FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-25

Felragyoghat az európai parkettaipar horizontja

Két megerőltető év után, mialatt az európai parkettagyártók a forgalom csökkenésével szembesültek, Brüsszelben a FEP (Európai Parkettszövetség) úgy becsüli, hogy EU-s szinten az általános helyzet fokozatosan és folyamatosan javul.


Ez a jelzés a FEP tagvállalataitól kapott előzetes információkon alapul, melyek szerint az európai piac fogyasztása 2010-ben stabilizálódott. A múltbeli trend megfordulása megerősíti a reményt, hogy a parkettaiparra szebb napok virradnak, és hogy már óvatos optimizmussal nézhetünk a jövőbe. A rendelkezésre álló előrejelzések ugyancsak az EU parkettagyártásának stabilizálódása felé mutatnak, habár a FEP hangsúlyozni kívánja, hogy a szituáció EU-s szinten meglehetősen változatos, és hogy a tagországok között jelentős különbségek vannak.

 

A múlt év folyamán észlelhető volt a rég várt előrelépés, de ki kell emelni, hogy a javulás nem mindig volt egyenletes, és hogy a teljesítmény országról országra jelentős mértékben változik. A nagy piacok befolyása továbbra is döntő tényező marad a globális mutatók esetén, így biztató a pozitív fellendülés Németországban és a fokozatos konszolidáció Franciaországban. A spanyol helyzet még mindig aggodalomra adhat okot, habár lassacskán itt is javulásnak indul néhány tendencia. Annak ellenére, hogy az építési vállalkozások többsége javulásról számolt be az elmúlt 12 hónapban, a fejlődés mértéke a globális elképzelésekhez képest egyáltalán nem kielégítő, és az építési bizalmi index még mindig viszonylag messze van attól, hogy elérje az EU hosszú távú átlagát. A jelenleg rendelkezésre álló összegyűjtött adatok arra utalnak, hogy az EU és az EFTA (Európai Szabadkereskedelmi Társulás) területén a teljes fogyasztás 95 millió m2 körül fog stabilizálódni, egyelőre összhangban a korábbi előrejelzésekkel. Azonban a FEP hangsúlyozni kívánja, hogy a teljes statisztika az Európai Parkettszövetség májusi Közgyűlésén kerül közlésre.

 

Nyilvánvaló, hogy a folyamatosan javuló gazdasági környezet, és az euróhoz képest általában valamivel erősebb dollár kedvező hatással volt a parkettaüzletre is. A 2009-es pénzügyi zűrzavar fokozatos enyhülése növelte az általános befektetési készséget. Mindazonáltal még korai lenne győzelmet hirdetni, a vállalatok is vigyázva választják ki a megfelelő lépéseket a jövőbeni üzleti vállalkozásaikhoz. Ezt az óvatos szemléletmódot az erősen versenyképes, alacsony költségű országok jelentette állandó nyomás tartja fent, így az EU-s versenytársak tisztességes versenyfeltételekre való törekvése csak óhaj marad.

A magas energiaárak, az egyes országokban még mindig magas munkanélküliségi ráta, valamint az állandó és megfizethető alapanyag-ellátás további aggodalmat jelent az iparnak. Ennek ellenére a FEP biztos abban, hogy a tagjai által piacra dobott egyre jobb minőségű parkettázási megoldások kombinálva a felelős vezetői csoportok soha nem szűnő találékonyságával, a csúcstechnológiájú termékekkel és a környezeti felelősség és a fenntartható fejlődés állandó szem előtt tartásával szilárd alapját képezhetik az iparág jövőbeni stabilitásának és hosszú távú virágzásának.

 

"Az általános üzleti légkör az euró-övezetben tavaly december óta erős hullámzást mutatott. Az EC üzleti felmérése alapján az üzleti légkör mutatója megközelíti a 2007 tavaszán elért történelmi csúcsot, azt sugallva, hogy a következő hónapokban folytatódnia kell az ágazat fellendülésének. A tagállamok nagy többsége máris a gazdasági hangulat javulásáról számol be, a vezetők a rendelési nyilvántartások bővüléséről, magasabb termelékenységről és növekvő exportról beszélnek. Biztos vagyok benne, hogy a sok kihívás ellenére, amivel szembe kell néznie, a parkettaipar is meg fogja találni a megfelelő eszközöket, hogy profitáljon a jobb üzleti környezetből, és hogy megerősítse az alapjait a jövő érdekében" - mondta a FEP elnöke, Lars Gunnar Andersen.

 

Az eredeti meghamisítása: a minőségi parketta megnevezés elbitorlása egyéb padlóburkolatok számára

Az EN-13756 számú európai norma, amely minden EU tagállamra vonatkozik, egyértelműen meghatározza, hogy "a fából készült padlóburkolatot csak abban az esetben szabad parkettának nevezni, ha az igazi fából készült felső rétege legalább 2,5 mm vastag". A padlóburkoló piac néhány szereplője mégsem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a parketta megnevezést használja olyan termékekre, amelyek nem felelnek meg az európai normának. Ilyen például a 'Vinyl-Parkett' kifejezés a német nyelvű piacon [Magyarországon: 'laminált-parketta' - FATÁJ kiegészítés].

Ez a szokás megtéveszti az ügyfelet és károsítja a FEP tagjait. Valójában az ügyfelet, aki parkettát szeretne vásárolni, félrevezetik, hogy olyan terméket vegyen, ami nem teljesíti a kulcsfontosságú követelményeket, pl. a fa borítás nem megfelelő. A FEP tagjainak pedig tisztességtelen versennyel - és az elszenvedett károkkal - kell szembesülniük a piac azon szereplői miatt, akik a parketta megnevezést felhasználva adnak el egy teljesen más terméket lényegesen alacsonyabb áron. Ezen felül bizonyos, a parketta megnevezéssel visszaélő padlóburkoló anyagok gyengébb minősége rontja a FEP tagjai által forgalmazott igazi parketta burkolatok jó hírnevét.

A FEP azonnali hatállyal gátat kíván vetni ennek az elítélendő gyakorlatnak, és a legfőbb feladata, hogy ebben a kérdésben megvédje a tagjai jogos érdekeit. A FEP minden alkalmas lépést meg fog tenni azért, hogy biztosítsa a parketta megnevezés kizárólagos védelmét az igazi fa padlóburkolatok minőségi arculatának érdekében, és megvédje attól, hogy bármilyen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat során visszaéljenek vele. [FATÁJ kieg: ennek egyik dícséretes pédája a RealWood honlap, amely magyar nyelven is közvetíti a parkettagyártó csoport céljait - klikk a RealWood logora!]

 

FEP Közgyűlés 2011

Horvátországi tagjai meghívásának köszönhetően az 55. éves Közgyűlésre és az Európai Parkettszövetség 36. Európai Parketta Kongresszusára május 26-27-én kerül sor a horvát tengerpart egyedülállóan szép tengeri kikötőjében, Dubrovnikban.

 

Ebből az alkalomból, valamint a 2009-es Lengyelországban, Krakkóban megrendezett Közgyűlésen bemutatott EU Parkettapiaci Felmérés kapcsán a FEP felfedi többek között egy, az Európai Fogyasztók Észrevételei és Elvárásai a Parkettával szemben című új tanulmány eredményeit, amely egy mélyreható elemzést nyújt a tagállamok parkettapiacáról a globális gazdasági és pénzügyi válság utóhatásainak idején.

A FEP elnöke, igazgatósága és vezetősége minden tagot szeretettel vár erre a páratlan találkozóra, az "Adria gyöngyszemébe".

 

Fordítás: SZK, Csiba Kft, Forrás: FEP

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.