FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-04

115 négyzetméter napkollektorra váltott az IKEA

A svéd bútoróriás, az IKEA az 1990-es években jelent meg Magyarországon, a két évtized alatt pedig igazi családbarát bevásárlóközponttá nőtte ki magát. S bár sokan tudják, hogy a vállalt a környezetbarát gyártástechnológiát tűzte zászlajára, azt csak kevesen sejtik, hogy az áruházak üzemeltetése is zöld, energetikailag a legkorszerűbb.


Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a budaörsi IKEA vezetősége tavaly egy nem mindennapi fejlesztés mellett tette le a voksot. Makk Árpád, a Viessmann Fűtéstechnika műszaki referense és Nagy Ferenc, az Aqua System Kft. szakembere mesélt a nagy volumenű projektről.

Bár az épület energetikailag korszerű volt, az áruház meleg víz-fogyasztása mégis óriási. Az IKEA-étterem konyhája és a mellékhelyiségek használati meleg víz igénye nagy, mérésekkel igazolták, hogy napi szinten közel 15 köbméter a fogyasztás. Makk Árpádtól megtudtuk, a nyári meleg víz költség különösen magas volt: a kazánok üzemeltetése csak a téli hónapokban volt gazdaságos, a meleg hónapokban áramot használtak a meleg víz előállításhoz, ami nagyon gazdaságtalan volt. Alternatív megoldásra volt szükség.

 

Az IKEA rendszertechnikában gondolkodott

Az épületben uralkodó viszonyok precíz feltérképezéséhez a Viessmann Fűtéstechnika szakemberei egy hónapon keresztül figyelték az épület adottságait, és dinamikus szimulációs méréseket végeztek. A vizsgálatok során derült fény arra, hogy az épület tetőszerkezete nem terhelhető, emiatt nem lehetett a napkollektorokat a tetőre helyezni, más megoldást kellett keresni.

 

A tető helyett a talajra kerültek a kollektorok

Bár a kollektorokat legtöbb esetben a tetőre szerelik, annak sincs akadálya, hogy a talajra helyezzék őket. Így történt az áruház esetében is; az IKEA és a szomszédságában található sportáruház közötti szabad területen, a tűzivíz medence fölött, a füvezett részen jelölték ki a napkollektorok helyét. S bár a terület megvolt, a szakemberek újabb problémákkal szembesültek: a hőközpont és a napkollektorok távol, 400 méterre helyezkednek el egymástól.

A probléma áthidalását extrém hőszigetelt csöveket kellett alkalmazni.

A kivitelezés során a legapróbb részleteket is figyelni kellett: példának okáért a füves területet elektromos kézikaszával nyírják, a felpattanó kövek pedig potenciális veszélyt jelenthetnek a síkkollektorokra. Gondolni kellett arra is, hogy a téli hónapokban a kollektor felületéről lecsúszó hóréteg ne tapadjon meg a kollektor felületén. Ezeket elkerülendő a kollektorokat fel kellett emelni, amihez egy speciális állványzatot készítettek. Ezek után már csak a kollektorok sortávolságát kellett helyesen meghatározni, hogy télen, amikor laposan süt a Nap, a kollektor felülete továbbra is maximálisan kihasznált legyen, a kollektorok ne árnyékolják egymást. 

A területre 50 darab, 2,3 négyzetméteres síkkollektort szereltek fel a szakemberek. A kivitelezés egy hónap alatt megvolt, a fejlesztés augusztusban el is készült, a beüzemelés pedig augusztus 31-én megtörtént. A beruházással éves szinten a meleg víz előállítás fele megtérül. A magyarországi beruházás igazi sikertörténetnek számít, nemzetközi fórumokon követendő példaként tartják számon.

Forrás: hg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.