FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-28

Az európai magánerdők jobb hasznosítási lehetőségei

Az Európai Unió erdőállományának több mint 60%-a 16 millió tagot számláló magánerdő közösség tulajdonában van. Becslés szerint eme erdővagyon évi folyónövedékének 35%-a pillanatnyilag nem hasznosul. Ennek a tartaléknak a mozgósítása fő célként szerepel a megújítható energia hasznosítási programjában. A célkitűzés megvalósítása érdekében az erdőtulajdonosi és a bioenergia szektor európaszerte ugyanazon feladat előtt áll.


AFO-project (Activating Private Forest Owners to Increase Forest Fuel Supply) -
Magán-erdőbirtokosok Ösztönzése az Energetikai Fahasznosítás Növelésére

A magánerdő vagyon jobb hasznosítása érdekében végzett felmérésre az európai térségben 4 országot jelöltek ki: Franciaországot, Litvániát, Szlovéniát és az Egyesült Királyságot. Összesen majdnem 1000 erdőtulajdonost kérdeztek meg erdeik állapotáról és fakitermelési szándékukról.

 

A felmérés összegezését követően az európai magánerdők kezelése és hasznosítása tekintetében az alábbi 3 fő megállapítást tették:

 

1. A magánerdő kis mérete

Több országban is a magánerdő átlagos területe csupán néhány hektárnyi. Az erdő öröklése során az erdőbirtok mindjobban elaprózódik, amint az egyik nemzedék a másikra hagyja. Tekintettel az erdő kis területére, mind beruházás, mind hasznosítás végett alárendelt szerepet játszik. Alapjában véve elmondható, hogy a nagyobb területű magánerdőt nagyobb mértékben használják.

 

2. Az erdőtulajdonosok már nem erdejük közelében laknak

Az erdőtulajdonos manapság már nem az erdejében él, mint régebben. A tulajdonosok mindinkább településen laknak, távolabb az erdejüktől. Gyakran megesik, hogy a tulajdonos már nem is tudja pontosan, hogy van az erdeje. Ha pedig nem kötődik hozzá, nem is várható tőle, hogy megfelelően kezelje és használja.

 

3. Az erdőtulajdonosok mindinkább elöregednek, és nyugdíjba vonulnak

Franciaországban a megkérdezett erdőtulajdonosok 60%-a nyugdíjas. Litvániában és Szlovéniában - a vizsgált térség másik oldalán - az életkori megoszlás kiegyensúlyozottabb, a tulajdonosok között nagyobb mértékben vannak 30 év körüliek is. Ezekben az országokban a tulajdonosok részéről nagyobb hajlandóság mutatkozik erdejük használatára.

A kis erdőtulajdonnal kapcsolatos különböző célkitűzés

A tulajdonosokat megkérdezték, milyen indíték szolgálhat fahasználatuk növelésére. Nem meglepő, hogy a többség a megfelelő faárat tartotta legfontosabbnak. Az idősebb tulajdonosok körében más megfontolás is szóba jön, mint a kitermelhető fa minősége és az erdőállomány jelenlegi állapota. A leginkább hátráltató körülmény majdnem mindenütt a munkálatok megszervezésének nehéz feladata, idő hiánya és az erdőterület megközelítése. Sokan úgy határoztak, hogy más célra őrzik meg erdeiket, ezek között szerepel a pihenés, vadászat vagy csupán az eredeti állapot megőrzésében lelt öröm.

A legtöbb erdőtulajdonosnak a saját célra szolgáló tűzifa kinyerése a legfőbb célja. Sokan azt mondják, nincs is gazdaságosan kitermelhető fa az erdejükben. Ezzel ellentétes az a tendencia, hogy az energia ár növelésével a vékonyabb fa is egyre inkább jól értékesíthető lesz. Éppen ezért, a kis erdőtulajdonosokat gyakrabban kellene tájékoztatni a fa áráról és piaci értékesíthetőségéről.


Biomassza alapú fűtőművek Alsó-Ausztriában

Az említett akadályok elhárításának néhány módja az alábbi:

- A tulajdonosoknak szövetkezetet kellene alakítaniuk, így a szervezetbe tömörült tagok kölcsönösen részesülhetnének a nagyobb erdőterülettel járó előnyből, mint pl. útépítés és mindenekelőtt állandó bevétel a szövetkezeti résztulajdonná tett magánerdőből adódóan. Több országbani tapasztalat is mutatja, hogy a szövetkezés, noha időigényes és számos feladat megoldásával jár, mégis kifizetődő.

- A szövetkezés során létrejövő nagyobb erdőt szabályosan kell számba venni (fatömeg), kezelni és képviselni. Ezáltal jobb erdőművelés és színvonalasabb erdőhasználat biztosítható.

- Az erdőtulajdonosokat tájékoztatni kell arról, hogy erdejükben mennyi a kitermelhető fa, és ennek a megújítható energiaforrásnak a hasznosítása milyen bevételt eredményezhet.

- A fa kitermelését és eladását az erdőtulajdonosok szempontjából a lehető legegyszerűbb módon kell megoldani, leggyakrabban az erdő kezelését megbízásba kell adni, és a kitermelést igen kíméletesen kell végezni. Lehetővé kell tenni, hogy minden erdőtulajdonos nyomon követhesse a fapiac változását, és ismerje azon szolgáltatók körét, amelyeknek az erdejével kapcsolatos feladatot átadhatja.

 

További információk, dokumentunok az AFO weboldalán (a 6 résztvevő ország nyelvén: Szlovénia, Nagy-Brittania, Litvánia, Franciaország, Finnország, Ausztria)

 

Forrás: CEPF
Szakfordítás:
Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.