FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-14

A hátrányban lévő térségeket is helyzetbe hozza az NFM

Regionális pályázatokkal támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hátrányos helyzetű térségeket, így az 5000 fő alatti falvak kis- és középvállalkozásai is pénzhez juthatnának. A legkisebb vállalkozásoknak külön pályázati konstrukciót is nyitottak, ebben a vissza nem térítendő támogatás mellé visszatérítendő mikrohitelt nyerhetnek, és akár 10 százalék önerővel is megvalósíthatják fejlesztéseiket.


A beledi Módos Imre az elmúlt két évben több tízmillió forintot ruházott be a háromezres lakosú kisvárosban beindított faipari üzemébe. Számított az Új Széchenyi-terv pályázataira is, ám kiderült, hogy a programból az 5000 fő alatti települések vállalkozói éppúgy nem pályázhatnak vállalkozásfejlesztési kiírásokra, mint a korábbi években.

Módos Imre a hírTV-nek elmondta: "terveztünk további fejlesztéseket, illetőleg még nem mondtunk le róla, de most kellene egy olyan tőkejuttatás a cégbe, amit az 5000 fő feletti településeken dolgozó kollégák igénybe tudnak venni".

A kisváros polgármestere azt mondja, húsznál több azoknak a helyi mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a száma, amelyek eleshetnek a pályázati forrásoktól. A fejlesztésre pedig nagy szükség lenne, hogy a versenyképességüket javíthassák a konkurenciával szemben.

Tompáné Balogh Mária, Beled polgármestere elmondta: "abban bíztunk, hogy az Audi győri fejlesztése lenyúlik Beledig is, és innen is tudnak majd a cég beszállítójává válni a kisvállalkozók".

Az Új Széchenyi-terv győri bemutatásakor Molnár Ágnes fejlesztési és koordinációs államtitkár úgy fogalmazott: minden vállalkozó egyforma feltételekkel pályázhat majd a különböző forrásokra. Hozzátette azt is: az új kormány mozgásterét behatárolja, hogy a szocialisták a 2007-től 2013-ig elkölthető pénzből 6000 milliárd forintot már lekötöttek.

"2000 milliárdnyi forrásmennyiséget tudott a nemzeti együttműködés kormánya a gazdaságélénkítés irányába állítani, a vállalkozások megerősítésére, a munkahelyteremtésre" - mondta Molnár Ágnes. Az államtitkár hozzátette: "a jövőben mi egyetlen egy forrást sem fogunk olyan célra felhasználni, ami egyéni érdekeket fog szolgálni, amit az elmúlt időben számtalan esetben, a kormány átadás-átvétele kapcsán, és a különböző pályázati konstrukciók kapcsán is tapasztaltunk".

A nemzeti fejlesztési tárca úgynevezett tükörpályázatokkal szeretné elérni, hogy a hátrányos helyzetű települések vállalkozói se essenek el a fejlesztési támogatásoktól.

Forrás: HírTv

 

FATÁJ kiegészítés: Módos Imre fejlesztési előzményeiről

Munkahelyteremtés fejlesztéssel

Elkelt a Sabaria Cipőgyár évek óta bezárt csarnoka. Egy helyi vállalkozó több tízmilliós fejlesztéssel faipari üzemet hoz létre a kétezer négyzetméteres csarnokban. A beruházás folyamán több új munkahely is létesül.

Egy helyi vállalkozó megvásárolta Beledben a Sabaria Cipőgyár egykori üzemcsarnokát és a hozzá tartozó területet. Módos Imre faipari üzemet hoz létre a több mint kétezer négyzetméteren. A munkák indulásához több tízmilliós beruházásra van szükség. A vállalkozó szerint négy-öt új munkahely is létesül, ám a piaci viszonyok függvényében ez gyarapodhat.

 

A szombathelyi központú Marc Shoe Corporation Kft. még 2003 nyarán zárta be a 2001 óta cipőfelsőrészt gyártó beledi üzemet, két Vas megyei részlegével együtt (Kisalföld, 2003. július 12.). Akkor közel kétszáz dolgozó munkahelye szűnt meg egyik pillanatról a másikra.
Az üzem hasznosítására több sikertelen kísérlet is történt. A helybéli Módos Imrének azonban szinte "kapóra jött" a lehetőség akkor, amikor 1991 óta meglévő faipari vállalkozását bővíteni akarta.

- Hiába napjaink pénzügyi és gazdasági válsága, egy vállalkozás csak úgy tud fennmaradni, ha előremenekül és állandóan fejleszt - jelentette ki a vállalkozó. A kétezer-kétszáz négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá tartozó, összesen tizenegyezer négyzetméternyi terület megvételével cége is bővül, kft.-vé alakul. Módos Imre családi házának udvarán jelenleg öt helyi és környékbeli emberrel dolgozik, ám
a beruházás végeztével megduplázza a létszámot, ami a piaci lehetőségek bővülésével akár növekedhet is.

- Az üzem jövő év január-februárjában indulhat az új csarnokban, ám az átköltözés és a fejlesztés már elég komoly beruházást igényel - mondta a vállalkozó. A több tízmilliós munkához pályázati pénzeket vár, az épp a napokban indult Leader-csoport munkája már felkeltette figyelmét és tárgyal az uniós támogatási lehetőségekről is. A csarnokban tetőszigetelésre van mielőbb szükség, de a vállalkozó - a faipari melléktermékek hasznosítására - környezetbarát fűtésrendszert és új elszívórendszert is beépítene.

Forrás: Kisalföld

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.