FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-07

Faipari hírek Franciaországból

Új szakmai bizottság a Masif Central terület Douglas fenyőiért / Új Nailweb tartóoszlop gyártó / Alacsony költségű BBC szociális szállás

Új szakmai bizottság a Masif Central terület Douglas fenyőiért

Franciaország Euróopa legnagyobb douglas fenyő termelője aminek több mint 3/4 része a Massif Central hegységben található. A douglas fenyő belső tartossági, mechanikai ellenállási és megjelenési tulajdonságai manapság nagyon keresetté tették az ipari felhasználóknál. Így 1 millió m3 fűrészárut termelnek évente, ráadásul abban a reményben, hogy 20 év múlva ez 3 millióra emelkedik. Az FCBA támogatásával a francia Douglas szövetség már 10 éve erős minőségi lobbitevékenységet folytat. A Douglas erdők többségében magánkézben vannak a Morvan, Limousin, Beaujolais vagy fekete hegyi területeken ami bizonyos kérdéseket vet fel az erdészetekben, a telepítések irányvonalára, a szél ellenálására vonatkozóan. Az FCBA, az erdőtulajdonosok nemzeti központjával együttműködve kezdeményezte a különböző Douglas termelők összejövetelét, hogy a kérdéseiket megvitassák és közösen megválaszolják, a kutatások irányát valamint a Massif Central egészére vonatkozó akciótervet elkészítsék. Az első április 27-i gyűlés után amely összehívta az erdőbirtokosokat, kialakítottak munkacsoportokat majd többéves akció tervet készítettek, amit a november 10-i gyűlésükön hagytak jóvá. A terv 2011 januar 21-én, a PANOBOIS alkalmával került bemutatásra a pénzügyi szakembereknek.

Forrás: Woodsurfer

Új Nailweb tartooszlop gyártásban

A douglas fára specializálodott Provvedi Industrie cég Nailweb tartooszlopok gyártását kezdte meg 2011 januárjában. A Provvedi Industrie a Rhöne-Alpes, Centre és Bourgogne területek nagykereskedelmi hálózatán fogja azokat forgalmazni. Ezzel az új ipari termékkel Nailwab kiterjeszti jelenlétét Kelet-Franciaországra és egyben egy új különlegességet kínál: a Nailweb oszlopok gyártása Douglas fenyő bordázattal. Korhadásmentes faként a Douglas nem igényel semmilyen védőbevonatot mielőtt beépítik. Érdemes megemlíteni a Nailweb Deco oszlopot aminek az érdekessége, hogy a bordázata látható marad a beépítést követően.

Forrás: Woodsurfer

Alacsony költségű BBC szociális szállás

Tizenkilenc darab előöregyártott favázas ház, ez a jelenlegi program Aiffres-ben, Niort mellett. A Deux-Sévre területi SA HLM által rendelt szociális szállás projekt költségei alacsonyak (1130 €/m2) és megcélozza a 45,13 kWhÉP/m2 energetika koefficienst, amely a hatékony cellulóz vatta szigetelésnek és a megujuló energia fölhasználásának köszönhető: pellet kazán, egészségügyi viz, napelemek…

A 70m2 területű hazak, üzemben összeállított, előregyártott modulú faelemekből állnak (falak, asztalosipari termékek, padló, belső takaró elemek és építészet). Ez az innovációs projekt egy partner konzorcium által lett kifejlesztve: a CMB cég (amely épitöipari de 3D elemek előregyártásával is foglalkozik), a Millet csoport (ajtó-ablak gyártó, valamint Sybois rendszer-előregyártott szigetelt falak nyilászárókkal szerelve), a Triade kabinet (építész tervező) és az ACE tervező iroda. Az előregyártás lehetővé teszi a helyszni munkavégzés 7 hónapra csökkentését 1,7 M EURO teljes összköltség mellett. (felépítés+ külső területrendezés)

Forrás: Woodsurfer

Fordítás: Zilai József
honlap:
CATHILD Industries

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.