FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-24

Közmunkaprogram magánerdőgazdálkodóknál is

E hét elejétől mintegy 13.600 munkanélküli kezdhet el dolgozni az országos közfoglalkoztatási programban, amelybe idén bekapcsolják a magán-erdőtulajdonosok erdőterületeit is.


Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: ez a szám éves átlagot jelent, a csúcsidőszakban akár a 22-24 ezer főt is meghaladhatja a foglalkoztatotti létszám - mondta az államtitkár. A programokban emellett 2 ezer munkanélküli kaphat majd képzést.

 

A rendelkezésre álló források kétharmadát a leghátrányosabb helyzetű megyékre fordítják, így Borsod, Nógrád, Szabolcs és Békés mellett Baranya déli része, valamint Somogy belső része is a kiemelt térségek között van. A program emellett szinte minden települést érint majd, de leginkább azokat a területeket, ahol magas a munkanélküliség.

 

A közfoglalkoztatási program öt meghívásos pályázatára összesen 139 pályázat érkezett, az országosan 16,2 milliárd forintos támogatást a pályázók 1,75 milliárd forintos önrésszel egészítik ki. Már a múlt hét végén meghozta a támogató döntéseket a nemzetgazdasági miniszter, így már elkezdődhetett a munkanélküliek felvétele.

 

"A január 1-jén indult új közfoglalkoztatási rendszer célja, hogy a munka és a munkás találja meg egymást" - fogalmazott a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy a program jelentős előrelépés tavalyhoz képest, amikor átlagosan 9.200 ember dolgozott közmunka keretében.

 

A legnagyobb "munkaerő-fogyasztók" idén a vízügyi igazgatóságok és a vízgazdálkodási társulások lesznek. A vidékfejlesztési tárcával együttműködve egy olyan feltételrendszert fektettek le, amelyben az önkormányzatok és a vízügyi szervezetek együttműködnek a vízelvezető rendszerek rendbetételében.

 

Folytatódik az erdőművelő program, amelyben a 21 állami tulajdonú erdészeti gazdaságban 2.760 álláskeresőt alkalmaznak majd, olyan munkára, amelyek közérdekűek és nem járnak közvetlen nyereséggel. A csemeteápolás, a turistautak rendbetétele mellett erdőművelési munkákra alkalmazhatják a gazdaságok a dolgozókat. A decemberben indult szociális tűzifagyűjtő-akciót is folytatják, amihez a tervek szerint a jövőben konkrét forrásokat rendel hozzá a kormány.

 

A közfoglalkoztatási rendszerbe bekapcsolják a magán-erdőtulajdonosokat, akik közérdekű feladatokkal láthatják el a mintegy 1.200-1.500 foglalkoztatottat. Az ország tíz nemzeti parkjában 366 fő - köztük akár felsőfokú végzettségű munkanélküli - dolgozhat, a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára meghirdetett meghívásos pályázat keretben pedig 1.262 fő foglalkoztatása biztosított március végéig. Utóbbi lehetőséggel - a sárospataki kivételével - összesen 33 kistérség élt.

 

A vasút területén és a Balaton környéki idegenforgalmi programokban 2.500 munkanélküli foglalkoztatását tervezik március elejétől, a közutak és autópályák mentén pedig 1.200-1.500 ember találhat munkát.

A kormány azzal számol, hogy 30 ezer körül alakul a közfoglalkoztatási programokban érintett létszám, köztük a többség hat hónappal hosszabb ideig 10-11,5 hónapig dolgozhat majd.

Forrás: Pénzcentrum

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.