FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-01

Magyar készítésű napelemes faautó

Szombathely hamarosan új látványosságokkal büszkélkedhet, egy pár fából készült autóval, melyeket nem csak csodálni, de használni is lehet. A járművek készítője elárulta nekünk, hogyan jutott el idáig a faautó ötlete.


Kovács Gábor, szombathelyi építészmérnök leleményes találmányait mutatjuk be azok fejlődési sorrendjében. Míg az első faragott járművet a mérnök ma már csak nézegetésre ajánlja, a legutóbbi találmány közúton hivatalosan is engedélyezett gépjármű lett. Az első fa jármű 2006-ban készült, a "Nagyvelocipéd" nevet viseli. Nem véletlen a név, első kerekei magasabbak a hátsónál, hasonlóan az igazi velocipédekhez. Tervezője magassága miatt használatra nem ajánlja, mégis ez a darab volt a későbbiek ihletadója. A 2007-ben készült "Kisvelocipédet" már Kovács Gábor is rendszeresen használja. Alacsonyabb első kereke miatt könnyebb vele a haladás. A Nagyvelocipédhez hasonlóan ez is fenyőfából készült.


Nagyvelocipéd - Kisvelocipéd

2008-ban jött az igazán meghökkentő érdekesség; a kétéltű faautó. Fémvázas tartószerkezetére épült a fenyőfa karosszéria, hivatalos megnevezése emberi erővel hajtott lassú jármú. Kétéltű lévén, szárazföldön 25, vízen 8 km/h-val képes haladni a nagyjából három évig készült járgány. Elkészült egy napelemes faautó terve is, de ezt Kovács Gábor még a legyártás befejezése előtt felajánlotta az árvízkárosultak részére. Még nem tudni, hogy találnak-e egy szerencsés tulajdonost a járműnek, vagy elárverezésre kerül.

A legújabb jármű egy elektromos tricikli, mely a Nemzeti Közlekedési Felügyelet hatályos jogszabályai alapján készült, így részt vehet a közúti forgalomban is. Mindhárom kerék rugózott, teleszkópos. A két napeleme által gyűjtött áramot 16 db lítiumos akkumulátor tárolja. A beépített Battery Management System felügyeli a töltöttség állapotát.

A gépjármű- tervezőjének előzetes számításai szerint- napsütés nélkül 45-50 km-es távot is képes megtenni. Napsütésben ez a távolság gyakorlatilag végtelen. Ha útközben beborulna az ég, egy benzinkúton is lehetséges feltölteni az akkumulátort. A faautó sebessége elérheti a 30-35 km/h-t is. A hivatalos próbaút augusztusra várható, még folyik a jármű tökéletesítése, melyhez hozzátartozik az utánfutó és az ötpontos biztonsági övvel ellátott gyerekülés felszerelése is.

 

Eközben Kovács Gábor már egy újabb tervet eszelt ki, a kétszemélyes "taxi jellegű" napelemes faautót, melyet Szombathely főterére szánt. A faautó tartozéka egy "Tourist guide rendszer" lesz, mely több idegen nyelven is informál a helyi látványosságokról. Reméljük, minél hamarabb megvalósul a terv, és nemcsak Szombathelyen, de más városokban is találkozhatunk a fa idegenvezető-járművel.

 

Forrás: AlternatívEnergia; Romerház

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.