezek 92 százalékán, közel 1 millió 65 ezer hektáron 22 állami erdészeti részvénytársaság látja el az erdészeti és erdőkezelési feladatokat. Kemény munkát végeznek az erdőgazdaságok, amit a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank a maga eszközeivel támogat, és jó gazda gondoságával felügyel.

A medvehagyma és társai

Az erdő szépsége kifogyhatatlan, növényvilága minden évszakban tartogat számunkra valami megkapót. Ha tehát elég nyitott szemmel járjuk az erdőt, különös élményekkel gazdagodhatunk. Az egyik ilyen megkapó látvány április végén-május elején az alig két hétig virágzó a medvehagyma (Allium ursinum).

Barangolások Észak-Magyarország tanösvényein

A bükki túrák egyik legnépszerűbb és legkényelmesebben elérhető kezdő-, illetve végpontja Lillafüred és a Garadna-völgy, ami ugyan busszal is könnyen elérhető, a tájjal való ismerkedést mégis érdemes inkább a Miskolctól Garadnáig tizennégy kilométeren keresztül kanyargó kisvasúton kezdeni. Számos jelzett túraútvonal indul ebből a völgyrendszerből a Bükk-fennsíkra és a hegység más tájai felé. A hét erdészeti tanösvény közül öt ebben a régióban található, míg egy-egy tanösvény várja a látogatókat az Aggteleki-karszton és a Zemplénben is.

Zöld oázis a főváros peremén

Ki ne szeretné időnként Budapest lüktetését maga mögött hagyni, kiszakadni a mindennapokból? Ehhez nem kell távoli tájakra utaznunk - elég, ha elzarándokolunk a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek a Moszkva tértől mindössze félórás utazással könnyen elérhető Budakeszi Vadasparkjába.

Ha beköszönt az allergia

Aki az elmúlt szezon során észlelte magán az allergia tipikus tüneteit, annak érdemes már most konzultálni allergológus szakorvossal és allergiavizsgálatot végeztetnie. Így megállapítható, melyik allergén vált ki allergiás tüneteket, és a szakember meghatározhatja a személyre szóló kezelést. Addig is forduljunk gyógyszerészünkhöz, aki megfelelő tüneti szereket ajánl majd. Az allergiaellenes patikaszerek egy része szakorvosi vizsgálat, illetve vény nélkül is kapható. Némely nem is gyógyszer, mégis sokat segíthet.

Mielőtt útra kelnénk

Itt a tavasz, irány az erdő! Még a könnyű erdei sétát is megkeserítheti azonban, ha hiányos felszereléssel, nem megfelelő ruházatban indulunk útnak, nem is beszélve a hosszabb - akár több napos - túrákról. Gondoljuk tehát jól át, mit veszünk fel és mit rakunk a hátizsákba! A mi erdőnk első száma országos programajánlót is kínál a természetbe vágyóknak.

Forrás: A mi erdőnk

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.