FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-01

EU konzultáció forráshatékonyságról, Rio+20-ról és a fenntartható fejlődésről

Az Európai Bizottság környezetvédelmi témájú online konzultációkat indított, amint ez a február 25-i sajtóközleményből (magyar) kiolvasható. Ezek a faipar és a fával foglalkozók számára is érdekesek lehetnek. Az internetes konzultációk munkanyelve angol.

 

 

Az első: a természeti források hatékonyabb felhasználására áttérést elősegíthető politikai alternatívák.

 

A forráshatékonyságra vonatkozó konzultáció "az erőforrás-hatékony Európa" menetrendjének előkészítését szolgálja, melynek összeállítása 2011 nyarára várható. A konzultáció során három kérdéskörben lehet véleményt nyilvánítani. Ezek:

a) a forrásfelhasználás általános szempontjai, a források szűkössége, a fennálló akadályok és az aggodalomra okot adó főbb területek;

b) a menetrendbe beillesztendő politikai területek; valamint

c) a magatartásváltozások ösztönzésének lehetőségei.

A Bizottság összesen 22 kérdésben várja a hatóságok, a magánszféra, a környezetvédelemben érdekelt szervezetek és a téma iránt érdeklődő polgárok hozzászólásait.

Ez év január 26-án a Bizottság közleményt adott ki az erőforrás-hatékony Európáról - az európai munkahelyteremtést és növekedést célzó Európa 2020 stratégia egyik kiemelt kezdeményezéséről -, melyben több, 2011-re és 2012-re tervezett bizottsági kezdeményezést is bemutatnak. Ezek sorában szerepel az említett menetrend is. Az angolul, franciául és németül folyó konzultáció zárónapja 2011. április 17.

A téma konzultációs oldala: http://ec.europa.eu/environment/consultations/roadmap_re_en.htm, a hol a kérdőív, a kitöltési útmutató és egyéb csatlakozó anagok is megtalálhatók.

 

A témával összefüggő háttéranyagok:

A második: a fenntartható fejlődéssel foglalkozó 2012. évi Rio de Janeiro-i ENSZ-konferencián képviselendő uniós álláspont.

 

Az 1992-es Rio de Janeiro-i Föld-csúcstalálkozó huszadik évfordulóján megrendezendő, Rio+20-ként is emlegetett konferencia a fenntartható fejlődés iránti politikai elköteleződés megújítását szolgálja. Célja az eddigi előrelépés értékelése, a kötelezettségvállalások végrehajtásában mutatkozó hiányosságok megállapítása és a felmerülő kihívások kezelése. A konferencia két fő témával foglalkozik: "zöld gazdaság a fenntartható fejlődés és a szegénység felszámolása keretében", valamint "a fenntartható fejlődés intézményi kerete". Az angol nyelvű konzultáció, melynek keretében 13 kérdésre várnak válaszokat, április közepéig tart.

A beérkező válaszok beépülnek az EU álláspontjáról szóló, 2011 tavaszán közzéteendő közleménybe, valamint a többi uniós intézménnyel ezt követően folytatandó vitába. A konzultáció nyitva áll valamennyi érdekelt előtt az EU-ban és harmadik országokban. A hozzászólások a kérdőíven szereplő kérdésekre (vagy azok egy részére) adott válaszok formájában küldhetők el. A beérkező válaszok kiértékelése után a Környezetvédelmi Főigazgatóság az interneten jelentést tesz közzé a konzultációról.

 

A téma konzultációs oldala: http://ec.europa.eu/environment/consultations/un_2012.htm

 

Ezekhez kapcsolódik: az európai bioalapú gazdasággal kapcsolatos vélemények összegyűjtése, ami összefügg a forráshatékonysággal is.

 

Végül konzultációt kezdeményezett a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság is az Európa 2020 stratégia forráshatékonysági és egyéb szempontjairól. A figyelem itt az európai bioalapú gazdaság aktuális helyzetére és majdani lehetőségeire irányul. A konzultáció során a forráshatékonysági kérdéseken túl válaszokat várnak arra vonatkozóan is, hogy milyen lehetőségek rejlenek a bioalapú gazdaságban az innováció ösztönzése és a társadalmi kihívások kezelése tekintetében. A konzultáció eredményei a fenntartható bioalapú gazdaság 2020-ig történő megvalósításáról szóló európai stratégia és cselekvési terv előkészítését fogják segíteni.

 

A téma konzultációs oldala: http://ec.europa.eu/research/consultations/bioeconomy/consultation_en.htm

 

A témával összefüggő háttéranyagok:

A konzultációk 2011. április közepéig tartanak.

 

A konzultációkba ezen a bizottsági címen lehet bekapcsolódni:

http://ec.europa.eu/yourvoice/, illetve a folyamatban lévő konzultáziók lapja: http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_hu.htm

A forrás alapján: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.