FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-18

Favágó szimulátor - ez odavág!

Írásunk egy unikum jellegű szimulátorral (pc-játék) foglalkozik, melyben XXI. századi, környezettudatos emberek módjára fogunk fát kivágni és feldarabolni.


Aki ismeri a Szimulátorgia profilját, az már tudja, hogy az eddig bemutatott PC-s játékok nem feltétlenül tartoztak a hagyományos szimulátorok közé, így nem nehéz kitalálni, hogy mai tesztalanyunk is elvontabb témakört dolgoz fel.

 

Képzeljük csak el a következőt: hajnalban csörög az ébresztőóra, ízesen szitkozódva kipattanunk az ágyból, lehörpintjük a tegnapról maradt hideg kávét, fogmosás helyett köpünk egy nagyot a mosdóba és a tükörbe bámulva megpödörjük a bajszunkat. Egyben lenyelünk egy kolbászos zsemlét, majd felkapjuk a szék támlájára hajított, kissé szakadt és mérsékelten férfiszagú, kockás ingünket, beleugrunk az eredetileg kék farmerünkbe, átbújtatjuk kezünket a húzzentróglin, egy ugrással rajtunk a bakancs. Már csak a sárga munkavédelmi sisakot kell a fejünkbe nyomni és mehetünk is a melóba. "Majd gyüvök!"- ordítjuk az alvó asszonynak, egy lépéssel kint vagyunk, hangosan beb****uk magunk mögött az ajtót és lassan eltűnünk a fák között. Mi vagyunk a favágók, 100 %-ig hímek, a teremtés koronái, növényi életek és halálok urai.

A Woodcutter Simulator a fafeldolgozás folyamatába enged bepillantást, a kivágástól a rönkfeldolgozásig. Első körben be kell pattannunk egy libaf**-zöld traktorba, melynek hátulján egy szép nagy körfűrész van, amivel az X-szel jelölt fák pályafutásának tudunk véget vetni. Persze nem egyszerű a dolog, nekem is youtube-n kellett megnéznem a kivagdalás rejtelmeit, mert nem találtam a helyes hozzáállási pozíciót. Ha behelyezkedtünk a trakival, akkor valósághű hanghatás kíséretében belemélyed a fűrészkorong a törzsbe és hamarosan hangos recsegés-ropogás közepette kidől a fa. Ezt követően megtörténik a gallyazás, amit minden bizonnyal munkahelyi baleset következtében elhunyt favágók szellemei végeznek, ugyanis embereket nem látunk közben, de halljuk a láncost és eltűnnek a felesleges ágak.

Ahhoz, hogy a kidöntött fából elő tudjuk állítani a kívánt terméket, egy elöl tolólappal, hátul pedig szállító szerkezettel ellátott homlokrakodó áll rendelkezésünkre. Ezzel rátolatunk a törzsre, becsippentjük és elvonszoljuk a fűrészüzemhez. Odaérve egy daruval szépen megemeljük a törzset és ráhelyezzük a szállítószalagra, ami beviszi a fűrészhez, az üzem túloldalán pedig kijönnek a méretre vágott farönkök. Ezeket egy újabb daruhoz visszük, ami már teherautóra pakolja a terméket és a feladatunk ezzel le is van tudva. Egyszerű, mint a facsipesz! Helyesebben annak hangzik.

Maga a játéktér elég korlátozott, másrészt viszont nagyon tetszetős. Igazán kellemes erdő hangulat árad, ahogy csiripelnek a madarak, csobog a patak, susognak a fák. A munkagépek kinézete is jó, bár textúráik kissé mosottak, illetve a homlokrakodó tompa hangja nem igazán meggyőző. A fizika viszont meglepően jó. A kivágott fák földet érve a terepviszonyoknak megfelelően gurulnak tovább, illetve a daruzásnál is valóságközeli módon reagálnak az emelésekre és lendítésekre. Pont ez az, ami nehézzé teszi a dolgot, mert ha kivágunk egy 15 méter magas növényt, ami a csúcsa felé egyre keskenyedik, azt nagyon nehéz súlypontban megfogni, ami a daruzást jócskán megnehezíti. Hosszú percekig fogjuk keresgélni a megfelelő fogást, aztán egy durvábbra sikerült fordítás miatt akár el is ejthetjük, ami jó eséllyel letörli a mosolyt az arcunkról. Emiatt eléggé elnyúlik a játékidő és türelmetlenebben rá is unhatnak.

Ugyanakkor ha másért nem is, de a hangulata miatt mindenképpen érdemes kipróbálni. Ismét nagyszerű példát láthatunk arra, hogy nem kell dollármilliós költségvetés és egy elfogadható kinézetű és jó használati értékkel megáldott játék előállításához. Aki gyerekkorában kanadai, vagy székely favágó akart lenni, aztán mégiscsak rendőr lett, az mindenképpen vegye meg és tolja keményen!

 

Egy kis kedvcsináló videó:

 

Forrás: Szimulátorgia

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.