FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-09

Megszálló rovarok a magyar erdőkben

Egyre nagyobb számban jelennek meg Magyarországon nem őshonos ízeltlábúak a hazai erdőkben - hangzott el az OEE rendezvényén. Az úgynevezett megszálló rovarokról Csóka György erdőmérnök, zoológus, az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának vezetője beszélt.


Az úgynevezett megszálló rovarok azok, amik nem honosak nálunk, hanem idegenként valahol bejutnak a kontinensünkre és onnan továbbterjedve eljutnak hazánkba is - magyarázta az InfoRádiónak az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának a vezetője, aki hozzátette: tekinthetjük megszállóknak azokat a rovarfajokat is, amelyek őshonosak, de a szokottnál nagyobb tömegben és nagyobb kártétellel lépnek fel.

 

Csóka György hangsúlyozta: a más kontinensekről származó rovarok alapvetően emberi közreműködéssel "ugranak" egy kontinensnyi távolságot, de tény, hogy a klímaváltozás is szerepet játszik, ennek bizonyítéka az, hogy délebbi fajok is meg tudnak telepedni nálunk.

 

Az erdőmérnök példákat is említett. Az akác-gubacsszúnyog a kétezres évek elején Észak-Olaszországban tűnt fel, majd 2006-ban már Magyarországon is találtak példányokat, sőt jelen vannak Ukrajnában és Svédországban is.

 

A kanyargós levéldarázs Kínában, illetve Japánban őshonos faj, 2003-ban azonban már Európában is rábukkantak, elsőként Magyarországon.

 

Ezek a rovarok fajszámot tekintve gazdagítják a hazai élővilágot, de képesek arra, hogy jelentős károkat okozzanak - emelte ki Csóka György, aki azonban hozzátette: az erdészeti jelentőségű fajok között nincsenek betegséget terjesztők.

 

Forrás: InfoRádió

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.