FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-10

Erdőtlen lesz az alkotmány?

Az erdők az alkotmányban? - tettem föl a kérdést a 2010. október 11-én kelt írásom címében, amelyben a parlamenti erdészeti nyílt napról számoltam be.    + FATÁJ javaslat


"Erdészeti erőforrások a Kárpát-medencében" címmel 2010. október 8-án Erdészeti nyílt napot rendezett az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága Erdészeti albizottsága az Országház Felsőházi Termében

 

A rendezvény egyben a XIV. ERDŐK HETE nyitó alkalma volt.

 

A tanácskozás fővédnöki szerepét Schmitt Pál köztársasági elnök vállalta, aki nem csupán részvételével tisztelte meg a rendezvényt, hanem érdemi javaslatot tartalmazó beszédet is mondott.

".Abban azonban egyetértés volt, hogy az erdő, a környezet védelme, a fenntartható fejlődés a szívünk ügye, jövőnk záloga, minden más meggondolást meg kell, hogy előzzön. Nagyon köszönöm a meghívást - tette hozzá -, mert örülök, hogy magam is egy kissé elmélyedhettem ebben a kérdésben. A köztársaság elnökeként az alkotmányosság szemüvegén keresztül is nézem a témát, s kerestem, hol foglalkozik a magyar alkotmány az erdővel, amely a Kárpát-medencében a földterület több mint húsz százaléka. És nem találtam. Az erdő szó a magyar alkotmányban nem szerepel. Szerepel az egészséges élethez való jog, a környezet védelmének parancsa, s csak áttételesen lehet következtetni az erdőre vonatkozó törvényekre. Ajánlom a képviselő kollégák figyelmébe, hisz' az országgyűlés foglalkozik az alkotmány megújításával, ne hagyják ki a kínálkozó lehetőséget, hogy az erdő, explicit formában, leírva szerepeljen az alkotmányban: a jogok, a kötelességek, a védelme, fejlesztése."

 

A 2011. március 9-én nyilvánosságra került alkotmánytervezetben az erdő szó nem szerepel.

 

A természet védelméről esik csupán szó két helyütt is:

A Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat-ban, a korábbi preambulumban:

"Vállaljuk, hogy örökségünket, a magyar kultúrát, egyedülálló nyelvünket, a Kárpát-medence ember alkotta és természet adta értékeit, ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos felhasználásával védelmezzük az utánunk jövők életfeltételeit."

 

Valamint az "O cikk"-ben:

"Magyarország védi és fenntartja az egészséges környezetet. A természeti erőforrások, különösen a termőföld és az ivóvízkészlet, valamint a biológiai sokféleség és a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége."

 

Tehát az erdő, a földterületünk 20 százalékát kitevő életközösség nincs megemlítve.

Lehet, hogy többségünkben föl sem merült az erdő alaptörvénybe kerülésének lehetősége, de mivel a köztársaság elnöke konkrét biztatást adott, kezdtünk hinni benne.

 

A Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület elnöke, dr. Tarján Lászlóné nyugalmazott államtitkár, tovább ment a kérdésben és még szorosabb megfogalmazást ajánlott Szájer Józsefnek, az alkotmány szövegezését végző bizottság vezetőjének:

"Kérjük, hogy az új alkotmány mondja ki, hogy az állam tulajdonában lévő erdő, mint a nemzet egészének különleges tulajdona, soha el nem idegeníthető állami közvagyon."

Szájer József megköszönte a javaslatot.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület Közönségkapcsolatok szakosztálya csatlakozó beadványt készült írni, de az egyesület szóvivője ennek nem látta értelmét, hisz', mint mondta, az egyesület elnöke jár el az ügyben.

Százötven napig ringattuk magunkat hiú ábrándban, hogy az életünk egyik értelme, az erdő, részévé válik Magyarország alaptörvényének. Nem sikerült. Volt már ilyen. De hasonló esélyünk, hogy a köztársaság elnöke támogasson egy fontos alkotmányozási ügyben, belátható időn belül nem lesz.

 

Erdészettörténelmi esélyt szalasztottunk el.

 

Zétényi Zoltán, Forestpress

 

FATÁJ kiegészítés:

 

Az alkotmánytervezet itt érhető el: Alkotmányozás - Magyarország alkotmánya/alaptörvénye (tervezet) - A Fidesz-KDNP-frakciószövetség alkotmánytervezet első szövegvariánsa. 2011. március 9. 18:45 (pdf, 28 oldal)

 

A témához tartozik, hogy számos szervezet (köztük a FAGOSZ) január 25-én meghívást kapott e-levélben Dr. Salamon Lászlótól, az Alkotmányelőkészítő eseti bizottság elnökétől, hogy február 2-án a Parlament Felsőházi termében Nyílt nap keretében Közmeghallgatást tart e bizottság az új Alkotmány koncepciójáról a munkaadói érdekképviseletek küldötteinek részvételével. Az eseti bizottság titkársága elküldte a tervezett koncepciót tartalmazó H/2057. számú országgyűlési határozati javaslat kapcsolóját is.

