FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-25

Szerethető legyen a nemzeti park!

Új igazgatója van a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak. Reischl Gábor vágya egy szerethető nemzeti park, ahol nem a tiltások, hanem az értékek megbecsülése a meghatározó.


Reischl Gábor januártól dr. Kárpáti Lászlót váltotta a nemzeti park igazgatói székében, miután elődje nyugdíjba vonult. A szakember a kezdetek óta ismerője a területnek, hiszen az alapítástól, 1991-től kötődik a nemzeti parkhoz. Hat évig igazgatóhelyettesként is dolgozott, az utóbbi időszakban pedig az erdészeti, halászati és vadgazdálkodási osztályt vezette. A terveiről szólva elmondta, először is szeretné áttekinteni a teljes működést, aztán felállítani a prioritásokat. Jelenleg 53-an dolgoznak a felügyelete alatt. Fontosnak tartja, hogy a munkatársain ismét lássa azt a lelkesedést, amely a kezdetekkor még jellemezte a csapatot.

Ezen a területen szinte kivétel nélkül olyan emberek dolgoznak, akiknek a hobbijuk és a hivatásuk azonos. Volt egy időszak, amikor a hatósági jogkör miatt kissé háttérbe szorultak a szűken vett szakmai feladatok, mostanra azonban ez a szorítás lekerült rólunk. Alkalmanként még mindig kell szakvéleményeket készítenünk, de ez korántsem jelent annyi irodai munkát, mint amennyit a hatósági tevékenység adott 8-9 évvel ezelőtt magyarázza az új igazgató, Reischl Gábor.

Célja - tudatta -, hogy egy szerethető nemzeti park jöjjön létre. Olyan, amit az itt élők is magukénak tudnak, amire szeretettel gondolnak és nem csupán a tiltásokat érzik. Az osztrák oldallal pedig még szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot.

Eddig sem volt hiba az együttműködésben, hiszen épp a közelmúltban kaptunk ezért egy kitüntetést, de az elismerés még intenzívebb munkára kötelez. Szeretnénk elérni, ha valaki belép a nemzeti park területére, akár osztrák, akár magyar oldalon, érezze, hogy ez egy egységes természeti környezet. Egy olyan védett terület, amely két ország területén helyezkedik el.

A fejlesztések közül Reischl Gábor kiemelte a kerékpárút-hálózat bővítését, a lászlómajori bemutató majorságot, amely turisztikai célokat is szolgál majd, a Fertő tó csatornarendszerének rehabilitációját és az Osli-Hany élőhely-rekonstrukcióját. A soproni hegyvidéken szeretnének három - a tájvédelmi körzethez tartozó - forrást felújítani, valamint Brennbergbányán a Szálasi-bunkerként ismert egykori bányajáratot szerkezetileg megerősíteni. Ez utóbbi a védett denevérek telelőhelye.

 

Névjegy - Reischl Gábor nős, egy lány édesapja. 1988-ban szerzett erdőmérnöki diplomát. Részt vett a nemzeti park jogelődjének szervezésében, az alapítási dokumentáció összeállításában. Hivatalosan 1991. február 1-jén, a megalakuláskor került a nemzeti parkhoz. Diplomája mellé 2000-ben vadgazdálkodási, 2003-ban halászati szakmérnöki oklevelet szerzett.

 

Forrás: Kisalföld.hu - Forestpress

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.