FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-04

Finnforest ragasztott tartók és Kerto-Q tetőszerkezeti panelek

A Las Arenas fejlesztése - Az átalakítás a Barcelona Montjuic negyedében található arénát egy sokoldalúan kihasználható, fából és üvegből készült kupolával fedett modern létesítménnyé változtatta az 1890-ben épült épületet. - Hogyan látta James Leathem, projektmérnök (Rogers Stirk Harbour + Partners).

A kupolát körben acél oszlopokra emelték, így úgy néz ki, mintha a homlokzat felett lebegne.

A kupola az aréna legfelső szintje fölé emelkedik és így biztosít egybefüggő teret különböző sportesemények és egyéb showműsorok számára. Az alvállakozó, a Finnforest Merk által megtervezett, fából készült rácshéjat és az acél tartószerkezetet háromszögletű rácsot formázó ragasztott fatartók mátrixa alkotja. A koronán egy körbefutó acél gyűrű zár le egy 30m átmérőjű kupolanyílást.

Erdetileg a rácshéjhoz is acélt szerettünk volna használni, de az Expedition Engeneering mérnökei ezt kizárták a kupola átmérője miatt.

 

A városi tanács korlátozta az építési magasságot, így a kupola laposabb lett és a szerkezetnek erősebbnek kellett lennie a nagy körméret és az elvárt tűrési mutatók miatt. A Finnforest finomított a dizájnon, hogy sokkal vékonyabb és könnyebb elemeket tudjanak használni, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

A kupola fánk alakú és két acél cső gyűrű szilárdítja a kerületet és a belső kupolanyílást. Ezek a tartók összeköttetésben állnak a ragasztott fa tartókkal, megtámasztva azokat, valamint elnyelik a fa rácsozat által generált feszültséget és feszítés és nyomás alatt tartják az elemeket.

A szerkezet vízszintes merevségét a Finnforest Kerto-Q elemek adják, amiket háromszög alakúra vágtak és keresztben a rácshéj tetejére fektettek. Eredetileg rétegelt lemezt szerettünk volna használni, de a Finnforestnél azt mondták, hogy a Kerto növeli a szerkezeti merevséget, és lehetőséget ad arra, hogy csökkentsük a ragasztott tartók méretét. A Kerto tartóelemk és lapok onnan nyerik erejüket, hogy 3mm vastag lucfenyő rétegeket illesztenek homogén módon egymáshoz és ragasztanak össze egy folytonos panellé.

Ottlik Róbert - Finnforest Hungary Kft. (x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.