Ezekre reagálva január 26-án a FAGOSZ titkárság az alábbi e-levelet írta Dr. Salamon Lászlónak:

 


Dr. Salamon László úr részére

elnök

Az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

A FAGOSZ részéről nagyon köszönjük a meghívást.

Titkárságunk a február 2-i, az új Alkotmány koncepciójával foglalkozó Nyílt napon nem fog tudni részt venni, ezért a kapott kapcsolón elérhető anyaghoz most teszek észrevételt.

 

2010. október 8-án Erdészeti Nyílt nap volt a Parlament Felsőházi termében, aminek szó szerinti jegyzőkönyve is elérhető: Megjelent az október 8-i Erdészeti Nyílt Nap jegyzőkönyve (2010. 11. 12.). Ebben olvasható Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnökének köszöntője is. Ennek részlete az alábbi:

"Hajlamos vagyok mint a köztársasági elnöke az alkotmányosság szemüvegén keresztül nézni, és rögtön azt kerestem, hol foglalkozik a magyar alkotmány az erdővel, amely az egész földterületünk, a Kárpát-medencei régióban is és a magyar régió vonatkozásában is több mint 20 százalék. És kerestem - és nem találtam. Az "erdő" szó a magyar alkotmányban nem szerepel. Szerepel az egészséges élethez való jog, szerepel a környezet védelmének a parancsa; áttételesen deriválni lehet ezekből az alapjogokból az erdőre vonatkozó törvényeket és előírásokat - van is belőlük bőven -, de ajánlom országgyűlési képviselő kollégák figyelmébe: ne hagyják ki a kínálkozó lehetőséget. A magyar parlament foglalkozik az alkotmány megújításával: az erdő, ami az önök szíve ügye, az igenis szerepeljen, explicit, leírva szerepeljen, ennek a jogai, kötelességei, védelme, fejlesztése és megannyi dolog, amiről többek között a mai konferencia is szólhat."

A tervezetben dr. Schmitt Pál köztársasági elnök úr fenti gondolatait még nem látom visszatükröződni.

Számíthatunk erre a továbbiakban?

Nem vagyunk alkotmányjogászok, így sem koncepciószöveggel, sem konkrét szövegjavaslattal nem állnánk elő, de bármely szakmai egyeztetésben ezzel kapcsolatban szívesen részt veszünk.

 

Tisztelettel: Mőcsényi Miklós

főtitkár, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ

 

CC: MEGOSZ, OEE, VM EHVF, FAGOSZ elnöksége


 

A fentit ugyaznap továbbítottuk Jakab István úr részére az alábbiakkal:

 


Jakab István úr részére

képviselő, FIDESZ

a Parlament alelnöke

Mezőgazdasági bizottság Erdészeti albizottság elnöke

 

Tisztelt Képviselő, Alelnök és Elnök Úr!

 

Az új Alkotmány előkészítésével kapcsolatban a FAGOSZ az alábbi észrevételt tette.

 

Kérem szíves közbenjárását annak érdekében, hogy a 2010. október 8-án az Erdészeti Nyílt Napon a Köztársaság Elnökének az Alkotmánnyal kapcsolatban tett javaslatát az Alkotmányelőkészítő Eseti Bizottság megtárgyalja és azt alaposan megfontolva döntsön e tárgyban.

 

Tisztelettel: Mőcsényi Miklós

főtitkár, FAGOSZ


 

Fenti leveleinkre nem kaptunk választ, illetve ahogy a január 26-án megismert úgy a március 9-én közzétett tervezetben sem jelent meg az erdő szó, illetve azzal kapcsolatos megállapítás, intelem.

 

A tegnap közzétett alkotmánytervezet "O" pontjának ilyen változtatása talán jó megoldás lenne:

"Magyarország védi és fenntartja az egészséges környezetet. A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és az ivóvízkészlet, valamint a biológiai sokféleség és a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek a jövő nemzedékek számára való megőrzése, az azokkal gondos gazdálkodás az állam és mindenki kötelessége."

Ez megfelelne a preambulumban a természeti erőforrásokkal kapcsolatban szereplő "ápoljuk és megóvjuk" fordulatnak: megóvás: megőrzés, illetve ápolás: gazdálkodás. A kérdés "csak" az, hogy most, a tervezet beterjesztése után, ha lenne is erre fogadókészség, hogyan lehetne ezt vagy hasonló javaslatot érvényesíteni.

Kiegészítés: MM

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.